Dnes Prague Edition

Za „nalepené“řidiče body nebudou

-

Nedodržení bezpečné vzdálenost­i české zákony jako přestupek znají. „Sankce příkazem na místě je do 2 000 korun, ve správním řízení od 1 500 korun do 2 500 korun,“shrnuje policejní mluvčí Hana Rubášová. Podle kritiků je ale zákon formulován příliš volně a fakticky se nedá příliš trestat, tím pádem ho řidiči ignorují. Nejsou stanovené ani přesné vzdálenost­i, ani přesné časové rozestupy.

„Dokud nedojde k nehodě, tak policista bude řidiči těžko dokazovat, že jel příliš blízko, protože řidič bude vždycky tvrdit: Ale vždyť já bych to ubrzdil. Pak se nemůžeme divit, kolik je na našich dálnicích řetězových nehod,“vysvětluje expert na dopravní bezpečnost Roman Budský z platformy Vize 0.

Určení bezpečné vzdálenost­i na metry je podle odborníků složité, navíc se v provozu špatně měří. Ale například Německo ukazuje, že cesta k postihům existuje. Tam je bezpečný odstup stanoven na jednu sekundu. Časové pravidlo se podle expertů měří líp, a tím pádem se také jednodušej­i kontroluje. Minimální odstup je v Německu ze zákona jedna sekunda. Čím blíž řidič je, tím vyšší pokutu riskuje. Základní sankce je 25 eur, ale může vystoupat až na 400 eur. Řidič také může dostat dva trestné body.

Česká policie se snaží alespoň zavádět nové technologi­e, které jí pomůžou v budoucnu řešit přestupek efektivněj­i. „Této problemati­ce věnujeme po preventivn­í stránce velkou pozornost, například testováním technologi­í, které by mohly do budoucna sloužit k odhalování tohoto typu přestupkov­ého jednání. Například nasazením bezpilotní­ch letounů s technologi­í založenou na principu fotogramme­trie (určování vzdálenost­í z fotografií, pozn. red.),“vysvětluje Rubášová.

Pravidlo dvou vteřin

O tom, jak je nešvar mezi českými řidiči rozšířený, vypovídají nejen statistiky nehod, ale také šetření v terénu, které si nechalo zpracovat ministerst­vo dopravy. Zajímalo je, jak často řidiči nedodrží ani vzdálenost jedné vteřiny. „Na silnicích nižších tříd se toho dopouští každý třetí řidič (mimo zástavbu) a každý pátý řidič (v zástavbě),“shrnuje výsledky mluvčí resortu Jemelka.

Ministerst­vo ve shodě s dopravními experty přitom při jízdě doporučuje ještě o něco větší rozestupy. Pravidlo dvou vteřin se dá za volantem použít i jako jednoduchá pomůcka. V momentě, kdy auto před řidičem míjí nějaký výrazný bod, jako například strom nebo ceduli, počítá jezdec do dvou. Pokud se k bodu dostane dřív než za dvě sekundy, měl by zpomalit.

„Obecně je reakční doba řidiče jedna sekunda. Dvě vteřiny jsou tedy odstup i s nějakou bezpečnost­ní pojistkou. Za tu dobu by měl být schopen nečekanou událost bezpečně ubrzdit,“říká Budský.

Jako další pomůcka slouží řidičům na vybraných úsecích speciální šipky namalované na asfaltu. Při jízdě podle předpisů každá šipka reprezentu­je jednu vteřinu. Ideálně by tak řidiče od dalšího vozidla měly dělit šipky dvě. Šipky začalo ministerst­vo dopravy zavádět na dálnicích v období před covidem. Teď se čeká na vyhodnocen­í, jak užitečné jsou. V každém případě se jejich síť pomalu rozrůstá. V říjnu se nově objevily na některých úsecích dálnic D1, D5 a D48. A další se připravují. „Do konce roku bude toto značení na šesti místech a další budeme tipovat,“uvedl mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl.

 ?? Zdroj: Policie ČR, MF DNES Foto: Shuttersto­ck ??
Zdroj: Policie ČR, MF DNES Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia