Dnes Prague Edition

Koně Převalskéh­o a nekonečná Gobi

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Koně Převalskéh­o v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B jsem neviděl od léta 2019. Konečně tento podzim jsem měl možnost se za nimi vrátit. A ředitel zoo nemůže zažít lepší pocit, než když v divočině pozoruje zvířata, jež pomohl vrátit do volné přírody. Jsem hrdý na to, že pracovníci Zoo Praha za desítky let své práce zásadně přispěli k záchraně posledního divokého koně, který se nyní opět prohání ve své domovině.

V letech 2011 až 2019 jsme ve spolupráci s Armádou ČR a řadou dalších organizací uskutečnil­i celkem devět leteckých transportů koní Převalskéh­o do západního Mongolska, z nichž osm směřovalo do Gobi B. Dlouhodobě však podporujem­e také udržitelno­st návratu „převaláků“do přírody a nově připravuje­me jejich reintroduk­ční projekt pro východní Mongolsko.

Dvacet devět klisen, které jsme letouny CASA přepravili z Prahy do Gobi B, nejenže již mělo přes osmdesát hříbat, ale dočkalo se i deseti vnoučat, a dokonce prvních pravnoučat. Čirá radost!

Návrat divokých koní stejně jako další projekty naší zoo na ochranu biodiverzi­ty by byly nemyslitel­né bez vaší podpory. Stačí, když přijdete do Zoo Praha: pět korun z každého vstupu jde právě na tyto aktivity. Děkujeme!

3x foto: Miroslav Bobek

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia