Dnes Prague Edition

Češi solí víc, než je zdrávo. Hrozí vysoký tlak i obezita

-

Češi jedí až třikrát víc soli, než je zdravé. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. Včera na to upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě. Obézní je podle odborníků téměř pětina české populace a 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let má vysoký krevní tlak.

„Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Vzhledem k všudypříto­mné soli v potravinác­h, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů, ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně,“uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá. Situace je mírně lepší u žen, v průměru snědí denně deset gramů soli.

Nadměrné solení u dětí způsobuje i větší pocit žízně, který pak často zahánějí sladkými nápoji. V posledních desetiletí­ch přitom roste podíl obézních i mezi dětmi, kterým pak hrozí vysoký krevní tlak. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia