Dnes Prague Edition

Medúzy se lvími hřívami

-

CHOMUTOV Chomutovsk­ý zoopark chystá atraktivní novinku. Návštěvník­ům nabídne pohled do podmořskéh­o světa a přiblíží jim život medúz. Nový pavilon bude otevřen na začátku prosince. „Dáváme si záležet i na atmosféře celé expozice, medúzárium bude potemnělé a akvária barevně podsvícená,“popsala novinku ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Speciální akrylátová akvária jsou již na místě. Je jich celkem osm a do Chomutova doputovala až z Japonska.

Nejdelší měří tři metry a v Čechách není tak velká pec, ve které by se dalo vyrobit.

Všechny nádrže jsou kulaté a cirkulujíc­í voda v nich bude simulovat podmořské proudění, kterým se medúzy nechávají unášet.

Kromě stavebních úprav zabere nějaký čas ještě příprava správného prostředí, které medúzy k životu potřebují. „Není to tak, že by se akvária jen naplnila vodou a hned se do nich vypustily medúzy. Vodní svět je citlivý, budeme spolupraco­vat i s odborníky přímo na jejich chov,“uvedl hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický.

Zoopark se bude držet své zásady chovat výhradně zvířata z oblasti Palearktu a nabídne tak medúzy, které žijí především ve Středozemn­ím, Baltském či Severním moři. Chovatelé mají v plánu pořídit například kouzelné měsíční medúzy, medúzy pojmenovan­é cannonball nebo majestátní blue blubber, které svým tvarem připomínaj­í hřívu lva. (mst)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia