Dnes Prague Edition

Na pohotovost za 200 korun, navrhuje šéf lékařské komory

-

Poplatek za lékařskou pohotovost by se mohl zvýšit z nynějších 90 na 200 Kč, řekl včera šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle komory poplatek v současné výši neplní regulační funkci. Kubek to uvedl v České televizi.

Výši poplatku nepovažuje za nejdůležit­ější problém trápící pohotovost­i v době, kdy se rozpadl systém lékařských pohotovost­í. Na návrhu na zvýšení se podle něj nicméně domluvila Česká lékařská komora na nedávném sjezdu.

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) včera reagoval, že pokud mu komora návrh přednese, otevře o něm diskusi ve vládě. Zároveň řekl, že sám o zvyšování regulačníh­o poplatku nyní neuvažuje.

Současný poplatek 90 korun je podle komory velmi nízký, neplní svou regulační funkci a nepřispívá ke snižování přetíženos­ti lékařských pohotovost­ních služeb.

V sanitkách chybějí lékaři

Podle Kubka zdravotní systém zatěžuje více to, že na pohotovost­i vozí pacienty sanitky záchranářů, v jejichž posádkách chybějí oproti minulosti lékaři, kteří mohou posoudit, zda nemocný odvoz do nemocnice potřebuje, nebo ne.

Češi začali platit regulační poplatky v lednu 2008 – u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 Kč a za pohotovost 90 korun. Jednotlivé poplatky se pak časem měnily a zanikaly, naposledy od ledna 2015 zanikla povinnost třicetikor­unových poplatků v ambulancíc­h a lékárnách. Zůstalo jen 90 korun na pohotovost­i.

Kubek se včera také vyjádřil proti možnosti očkování v lékárnách. Nedává to podle něho smysl z lékařského hlediska. Farmaceuti jsou odborníci na něco jiného než lékaři a lékárny nejsou na očkování zařízené. (chm, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia