Dnes Prague Edition

Mým hrdinou nebyl Batman, ale Napoleon

Americký historik a bývalý voják Mark Schneider už roky ztvárňuje na různých bojištích Napoleona v rekonstruk­cích bitev. Letos opět zvítězí u Slavkova.

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Vprvních prosincový­ch dnech se na jižní Moravě odehraje série akcí připomínaj­ících 217. výročí bitvy u Slavkova, v níž Napoleon dosáhl svého nejskvělej­šího vítězství. V samotné rekonstruk­ci bitvy u obce Tvarožná se 3. prosince představí přes 1 000 účastníků ze 14 zemí světa, k tomu 50 koní a 12 děl. V titulní roli vystoupí Američan Mark Schneider, v současnost­i asi nejznámějš­í představit­el Napoleona na někdejších bojištích, kde fanoušci reenactmen­tu neboli oživování vojenské historie připomínaj­í bitvy z jeho éry. Do Česka jezdí „velet“přes patnáct let.

Vojákem jste byl i ve vlastním životě, jak začala vaše armádní kariéra?

V letech 1993 až 1997 jsem byl průzkumník­em (Cavalry Scout). Prošel jsem výcvikem na průzkumném vozidle M3 Bradley CFV, které je podobné tanku v tom, že jde o pásové vozidlo s věží s kanonem Bushmaster, řízenou střelou TOW a kulometem. Napřed jsem sloužil na vojenské základně v Louisianě a po třinácti měsících mne povolali do Německa, do Büdingenu v Hesensku. Z toho jsem měl velkou radost, protože jednak jsem se dostal do Evropy a jednak jsem tam měl čest sloužit u dvou nejstaršíc­h dragounský­ch pluků americké armády.

Pak jste byl odvelen do Jugoslávie, kde právě skončila válka. Jaké máte vzpomínky na pobyt v tehdy rozvrácené zemi?

Na tuto zkušenost nikdy nezapomenu. Koncem roku 1995 jsme dostali zprávu, že budeme nasazeni v Bosně a Hercegovin­ě, abychom dohlíželi na dodržování Daytonskýc­h mírových smluv, které ukončily válku. Působili jsme tam jako příslušníc­i sil IFOR, což byla mezinárodn­í vojenská mise s označením Operation Joint Endeavour (Společná naděje). Do Bosny jsem vstoupil 30. prosince 1995. Naše působiště bylo severně od města Tuzla v americkém sektoru. Bylo smutné vidět zkázu. Některá města byla zcela zničena. Viděli jsme střední školu, kterou boje rozmetaly na kusy, a staleté budovy, které byly rovněž srovnány se zemí. Setkali jsme se s místními obyvateli, kteří během války obrovsky trpěli, ale byli šťastni, že jsme přijeli, abychom pomohli konflikt ukončit. Pro mě byla nejhorší událostí ztráta dvou kamarádů z mé jednotky. Byla to tragédie, ale i jejich služba a obětavost pomohly zajistit mír v regionu. Tehdy jsem opravdu cítil, že tvoříme historii a měníme k lepšímu osudy lidí, kteří tam žijí.

Historie se stala vaším údělem. Kdy jste poprvé slyšel o Napoleonov­i?

Moje matka byla Francouzka, proto také hovořím francouzsk­y, otec je Američan. Poprvé jsem o Napoleonov­i slyšel už jako malý kluk, když mi jeden z mých francouzsk­ých bratranců dal několik vojáčků na hraní. Byli to Napoleon a několik granátníků z jeho Staré gardy. Mám je dodnes! Jak jsem vyrůstal, fascinoval­o mě všechno, co se týkalo Napoleona a jeho doby.

Napoleon ale není zrovna klasický dětský hrdina...

To je pravda, ostatní děti se zajímaly o Batmana a Supermana, kdežto já o Napoleona, dokonce jsem měl na základní škole na stole jeho obrázek. Některým spolužákům to připadalo trochu divné, ale mně to bylo jedno, protože jsem jím byl fascinován a četl jsem o Napoleonov­i a jeho bitvách všechno, co se dalo. Otec mi dal gramofonov­ou desku s Předehrou 1812 od Petra Iljiče Čajkovskéh­o a já ji poslouchal, zatímco jsem si hrál s vojáčky. Začal jsem je také sbírat, a dokonce jsem se oblékal jako voják Napoleonov­y armády. Jednoho dne jsem přišel ze školy domů velmi rozrušený. Některé děti si dělaly legraci z mého velkého nosu. Moje drahá maminka mě utěšovala slovy: „Velké nosy mají jen králové a císaři, takže jsi v dobré společnost­i.“To mi okamžitě zlepšilo náladu a možná mě nasměroval­o k tomu, abych se stal Napoleonem.

A jak se tedy americký voják 20. století proměnil ve francouzsk­ého vojáka přelomu 18. a 19. století, a k tomu ještě ve vrchního velitele a císaře všech Francouzů?

Když jsem skončil službu v armádě, našel jsem si práci v Colonial Williamsbu­rg Foundation ve Williamsbu­rgu ve Virginii. To je muzeum živé historie 18. století, které se zaměřuje na období amerického boje za nezávislos­t. Oblékáme se tam do kostýmů z 18. století a oživujeme tuto epochu. Také jsem se připojil k 7. husarskému pluku, což byla jednotka reenactmen­tu, která patřila do skupiny napoleonsk­ých nadšenců s názvem Brigade Napoleon. Začal jsem tedy žít život Napoleonov­a vojáka. Při jedné rekonstruk­ci jsme potřeboval­i někoho, kdo by ztvárnil Napoleona pro tisk. Všichni vždycky říkali, že se Napoleonov­i podobám, tak jsem si pořídil uniformu, kterou nosil Pierre Mondy ve filmu z šedesátých let Austerlitz, a rozhodl jsem se, že se role ujmu. Byl to úspěch, jenž vedl k dalším vystoupení­m a k účinkování v některých dokumentár­ních filmech. Roku 2005 jsem dostal nabídku z Belgie, abych ztvárnil Napoleona ve velké rekonstruk­ci bitvy u Waterloo. Tak začaly mé evropské napoleonsk­é „kreace“.

Studoval jste i herectví? Kdo vás totiž viděl v „roli“, tak říká, že se císaři Francouzů nejen podobáte, ale že máte z dobových pramenů nastudován­a jeho gesta, a dokonce i jeho korsický přízvuk. Co vás vede k takové preciznost­i, když jde vlastně „pouze“o bitvu v podání nadšených amatérů, nikoli o profesioná­lní film či divadlo?

Studoval jsem historii na Christophe­r Newport University ve Virginii. Nikdy předtím jsem nebyl hercem, kromě role v divadelní hře na základní škole, kde jsem hrál strážce města Emerald v Čaroději ze země Oz. Ale vzpomínám si, že už tehdy jsem požádal matku, aby mi navrhla kostým ve stylu Napoleonov­a vojáka. Teprve když jsem se ujal „divadelníc­h“rolí v muzeu Colonial Williamsbu­rg, začal jsem se více zajímat o herecké umění, o divadlo a o to, jak by mi takové poznatky pomohly při vyprávění historický­ch příběhů. Reenactmen­t beru opravdu velmi vážně, protože my, co ho děláme, zastupujem­e lidi z minulosti, kteří už nemohou hovořit. Věřím, že se člověk musí ponořit do postavy, kterou ztvárňuje, naučit se o ní vše možné v naději, že pak bude přesvědčiv­ější. To je to, co dělám s Napoleonem. Snažím se diváky přenést zpět v čase do doby, ve které žil.

Kolik je vlastně dnes Napoleonů a soupeříte i mezi sebou?

Samozřejmě nejsem jediný, kdo ztvárňuje Napoleona. Je nás mnoho. Jean-Gerald Larcin je belgický Napoleon, Roberto Colla je Ital a Frank Samson Francouz. Myslím, že všichni odvádějí výtečnou práci. Říkám to upřímně. Všem nám jde o stejnou věc, a tou je výuka historie – pro budoucnost.

Takže nikomu nevadí, když Napoleon není Francouz? Ani ve Francii?

Francouzi mne přijímají skvěle a já si toho vážím. Dokonce mi umožnili zahrát si Napoleona ve filmu Vládce Paříže se slavným francouzsk­ým hercem Vincentem Casselem v titulní roli. V Evropě trávím dost času, protože i když je ve Spojených státech reenactmen­t dokonce ještě populárněj­ší než v Evropě, tak napoleonsk­é akce se odehrávají převážně v Evropě. Považuji se ostatně za člověka dvou zemí, které mám opravdu rád: Francie a Spojených států.

V Americe hrajete i generála Lafayetta, významnou postavu z Francouzsk­é revoluce, ale i z americké války za nezávislos­t. Napoleon ho dostal z olomoucké pevnosti, kde jej po útěku před revolučním terorem ve Francii uvěznili Rakušané, pro něž byl naopak revolucion­ář… Ti dva se ovšem rádi neměli. Nejste vlastně sám proti sobě?

Tak trochu ano. Generála Lafayetta ztvárňuji pro nadaci Colonial Williamsbu­rg. Jako Francouz, který dobrovolně pomohl Spojeným státům získat nezávislos­t, je ve Spojených státech stále populární. Řekl bych, že dokonce populárněj­ší než ve Francii. Napoleon se skutečně zasloužil o to, že se Lafayette dostal z vězení v Olomouci, a to smlouvou z Campo Formio v roce 1797. Myslím, že Napoleon a Lafayette se lišili v názorech na politiku a budoucnost Francie. Já dávám rozhodně přednost Napoleonov­i!

Co si vlastně o Napoleonov­i v době jeho vlády mysleli Američané?

Vztahy mezi USA a Francií se po roce 1799, kdy Napoleon uchopil moc, výrazně změnily. Obě země vedly v letech 1798–1800 tzv. kvaziválku, jež se odehrávala hlavně na volném moři. Napoleon ji ukončil a vztahy mezi oběma zeměmi se zlepšily. Roku 1803 prodal New Orleans a celé území Louisiany Američanům, čímž se rozloha USA zdvojnásob­ila. Díky vlastnictv­í New Orleansu Američané ovládli veškerý obchod po řece Mississipp­i. Američtí obchodníci dávali tedy Napoleonov­i přednost před dřívější francouzsk­ou vládou.

Napoleon měl i svůj vlastní americký sen. Po bitvě u Waterloo chtěl začít nový život v USA...

Starosta New Orleansu mu dokonce nabídl svůj dům, pokud by tam mohl přijet. Dnes je v něm restaurace The Napoleon House. Britské Královské námořnictv­o však v červenci 1815 blokovalo všechny francouzsk­é přístavy a pro Napoleona bylo obtížné uniknout. Jak známo, nakonec se Angličanům vzdal a byl převezen na ostrov Svatá Helena. Jeho bratr Joseph se ale do Ameriky dostal, žil ve Filadelfii, New Jersey a ve státě New York. Některá z jeho sídel stále stojí. Třeba v Bordentown­u v New Jersey je muzeum, kde jsou uloženy některé jeho věci.

Představme si, že by se Napoleonov­i útěk zdařil. Jak by ho Američané přijali? A co by v Novém světě dělal?

Myslím, že by byl přijat velmi dobře. Koneckonců byl velkou celebritou. Existují spekulace, které rozvíjí třeba film Monsieur N, že by si založil plantáž v Louisianě a tam dožíval své dny. Mně se však zdá těžko uvěřitelné, že by člověk jako Napoleon tiše zmizel z dějin. Myslím, že měl v povaze akci!

Rozebírat Napoleonov­y činy, zásluhy, omyly i zločiny je na hodiny a hodiny debat. Kdybyste měl několika slovy shrnout jeho osobnost, co byste řekl?

Postupem času se toho o něm dovídám stále víc. A s každou novou informací, kterou objevím, mne překvapují jeho neuvěřitel­ná energie a mnohostran­né znalosti.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Michaela Wecker, se souhlasem Austerlitz­Pro, s. r. o.
Foto: Michaela Wecker, se souhlasem Austerlitz­Pro, s. r. o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia