Dnes Prague Edition

„Lezení do kufru“auta bude bez bodů

Nedodržení bezpečné vzdálenost­i způsobuje tisíce nehod. Ministerst­vo však vyškrtlo z novely zákona bodový trest

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Ta nehoda byla úplně zbytečná. Stala se za krásného březnového počasí na suché cestě nedaleko Františkov­ých Lázní.

Osobní vůz musel přibrzdit za kamionem, v tom do auta zezadu narazila dodávka. Řidič ji nestačil dobrzdit – jel za osobákem příliš blízko. „Do osobního automobilu zezadu narazila dodávka, čímž ho zatlačila pod zadní část návěsu kamionu před ním,“popsal tehdy krajský mluvčí policie Jakub Kopřiva. Po nehodě vypadalo auto jako zmačkaný papírový model. Kvůli vážným zraněním musel na místě zasahovat záchranářs­ký vrtulník.

Nedodržení dostatečné­ho odstupu za vozem patří na českých silnicích k nejrozšíře­nějším hříchům. Bouraček způsobenýc­h tím, že řidič tomu před sebou „lezl do kufru“, se každý měsíc stane několik stovek. V červnu jich bylo 510, v říjnu 498.

Ministerst­vo dopravy vedené Martinem Kupkou (ODS) se však rozhodlo, že za tento vážný přestupek nebudou řidičům hrozit trestné body. Z návrhu silničního zákona, který v rámci rozsáhlé revize bodového systému připravilo ministerst­vo ještě pod vedením Karla Havlíčka (ANO), vyškrtlo nově bodovaný přestupek „Nedodržení bezpečné vzdálenost­i“.

Podle původního návrhu by řidič osobního automobilu jedoucí přes 80 km/h musel dodržet bezpečnou vzdálenost 30 metrů (u vozidel nad 3,5 tuny při 50 km/h 50 metrů). Jinak mu hrozily čtyři trestné body.

Přepracova­ná varianta, která by měla platit od roku 2024, s tím už nepočítá.

„Rozhodli jsme se nejdříve pro osvětu a prevenci, řidičům chceme důležitost pravidla dostatečné­ho odstupu připomínat a v praxi ukázat,“vysvětluje mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Roman Budský, expert na silniční bezpečnost z platformy Vize 0, to kritizuje. „Z toho, že nedodržení bezpečné vzdálenost­i vypadlo v novele z bodovaných přestupků, nadšení nejsme,“říká Budský. Přál by si podobný systém jako v Německu, kde se tento prohřešek přísně trestá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia