Dnes Prague Edition

Ceny 2023: máslo za 80, mléko za 30

-

Pokračován­í ze str. 1

Kilogram obyčejného šunkového salámu stál začátkem letoška lehce přes 150 korun, nyní stojí kolem 180 korun. V příštím roce podraží zřejmě méně než letos a cena zůstane pod 200 korunami za kilogram. „Obvyklých deset deka salámu se tak vejde pod 20 korun,“odhadl ekonom Kovanda.

To, že zdražovat se od příštího roku bude zřejmě všude, potvrzují i výrobci. „Pokud dojde k navýšení cen energií, což se předpoklád­á, tak ano, asi budeme muset přistoupit také ke zdražení některých výrobků, především těch energetick­y náročnější­ch,“připustil například Denis Radev z uzenářské firmy Radev.

„Přestože řada mlékárensk­ých společnost­í v říjnu–listopadu ceny svých výrobků zvýšila, je možné předpoklád­at, že i po Novém roce může dojít ještě k dalšímu zdražení. Tento vývoj se ale bude lišit výrobek od výrobku,“sdělil předseda představen­stva Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého Jiří Kopáček.

Malí producenti v potížích

Ceny některých potravin na světových trzích začaly v uplynulém měsíci klesat. Ale na pultech českých obchodů se to ještě neprojevil­o.

„Vliv chovatelů prasat na cenu masa v obchodech je velmi malý a nejdůležit­ější je obchodní politika maloobchod­ních řetězců. Pokud jde o cenu, za kterou prodávají chovatelé jatečná prasata, dá se předpoklád­at její zvýšení,“řekl MF DNES Jan Stibal ze Svazu chovatelů prasat s tím, že nyní je cena stále pod výrobními náklady. „Z dlouhodobé­ho hlediska je nutné, aby se cena dostala nad ně. V opačném případě dojde k výraznému poklesu nabídky a potom by cena poskočila velmi výrazně,“varoval Stibal.

Za pravdu mu v tom dává Helena Kavanová z potravinář­ské komory. „Malí producenti vepřového masa mají velké problémy, živoří na hranici udržitelno­sti, střední producenti mají šanci přežít, ale dotují výrobu z jiných zdrojů, například z rostlinné výroby,“zmínila v reakci na dotazy MF DNES. Vláda sice podle Kavanové poslala producentů­m vepřového masa podporu, sami chovatelé však uvádějí, že se jedná zhruba o polovinu ztrát v oboru. „Je evidentní, že problémy vyřešeny nejsou,“doplnila Kavanová.

Výrobci potravin se shodují, že není možné vyrábět se ztrátou. „O maržích jako v letech minulých si můžeme nechat zdát. Pokud bychom se jich měli držet, chleba bude stát dvě stě korun, a to si nepřejeme,“konstatova­la Kateřina Procházkov­á z Antonínova pekařství. I v něm se chystají zdražovat. „Ale ne plošně. Spíše vybíráme produkty, které jsou žádané, nebo produkty, kde je obsah nejdražšíc­h surovin největší,“dodala.

Dražší už od prosince

Od prosince zvýší ceny Pekárna Kabát. „Bude se jednat o druhou podzimní vlnu zdražení. Během jara a léta jsme drželi ceny a zdražujeme až teď,“zdůvodnila to MF DNES Veronika Slavíčková. Dražší o 10 až 15 procent mají být převážně výrobky s náplněmi a ovocem.

„Zvýšení cen bude způsobeno zejména cenami energií. Část pekáren měla stále ještě fixované ceny do konce tohoto roku a po Novém roce budou muset promítnout navýšení cen, zejména plynu, do prodejních cen. Další tlak na zvyšování cen pečiva tvoří rostoucí cena cukru, tuků a droždí, které rostou v posledních týdnech,“vypočetl Bohumil Hlavatý ze Svazu pekařů a cukrářů. Mimochodem, cukr by v příštím roce mohl podražit o dvacet až třicet procent.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia