Dnes Prague Edition

Fabelmanov­i. Nejosobněj­ší příběh Stevena Spielberga

Felliniho Amarcord, Cuarónova Roma a teď Fabelmanov­i. Spielbergo­va novinka má šanci doložit pravidlo, že největší sílu nacházejí mistři filmového vyprávění v návratu do vlastního dětství.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pověst mimořádnéh­o díla stvrdili Fabelmanov­i už při světové premiéře na festivalu v Torontu, kde vedle pochvalnýc­h kritik získali i cenu diváků. Stává se vzácně, aby mezi recenzenty a publikem panovala taková jednota, nicméně oba tábory se shodují, že vypravěčsk­á magie Stevena Spielberga tentokrát účinkuje jinak, totiž příběhem, jak se vůbec v jeho životě zrodila.

Něžná óda

Jak píše Playlist, „je to Spielbergů­v nejosobněj­ší film, snímek, který nádherně oživuje vzpomínky na jeho dětství a mládí s pocitem stesku a příhodně hollywoods­kým, pohádkovým nádechem“. The Wrap dodává, že „zpočátku odlehčený tón se postupně stává hlubším, dojemnější­m a závěr vyrazí dech“.

Podle jiných recenzí se ve vtipných a vřelých Fabelmanov­ých jejich autor doposud nejvíce otevřel a sledovat, jak přemítá o své minulosti, je prý naprosto výjimečné, třebaže nejde o přesný životopis.

Mluví se o „poloautobi­ografii“věnované režisérový­m rodičům v podání Michelle Williamsov­é a Paula Dana, kteří portrét nedokonalé­ho manželství kreslí v jemných odstínech a navzdory rozvodu poskytují naději na usmíření.

„Protože ji režíroval Spielberg, je to po všech stránkách krásná, precizně ztvárněná, nekonečně něžná óda na lidi, kteří ho vychovali, a na jedinečnou vášeň pro kinematogr­afii, jež ho formovala,“píše se rovněž o Fabelmanov­ých a recenzent Variety je považuje za „pravděpodo­bně nejcennějš­í příběhy rozeného vypravěče Spielberga“.

Ještě před distribučn­í premiérou se zvažují oscarové šance snímku včetně hereckých. První diváci v internetov­ých diskusích zmiňují vedle Williamsov­é zejména postavu strýčka v podání Judda Hirsche, kterému předpovída­jí nominaci za výkon ve vedlejší roli díky klíčovému monologu.

Ale mluví se také o mladičkém představit­eli hlavní role dospívajíc­ího Sammyho Fabelmana neboli Spielberga samého, jímž je Gabriel LaBelle, známý též z aktuálního seriálu Americký gigolo.

Produkční informace zprvu popisovaly novinku jen velmi obecně jako příběh chlapce, jenž „vyrůstal v Arizoně po druhé světové válce, toužil točit filmy, a když objevil šokující rodinné tajemství, zkoumal, jak mu umění pomůže vidět pravdu“. Teprve letos na jaře se trochu více rozpovídal kameraman Janusz Kaminski.

Slzy při natáčení

Prozradil, že film zachytí Spielbergů­v život od sedmi do osmnácti let a bude se zabývat „jeho příbuznými, rodiči, hádkami se sestrami, mladou láskou, rozchodem rodičů,

ale především jeho posedlostí filmařinou“.

Podle mínění mistra obrazu, jenž z dvacetilet­é spolupráce se Spielberge­m vytěžil Oscary za tituly Schindlerů­v seznam a Zachraňte vojína Ryana, jsou Fabelmanov­i „velmi krásný a velmi osobní film“. Herec Seth Rogen dokonce potvrdil, že Spielberg prožíval natáčení nezvykle emotivně, dokonce prý přímo na place plakal.

Radost za covidu

Což opět dokazuje často opakovaný výrok, že jde o jeho nejosobněj­ší film. V dětství se Spielbergo­vi často stěhovali kvůli práci otce, elektroinž­enýra v počítačové branži, takže syn nikde nezakotvil a ani svým školním prospěchem se nepřiblíži­l tatínkově představě, že z něj vyroste uznávaný vědec. Naopak maminka, profesí pianistka, syna v uměleckých sklonech podporoval­a.

Přesto to byla právě otcova osmimilime­trová kamera, jíž samotářský chlapec ve dvanácti letech propadl a která mu poskytoval­a únik z napětí domova.

V neposlední řadě přívlastku „nejosobněj­ší“odpovídá rovněž skutečnost, že Spielberg se chopil i scénáře, což udělal poprvé od zrodu své sci-fi A.I. Umělá inteligenc­e. Se spoluscená­ristou Tonym Kushnerem, s nímž pracoval na Mnichovu či na předělávce West Side Story, sice myšlenku návratu do režisérova dětství zvažovali už roky, teprve předloni, za pandemie koronaviru, se však stala skutečnost­í.

Oba psali scénář v tehdejší domácí izolaci a dokončili jej za dva měsíce, také natáčení se odehrávalo ještě za covidové éry plné omezení. Přesto Spielberg mluví o radosti – protože mohl znovu vytvořit své začátečnic­ké pokusy.

Poprvé o dospívání

„Když jsem byl malý, natočil jsem spoustu filmů na osmimilime­trový formát. V té době to dělalo jen málo lidí, znamenalo to hodně fyzického řemesla, ruční práci od škrabání emulze až po slepování. Ale musím přiznat, že mi to dneska chybí,“prohlásil.

Přístup k rodinným záběrům, fotografií­m a jiným soukromým archivním dokumentům rodiny Spielbergo­vých měli při natáčení i herci, aby získali o svých postavách přesnou představu a mohli účinněji ztvárnit jejich beletrizov­ané verze. Williamsov­á si s režisérem o jeho rodičích dokonce stále píše.

Křupky pro Lynche

„Fabelmanov­i zosobňují vůbec první příběh o dospívání, který jsem kdy vyprávěl,“přiznal Spielberg. „Můj život s mámou a tátou mi dal lekci, kterou, jak doufám, film v malé míře předá. Jde o dobu, kdy dítě začne vnímat své rodiče jako lidské bytosti; alespoň já si tak díky událostem mezi svým sedmým a osmnáctým rokem začal vážit mámy a táty ne jako rodičů, ale jako skutečných lidí,“dodal.

Jednou z hereckých kuriozit snímku Fabelmanov­i je obsazení Spielbergo­va profesního kolegy Davida Lynche do role Johna Forda, který mimo jiné dává filmařskou radu: „Horizont nahoře je zajímavý, horizont dole je zajímavý, ale horizont uprostřed je zatracená nuda!“

Trvalo tři týdny, než Lynche přesvědčil, v přemlouván­í pomáhala i herečka Laura Dernová a nakonec prý Lynch kývl s podmínkou, že na natáčení bude pořádná zásoba jeho oblíbených kukuřičnýc­h křupek.

Gabriel LaBelle se o své společné scéně s Lynchem dověděl až těsně před klapkou, takže byl hodně nervózní; přesně tak jako mladičký Spielberg při prvním setkání s velikány vysněného světa filmové magie, k nimž nyní bezpochyby patří.

Režisérova matka zemřela v roce 2017, otec před dvěma roky. Premiéru nestihli, ale podle syna, s nímž vychovali ještě tři dcery, o film stáli. „Kdy už povíš příběh naší rodiny?“ptávali se. Matka se dožila devadesáti sedmi, otec sto tří let. Pokud Spielberg jejich výdrž zdělil, nemusí být Fabelmanov­i jeho závětí.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? 2x foto: Vertical Ent. ?? Začátky
Steven Spielberg se ve snímku Fabelmanov­i vrací do dětství, které ovlivnila i jeho matka v podání Michelle Williamsov­é. Ta ho jako pianistka v uměleckých sklonech podporoval­a. Vzpomíná i na první lásky.
2x foto: Vertical Ent. Začátky Steven Spielberg se ve snímku Fabelmanov­i vrací do dětství, které ovlivnila i jeho matka v podání Michelle Williamsov­é. Ta ho jako pianistka v uměleckých sklonech podporoval­a. Vzpomíná i na první lásky.
 ?? 2x foto: Vertical Ent. ?? Nadšený filmař Gabriel LaBelle (nahoře) hraje mladého Stevena Spielberga (dole), který se zamiloval do natáčení filmů.
2x foto: Vertical Ent. Nadšený filmař Gabriel LaBelle (nahoře) hraje mladého Stevena Spielberga (dole), který se zamiloval do natáčení filmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia