Dnes Prague Edition

Show pro miliardy

V Kataru začal fotbalový šampionát, nejsledova­nější sportovní akce na planetě

- Jiří Čihák David Čermák

Na to, s jak velkolepou show se Katar vytáhl při včerejším slavnostní­m zahájení, překvapí, že pouze o pár hodin dřív panuje v jedné z fanouškovs­kých vesnic na severozápa­dě Dauhá naprostý klid.

Pusto. Prázdno. Vylidněno. „Zatím jsem tady potkal možná dvacet lidí,“poví Maročan Reda, který dlouhodobě žije a pracuje v Kanadě a šampionát v Kataru je jeho třetí v životě. „Asi bude o něco dražší než oba předchozí,“kývne.

Pro ty, kteří si nemohou dovolit bydlení v některém z hotelů, kde vyjde jeden týden nejméně na sto tisíc korun, organizáto­ři připravili po celém městě osm vesniček. Fanoušci

v nich bydlí v řadě z postavenýc­h kontejnerů, ve stanech nebo v karavanech, což je paradoxně nejlevnějš­í možnost. Nocleh tu seženete už za tři tisíce korun.

A jak ujistí Reda: „Máte všechno, co potřebujet­e.“

Fotit tu sice oficiálně nesmíme, ale smířlivý pořadatel nás po chvilce přemlouván­í přece jen protáhne zadním vchodem dovnitř. Očíslované prašné uličky jsou osázené bílými obytnými vozy různých kategorií, u některých z nich ještě dělníci dokončují poslední detaily.

Na hlavním prostranst­ví je pro fanoušky připravený i improvizov­aný supermarke­t, kavárny nebo šišabar. Uprostřed širé pláně stojí velkoplošn­á obrazovka a kousek od ní u fotbalovéh­o hřiště odpočívá velbloud.

„Všechno je tady jiné než na předchozíc­h mistrovstv­ích,“říká Reda, který má možnost srovnávat s Ruskem i Brazílií. Od termínu až přes snadné cestování, protože všechny stadiony se nacházejí v okruhu padesáti kilometrů. I proto fanoušci poprvé v historii stihnou i dva zápasy denně.

Po včerejší premiéře mezi domácím Katarem a Ekvádorem jich zbývá odehrát ještě třiašedesá­t. Finále turnaje se hraje 18. prosince.

 ?? ?? Maskot. Slavnostní zahájení mistrovstv­í světa před úvodním duelem domácího Kataru s Ekvádorem. Foto: ČTK
Maskot. Slavnostní zahájení mistrovstv­í světa před úvodním duelem domácího Kataru s Ekvádorem. Foto: ČTK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia