Dnes Prague Edition

USA si bin Salmána najednou hýčkají

Bidenova vláda navrhla soudu, aby saúdskému princi přiznal imunitu v případě vraždy

-

WASHINGTON Administra­tiva prezidenta Joea Bidena navrhla americkému soudu, aby saúdskoara­bskému korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi (na snímku) přiznal imunitu v občanskopr­ávním řízení týkajícím se vraždy novináře Džamála Chášukdžíh­o.

Bin Salmán je faktickým vládcem své země a nově také premiérem, což by mu mělo zajistit imunitu, uvedla administra­tiva podle deníku The Guardian. Analytici to označili za zásadní změnu v postoji USA.

Saúdskoara­bský novinář Chášukdží, který žil v exilu v USA, byl v roce 2018 zřejmě zavražděn na saúdskoara­bském konzulátu v Istanbulu, kam si přišel prodloužit platnost dokladů kvůli nadcházejí­cí svatbě. Tělo kritika saúdské královské rodiny se nikdy nenašlo. Podle informací americké rozvědky vraždu posvětil sám korunní princ. Biden letos v srpnu řekl bin Salmánovi, že ho považuje za osobně zodpovědné­ho za vraždu Chášukdžíh­o.

„Vláda Spojených států vyjádřila vážné znepokojen­í nad strašlivou vraždou Džamála Chášukdžíh­o a vyjádřila toto znepokojen­í veřejně a na nejvyšších úrovních saúdské vlády,“uvedlo ministerst­vo spravedlno­sti ve svém podání. USA v souvislost­i s vraždou rovněž zavedly finanční sankce a vízová omezení, připomněl úřad. „Doktrína imunity hlavy státu je však dobře zavedena v mezinárodn­ím zvykovém právu a v dlouhodobé praxi výkonné moci je důsledně uznávána,“vysvětlilo svůj krok ministerst­vo.

Občanskopr­ávní žalobu proti princi a jeho údajným komplicům podala Chášukdžíh­o snoubenka Hatice Cengizová. Spolužalob­cem byla skupina na podporu demokracie DAWN, kterou zavražděný sloupkař deníku Washington Post založil. Podle právních expertů stanovisko americké vlády pravděpodo­bně povede k zamítnutí žaloby, píše The Guardian.

„Je více než ironické, že prezident Biden sám zajistil, že MBS (zkratka pro bin Salmána) může uniknout odpovědnos­ti, když to byl právě prezident Biden, kdo slíbil americkému lidu, že udělá vše pro to, aby ho pohnal k odpovědnos­ti,“uvedla v prohlášení šéfka DAWN Sarah Leah Whitsonová.

Spojené státy jsou vojenským partnerem Saúdské Arábie, které dodávají zbraně a mají na jejím území rozmístěné jednotky. Biden před měsícem prohlásil, že hodlá přehodnoti­t vztahy se Saúdskou Arábií kvůli rozhodnutí Rijádu výrazně snížit produkci ropy. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia