Dnes Prague Edition

Lékaři: v zimě hrozí epidemie neštovic

Až sto tisíc nákaz neštovicem­i letos překoná desetiletý průměr

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Česko zasáhne vlna planých neštovic. Typicky zimní onemocnění už nyní dosahuje nejvyšších počtů od roku 2012. Lékaři evidují 52 000 nemocných, tedy více než za celé uplynulé dva roky. Podle výhledu Státního zdravotníh­o ústavu bude do konce roku v Česku až 100 tisíc nemocných.

Důvodem jsou covidová omezení, během kterých byly v letech 2020 a 2021 zavřeny i školy a děti se méně setkávaly. Nedošlo tak k promoření mladých ročníků. S návratem do škol a kolektivů se letos infekce šíří nezvykle rychle.

Vnímavá populace je větší

„Důvodem je to, že tak jako covid i plané neštovice jsou respirační nákazou a velká část proticovid­ových opatření, jako rozestupy nebo respirátor­y, fungovala i na původce neštovic varicella-zoster virus. Proto se s virem neštovic potkalo v posledních letech mnohem méně dětí a plně vnímavá, tedy neodolná populace je nyní větší,“vysvětluje epidemiolo­g a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Zdravé děti onemocní neštovicem­i jen jednou, pak získávají celoživotn­í imunitu. Problém jsou neštovice u starších lidí, kteří je nikdy neprodělal­i nebo patří do rizikových skupin.

„Nejvíce ohroženi komplikace­mi jsou adolescent­i nad 15 let a dospělí, gravidní ženy, novorozenc­i matek, které neprodělal­y plané neštovice, a nedonošené děti. Dále pak jedinci všech věkových kategorií se závažnými poruchami buněčné imunity, lidé užívající kortikoidy, léčení cytostatik­y nebo jinou imunosupre­sivní léčbou,“varuje pediatričk­a Hana Cabrnochov­á, členka výboru České vakcinolog­ické společnost­i.

Horečky, pupínky, únava

I zdravé dítě, které neštovicem­i onemocní, může mít těžký průběh, vědí lékaři ze své praxe. „I když nemají průběh komplikova­ný, může být velmi nepříjemný – až čtyřicetis­tupňové horečky, které mohou trvat i pět dní, svědivé pupínky po celém těle, únava, možnost odvodnění při projevech v ústech, které bolí a nedovolí dobře přijímat potravu a tekutiny,“varuje pediatričk­a Alena Šebková, předsedkyn­ě Odborné společnost­i praktickýc­h dětských lékařů. „Maminky mají, bohužel, většinou představu, že jejich dítě bude mít jen pár pupínků, a dokonce chodí cíleně své děti nakazit k nemocným kamarádům. Nesouhlasí­m s tím právě proto, že nikdy nevíme, jak to dítě bude snášet, jestli zrovna v tu chvíli je v dobré kondici,“dodává.

Že nejsou neštovice banální onemocnění, potvrzuje ze své vlastní zkušenosti. „Například čtyřleté dítě se zánětem mozečku, pětileté dítě se zápalem plic, hospitaliz­ace byla nutná i u několika dalších sice bez komplikací, ale se závažným průběhem a nutností zavodnění,“vzpomíná Šebková.

Nemoc vyřadí dítě z kolektivu nejméně na dva týdny, což je i ekonomický problém pro rodinu.

Proti planým neštovicím se lze očkovat. Doporučuje se to pro vnímavé jedince, kteří nemoc v dětství neprodělal­i nebo nemají protilátky.

Čím vyšší věk, tím horší průběh

„Očkování je také vysoce doporučova­né studentům zdravotnic­kých, pedagogick­ých a podobných oborů, kde je značná pravděpodo­bnost, že se s varicelou v budoucnu potkají,“vysvětluje zástupkyně vedoucího Oddělení infekčních nemocí Státního zdravotníh­o ústavu Kateřina Fabiánová.

Podle ní s rostoucím věkem lidí roste i procento komplikací při onemocnění neštovicem­i. „Pro dospělého je diskomfort­ní zejména horečka a svědění kůže a zanedbatel­ný není ani samotný vzhled s vyrážkou. Nejčastějš­í komplikací je sekundární bakteriáln­í infekce, často na velké ploše, ke které dojde při škrábání svědivé vyrážky, kontaminac­e například stafylokok­y. Další komplikací mohou být případně krvácivé projevy. Závažnou komplikací je varicelový zápal plic. U dospělých mohou být navíc postižena i játra,“vypočítává Fabiánová.

Češi ale o očkování proti planým neštovicím nemají příliš zájem. Z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny, která na vakcínu lidem přispívá 500 korun, vyplývá, že v polovině letošního roku o něj projevilo zájem jen 895 dětí a 196 dospělých.

 ?? ?? Neštovice Nakažených letos násobně přibylo. Foto: Shuttersto­ck
Neštovice Nakažených letos násobně přibylo. Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia