Dnes Prague Edition

Co teď kandidáti plánují?

Vyrazí na adventní trhy, chystají letáky a volební noviny, ale i tipovačku k MS v Kataru.

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Prezidents­kým kandidátům zbývají necelé dva měsíce, během kterých mohou oslovit voliče. MF DNES se jich proto ptala, co do prvního kola voleb ještě plánují.

Vrcholící kampaň sice koncem roku částečně utlumí vánoční svátky, ale ani během nich nehodlá většina uchazečů o Hrad zahálet. Účast na adventních trzích byla jednou z nejčastějš­ích odpovědí.

Speciální vánoční akce chystá i hlavní favorit voleb, generál Petr Pavel. K zastižení bude třeba 10. prosince na trzích na pražském Kulaťáku. Co se týče chystané billboardo­vé kampaně či případných dopisů do schránek občanů, však už Pavlův tým moc sdílný nebyl. „Přesná forma volebních materiálů a rozložení výdajů je součástí strategie, kterou nechceme blíže komentovat,“řekla MF DNES mluvčí jeho kampaně Eva Hromádková.

Babiš půjde do debat až v lednu

O detailech kampaně nechtěl příliš mluvit ani předseda ANO Andrej Babiš. Ten se zatím na rozdíl od jiných kandidátů nezúčastni­l ani jediné předvolebn­í debaty. Byť na tu na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde diskutoval­a třeba Danuše Nerudová, Josef Středula či Pavel Fischer, vyslal do publika alespoň jako „zvěda“svého marketingo­vého experta Marka Prchala.

Babiš ovšem ujistil, že do debat před volbami půjde. „Zapojím se, ale až v lednu. Teď budu jezdit za lidmi do regionů a debatovat s nimi o tom, co je trápí,“vysvětlil expremiér MF DNES.

Ve vysílání TV Nova pak včera prozradil, že se chystá lidem do schránek v příštích dnech doručit své volební noviny.

Ty lidem plánuje poslat i další z tria favoritů, bývalá rektorka Danuše Nerudová. „Nechci ale a nebudu dělat žádnou antikampaň,“ujistila. Během adventu chce být i Nerudová co nejvíce mezi lidmi. Dostala prý už několik pozvání na vánoční trhy. Kromě toho dost spoléhá i na sociální sítě. „Na Štědrý den pak všem popřeji hezké Vánoce z chalupy na Vysočině, kde s rodinou budeme,“doplnila.

Na rozsvěcení vánočního stromku a adventní trhy vyrazí mezi spoluobčan­y i senátor Pavel Fischer. Kolik bude mít v ulicích billboardů a zda rozešle lidem dopisy, podobně jako hlavní favorité, však zatím neví. „Bude to záviset na penězích, které se nashromážd­í na transparen­tním účtu. Zatím nemáme ani jeden billboard,“ozřejmil Fischer.

„Není počasí a nemám peníze“

S prostředky na kampaň zápasí také jeho kolega ze Senátu Marek Hilšer. Nízkorozpo­čtovou kampaň si však zvolil sám.

„Nemyslím si, že by například billboardy nějak přispívaly k odpovědném­u rozhodován­í voličů. Spíš naopak. Také to stojí velké peníze a ty do politiky málokdo dává jen tak, pro dobro věci,“vysvětlil MF DNES senátor.

Na rozdíl od ostatních ani nehodlá během adventu být příliš mezi lidmi. „Na postávání venku už není počasí a lidé si jistě budou chtít od politiky odpočinout,“tvrdí Hilšer.

Podobný názor směrem k Vánocům zastává i poslanec a kandidát SPD Jaroslav Bašta. „Během svátků necháme lidi vydechnout, a jak říká pan poslanec ‚nebude se vnucovat lidem pod stromeček‘,“uvedla mluvčí SPD Barbora Šťastná.

Stejně to vidí i bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Během vánočních svátků by lidé neměli být otravováni politikou. Rád zajdu na adventní trhy jako každý rok, ale s rodinou či přáteli, ne tam dělat politickou kampaň,“přiblížil.

„Sporťák“přichystal tipovačku

Nejvíce kreativní ze všech kandidátů byl patrně podnikatel Karel Diviš. Bývalý sportovní redaktor České televize si pro své příznivce připravil vlastní tipovací soutěž k fotbalovém­u MS v Kataru.

A nejpřesněj­ší soutěžící se může těšit na speciální cenu. „Vítěz se se mnou za odměnu bude moci zúčastnit některé z prezidents­kých televizníc­h debat,“vysvětlil Diviš.

To však není všechno. Kromě účasti v debatách, návštěv trhů a besed chystá Diviš i volební merch. Tedy vlastní reklamní oblečení s potiskem. Zda bude zdarma, nebo placené, však už neupřesnil.

 ?? ?? Jaroslav Bašta Lidem rozešle letáky s vlastním životopise­m, chystá i billboardy. Během svátků se ale prý lidem „nebude vnucovat pod stromeček“.
Jaroslav Bašta Lidem rozešle letáky s vlastním životopise­m, chystá i billboardy. Během svátků se ale prý lidem „nebude vnucovat pod stromeček“.
 ?? ?? Karel Diviš Pro své příznivce připravil vlastní tipovačku k fotbalovém­u MS v Kataru. Výherce slibuje vzít do zákulisí jedné z předvolebn­ích debat.
Karel Diviš Pro své příznivce připravil vlastní tipovačku k fotbalovém­u MS v Kataru. Výherce slibuje vzít do zákulisí jedné z předvolebn­ích debat.
 ?? ?? Danuše Nerudová Během adventu navštíví několik trhů a na Štědrý den popřeje lidem přes sítě z chaty na Vysočině. Také chystá volební noviny.
Danuše Nerudová Během adventu navštíví několik trhů a na Štědrý den popřeje lidem přes sítě z chaty na Vysočině. Také chystá volební noviny.
 ?? ?? Pavel Fischer Bude na besedách a adventních trzích. O vlastních billboarde­ch či dopisech se rozhodne podle toho, kolik peněz získá od příznivců.
Pavel Fischer Bude na besedách a adventních trzích. O vlastních billboarde­ch či dopisech se rozhodne podle toho, kolik peněz získá od příznivců.
 ?? ?? Karel Janeček Rozesílání dopisů si vyzkoušel ve dvou menších městech. Bylo to ale prý neefektivn­í. Proto vsadí na osobní kontakt, zavítá i na trhy.
Karel Janeček Rozesílání dopisů si vyzkoušel ve dvou menších městech. Bylo to ale prý neefektivn­í. Proto vsadí na osobní kontakt, zavítá i na trhy.
 ?? ?? Andrej Babiš Kromě cest obytňákem do regionů rozešle lidem vlastní volební noviny. Do debat s ostatními kandidáty se hodlá zapojit až v lednu.
Andrej Babiš Kromě cest obytňákem do regionů rozešle lidem vlastní volební noviny. Do debat s ostatními kandidáty se hodlá zapojit až v lednu.
 ?? ?? Josef Středula Do voleb chce být co nejvíc mezi lidmi. Neodmítá ani debaty s protikandi­dáty. Větší podrobnost­i kampaně však prozradit nechtěl.
Josef Středula Do voleb chce být co nejvíc mezi lidmi. Neodmítá ani debaty s protikandi­dáty. Větší podrobnost­i kampaně však prozradit nechtěl.
 ?? ?? Marek Hilšer Na kampaň v ulicích už podle něj není vhodné počasí a na billboardy nemá peníze. Chystá jen letáky a na svátky nechá lidem klid.
Marek Hilšer Na kampaň v ulicích už podle něj není vhodné počasí a na billboardy nemá peníze. Chystá jen letáky a na svátky nechá lidem klid.
 ?? ?? Petr Pavel Za poslední dva měsíce urazil na cestách za lidmi přes 6 000 kilometrů a chce pokračovat. Chystá i speciální vánoční akce.
Petr Pavel Za poslední dva měsíce urazil na cestách za lidmi přes 6 000 kilometrů a chce pokračovat. Chystá i speciální vánoční akce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia