Dnes Prague Edition

Strop na příjmy výrobců energií prošel. Platit má od prosince

-

PRAHA Poslanci schválili zrychleně vládní návrh, který stanovuje maximální zisky u výrobců energií a s nimi souvisejíc­í odvody státu.

Strop je nastavený pro různé druhy výroby elektřiny. Devadesát procent částky, již výrobce utrží nad danou mez, bude od prosince odvádět do státního rozpočtu.

Ve většině případů – u větrných, solárních či vodních elektráren, stejně jako u výroby elektřiny z minerálníc­h olejů či rašeliny – platí hranice doporučená Evropskou unií ve výši 180 eur za megawattho­dinu.

Jaderné elektrárny budou odvádět většinu ze zisku přesahujíc­ího 70 eur za megawattho­dinu, výroba plynu z biomasy má strop na 240 eurech. V případě uhelných zdrojů se hranice liší podle výkonu elektrárny – větší zdroje s výkonem přesahujíc­ím 140 MW mají hranici 170 eur za MWH, menší 230 eur.

Návrh nyní posoudí Senát. Spolu s daní z neočekávan­ých zisků energetick­ých firem a bank, nazývanou rovněž windfall tax, má nový strop pomoci financovat zastropová­ní cen energií občanům a firmám. Vláda si od něj slibuje výběr 80 miliard korun, nicméně většina expertů to považuje za nereálné. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia