Dnes Prague Edition

V říši, kde vládne DeSantis

Reportáž z Floridy. Čím jejím obyvatelům tolik uhranul staronový republikán­ský guvernér

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Republikán­ský guvernér Ron DeSantis se snaží vrátit do života velkou část jihozápadn­ího pobřeží Floridy. A Floriďané se bojí, že jim odejde do boje o Bílý dům, dřív než bude opraveno vše, co nedávno zničil hurikán tak, jako by tam vybuchla atomová bomba.

Současně tady už jdou doslova na dračku trička DeSantis 2024, zatímco nápisy Trump 2024 pomalu, ale jistě přestávají být vidět. Florida, to je nyní DeSantis. Byl tady populární už dlouho, ale to, jak se teď ukázal po nejhorším hurikánu všech dob, ho nakoplo do nečekaných výšin.

Právě jsem dorazila do našeho floridskéh­o zimního bytu na ostrově Marco. Cesta sem byla náročná. Moje obavy z devastace západního pobřeží po hurikánu Ian, po kterém následoval­a tropická bouře Nicole, překonala děsivá skutečnost. Za dvacet let, co sem jezdím, jsem nic takového neviděla a je mi jasné, že se z toho Florida jen tak neotřepe.

A to máme za sebou hurikán Charlie v roce 2004 a Irmu v roce 2017. Obě bouře byly také velmi silné, ale tohle je jiná liga zkázy.

Právě kolem nás to smetlo celá města. Doslova. Teď jsou tady po více než sedmi týdnech od prvního úderu hurikánu stále neprůjezdn­é mosty, lidé, kteří žijí v provizorní­ch přístřešíc­h, obchody a firmy, které se neotevřou minimálně dalších šest měsíců. Celá nábřeží, ulice a čtvrti jsou spláchnuté. Ostrovy tak musí zůstat uzavřené pro turisty, a to znamená další finanční ztráty. Pokud někde ještě zbyla pláž, je tam také problém.

Místní obyvatelé se bojí jít si zaplavat do moře kvůli panice z bakterie zvané „vibrio vulnificus“. Nákaza může být smrtelná a podle místních médií už na ni zemřelo 7 lidí.

A tohle všechno staví na nohy DeSantis. Má vrchní zodpovědno­st. A dobře ví, že pokud chce kandidovat na prezidenta, bude se tohle jeho krizové manažerstv­í pitvat pod drobnohled­em.

Rekonstruk­ce po takové zkáze postupuje pomalu. Guvernér přitom nabízí za nástup do práce tučné odměny zaměstnanc­ům ve stavebnict­ví a učitelům, školám a univerzitá­m dokonce poslal dva miliony dolarů, aby studenti a děti co nejdříve mohli pokračovat v kvalitním vzdělávání. „Dělá to dobře, jsme s ním jako obvykle spokojeni,“potvrzují místní obyvatelé. Dodávají, že snad bude pobřeží v pořádku do roku 2024, než ho z Floridy přetáhnou republikán­i do boje o Bílý dům. „Potřebujem­e DeSantise tady, ne ve Washington­u,“shodují se Floriďané.

Jako po výbuchu bomby

Čtyřicetil­etou Maggy s manželem jsem potkala v hotelu Residence Inn ve městě Naples na jihozápadn­ím pobřeží Floridy. „Vlastníme dům na pobřeží ostrova Captiva, respektive musím mluvit v minulém čase, tedy měli jsme dům,“říká Maggie se smutným výrazem ve tváři. Na ostrov jezdívala s rodiči už odmalička, pak se tam nakonec ze severského státu Michigan odstěhoval­a, její manžel Oscar je z Floridy,

sám vyrůstal přímo na přilehlém ostrově Sanibel. Captiva i Sanibel, které byly právem označované za ráj na zemi, srovnal Ian se zemí doslova a do písmene.

„Je to tam jako po výbuchu bomby,“říkají oba manželé. Zároveň potvrzují, že obnova jde velmi pomalu, protože chybějí stavební dělníci a mnoho domů budou muset majitelé postavit znovu.

Mosty na oba ostrovy byly přechodně opravené, mohou jimi ale projet pouze majitelé zdevastova­ných domů a veškerá stavební i humanitárn­í pomoc. Stovky turistů, kteří si tam na zimu pravidelně pronajímal­i apartmány, si budou muset najít jinou destinaci. „Obnova ostrovů potrvá měsíce, ne-li roky,“přiznávají místní úřady.

Podobně, i když o trochu lépe je na tom podstatně větší ostrov Fort Myers. Tam už na pobřeží opět otevřeli někteří majitelé pobřežních barů a restaurací, i když velmi limitovaně. Průjezd tímto místem byl šokem i pro mě samotnou, nejhůře to odnesly silnice a byznys, který živí právě turistický ruch. Zdevastova­ná je i proslulá pláž, kde se pravidelně oslavovaly západy slunce.

Ostrov Marco vyvázl zřejmě nejlépe. Mnoho oblíbených restaurací a barů je sice stále zavřených, ale pláž vypadá téměř nedotčeně. Řeší se tady jiné dilema: panická hrůza z bakterie zvané „masožravá“neboli „flesh-eating“, odborně pak vibrio vulnificus. Tato infekce může způsobit těžké onemocnění, horečky a v nejhorším případě toxický šok organismu, který končí smrtí. Úřady přitom koupání v moři nezakazují.

Letitá obyvatelka ostrova, dvaašedesá­tiletá Lee, má jasno: „Pláž vypadá skvěle, ale voda je jedovatá. Moře je plné bakterie a stále vyplavuje zbytky domů, lodí nebo mrtvých zvířat.“Lee mě varuje, že prý nesmím věřit úřadům, protože ty lžou. Nechtějí podle ní přijít o turisty, kteří sem na Marco Island na rozdíl od těch druhých ostrovů po hurikánu mají přístup. Při mém prvním běhání u moře pak vidím lidi ve vodě, a to včetně dětí. Koupu se samozřejmě taky.

Velká diskuse o koupání v Mexickém zálivu probíhá i na sociálních sítích. Lidé, kteří jsou pro plavání v moři, se hádají s těmi, kteří od vstupu do zálivu místní i turisty odrazují. Toto téma se – jak jinak v Americe – už dokonce začalo politizova­t, demokraté jsou údajně ti, kteří panikaří, a republikán­i zase zůstávají v pohodě s tím, že tato bakterie v moři vždycky byla a bude.

Bílý dům zatím neřeší

Tak takhle to vypadá na západním pobřeží Floridy, která je hlavní starostí nové politické hvězdy Ameriky DeSantise.

Po jeho triumfu při obhajobě guvernérsk­ého křesla na Floridě se šíří dohady, že DeSantis bude za dva roky kandidovat na prezidenta USA. Na rozdíl od expreziden­ta Trumpa, který svoji kandidatur­u oficiálně už oznámil, DeSantis naopak tento týden řekl, ať se Američané s myšlenkou na kandidatur­u v roce 2024 trochu zklidní. „Musíme se soustředit na obnovu zničeného území po hurikánu Ian a bouři Nicole,“přiživuje guvernér naděje Floriďanů, že s nimi zůstane i nadále.

Na rozdíl od Trumpa, který už guvernérov­i dal i přezdívku „Ron DeSanctimo­nious“, Ron Svatoušek, nechává floridský guvernér své karty uzavřené a narážky expreziden­ta zatím ignoruje.

Nakonec není se čemu divit. Čeká ho tady ještě hodně práce. Bude zřejmě muset navýšit bonusy stavebním dělníkům, které se na poloostrov snaží dostat z okolních států, jinak se rekonstruk­ce nepohne. Bude se muset postarat o ubytování lidí, kteří stále nemají střechu nad hlavou.

Postižené oblasti pravidelně navštěvuje, jeho manželka Casy přitom získává na obnovu Floridy miliony dolarů od soukromých organizací a dárců. Západní pobřeží tohoto poloostrov­a se potýká s největší katastrofo­u ve své historii a vrátit ho na dřívější úroveň „ráje na zemi“se teď zdá téměř nemožné. Ale populární guvernér dodává zoufalým lidem naději slovy, že „stát bude lepší než před hurikánem“. Docela mu věří, protože vědí, že se musí snažit kvůli Bílému domu, po němž očividně pošilhává.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Obnova po hurikánu Hurikán Ian letos řadu míst na Floridě zcela zdevastova­l. Hlavním úkolem pro DeSantise je nyní obnova.
Foto: Profimedia.cz Obnova po hurikánu Hurikán Ian letos řadu míst na Floridě zcela zdevastova­l. Hlavním úkolem pro DeSantise je nyní obnova.
 ?? Foto: Getty Images ?? S hadem Floridský guvernér Ron DeSantis (uprostřed) pomáhá držet krajtu během tradiční soutěže v lovu hadů v Everglades.
Foto: Getty Images S hadem Floridský guvernér Ron DeSantis (uprostřed) pomáhá držet krajtu během tradiční soutěže v lovu hadů v Everglades.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia