Dnes Prague Edition

Ukrajina: šetřit elektřinou či odejít ze země

Dodavatel elektřiny radí přečkat zimu v cizině

-

KYJEV Ukrajinci mají snížit spotřebu elektrické energie o 25 procent, zajistit si teplé oblečení, termosky a zásobit se vodou a potravinam­i. O víkendu je o to požádalo ministerst­vo energetiky.

Kvůli ruským útokům na ukrajinsko­u infrastruk­turu je totiž vyřazena z provozu už téměř polovina energetick­ého systému země. Podle šéfa největšího soukromého dodavatele energií v zemi Maxima Timčenka by Ukrajinci měli vedle úspor na spotřebě zvážit i dočasný odchod ze země.

„Pokud mají jiné místo, kam odejít na příští tři nebo čtyři měsíce, tak to by systému velmi pomohlo,“řekl britské stanici BBC Timčenko. Odchod ze země nebo snížení spotřeby by podle něj Ukrajině pomohlo ve válce proti Rusku. „Při nižší spotřebě budou mít nemocnice s raněnými vojáky dodávky proudu zaručené,“poznamenal.

Je nutných 25 procent

„Jsme vděční občanům, kteří už v průměru spotřebu energie omezili o deset procent. Abychom ale síť mohli odpojit a obnovit dodávky co nejrychlej­i, žádáme je o omezení spotřeby o 25 procent a o to, aby nepoužíval­i elektrické přístroje, které nejsou nezbytné,“řekl náměstek ministra energetiky Farid Safarov.

V přesnějšíc­h pokynech pak radí nesvítit v místnostec­h, kde nikdo není, raději nepoužívat mikrovlnné trouby a místo nich vařit a ohřívat na sporácích. Nezapínat také naráz pračky se žehličkami a snížit teplotu v bojlerech na 50 stupňů.

Dodavatelé se snaží s pomocí vlády i mezinárodn­ích partnerů zajistit součástky potřebné k opravám sítě, jejichž zásoby se tenčí. Situace se podle Safarova může ještě zhoršit a Ukrajinci se na to mají připravit.

List Ukrajinska pravda napsal s odvoláním na kremelskéh­o mluvčího Peskova, že Rusko chce útoky na ukrajinsko­u infrastruk­turu přinutit Kyjev k jednáním.

Včera navíc areálem Záporožské jaderné elektrárny znovu otřásly silné exploze. Experti Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii (MAAE) ohlásili poškození „na některých budovách, systémech a vybavení“. Škody však podle nich neohrožují jadernou bezpečnost.

Záporožsko­u elektrárnu obsadili ruští vojáci, provoz v ní zajišťují Ukrajinci. Moskva a Kyjev se z ostřelován­í objektu viní navzájem. MAAE vyzvala, ať už největší jadernou elektárnu v Evropě ostřeluje kdokoli, ať okamžitě přestane. (zah, ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Ruská zbraň Rusko si dělá ze zimy další zbraň proti Ukrajině tím, že útoky ničí její energetick­ou infrastruk­turu.
Foto: Profimedia Ruská zbraň Rusko si dělá ze zimy další zbraň proti Ukrajině tím, že útoky ničí její energetick­ou infrastruk­turu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia