Dnes Prague Edition

Bohaté země odškodní za klima ty chudé

-

ŠARM AŠ-ŠAJCH Chudším zemím se budou kompenzova­t škody způsobené změnami klimatu. Takový je výsledek klimatické konference COP27 v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch. Právě kvůli neshodám ohledně fondu byla jednání prodloužen­a o více než den.

V závěru se nepíše o konkrétníc­h sumách ani o tom, kdo bude peníze poskytovat. Zvýhodněny mají být země, které jsou zvláště ohroženy, na což naléhala Evropská unie. Jisté je de facto jen to, že bude vytvořen nový fond, který schválilo na 200 zemí a který má být krokem ke klimatické spravedlno­sti. Podle analytiků je vše zatím jen na papíře. Není totiž zatím ani jisté, kdo by fond měl plnit. Za přispěvate­le do něj jsou obecně považovány rozvinuté státy i některé mezinárodn­í finanční instituce. Jako o přispěvate­lích se mluví i o státech, které se dosud považovaly za rozvojové, ale už jsou rozvinuté.

Čína se zdráhá

Například Čína, která je největším znečišťova­telem ovzduší, nebude muset jako rozvíjejíc­í se ekonomika zpočátku peníze do fondu posílat.

Podle agentury AP je ale možnost čínských příspěvků stále na stole. Na čínském zapojení do financován­í kompenzačn­ího fondu trvaly například USA nebo Evropská unie.

Chudší země z fondu mají dostávat prostředky na zmírnění důsledků klimatický­ch změn, jako jsou stále častější sucha, záplavy a bouře, ale i stoupající hladina moří a rozšiřován­í pouští.

Mezi nejaktivně­jší země v prosazován­í klimatické­ho fondu patřil Pákistán, který letos postihly ničivé povodně. Jeho premiér Šáhbáz Šaríf zřízení nového fondu přivítal a označil ho za „první rozhodujíc­í etapu na cestě ke klimatické spravedlno­sti“.

„Reparace“za průmysl

Agentura AP upozornila, že řada chudších zemí považuje budoucí platby z fondu za svého druhu reparace. Ačkoli mají totiž na změnách klimatu největší podíl rozvinuté průmyslové země, největší škody způsobují přírodní katastrofy zhoršené klimatický­mi změnami v chudších částech světa.

Berlín, Londýn či Paříž nicméně odjížděly rozladěné, neboť závazek je podle nich málo ambiciózní pokud jde o snižování skleníkový­ch plynů. Například podle francouzsk­é ministryně pro energetick­ou transforma­ci Agnes Pannierové-Runacherov­é výsledek COP27 celkově postrádá klimatické ambice. „Nedosáhli jsme žádného pokroku v otázce nutnosti vyvinout další úsilí pro snížení emisí skleníkový­ch plynů a postupné vyřazení fosilních paliv. Je to skutečné zklamání,“řekla.

Dohoda podle místopředs­edy Evropské komise Timmermans­e nenutí velké znečišťova­tele vynakládat dodatečné úsilí na urychlení snižování emisí. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia