Dnes Prague Edition

Jak nepřijít o peníze pomocí 6P

- Aleš Michl guvernér ČNB

Asi jste zaregistro­vali krach velké kryptoměno­vé burzy FTX, při kterém přišla o peníze kupa lidí i velké investiční fondy.

Trochu více strachu, nejistoty a pochybnost­í o kryptoměná­ch je vítáno. Je to lekce pro všechny, že se máte starat o to, kam dáváte své tvrdě vydělané peníze.

Neznamená to, že všichni v kryptosvět­ě jsou zloději. Ale že tento svět prochází stejným vývojem jako všechny předchozí etapy financí. I tradiční bankovnict­ví si v roce 2008 prožilo svůj Lehman Brothers moment, při kterém vyniknou poctiví a nepoctiví.

Když jsem byl nedávno ve Washington­u na zasedání MMF, seděl jsem na večeři vedle někdejšího guvernéra Bank of England Marka Carneyho. Probírali jsme spoustu věcí včetně jeho zkušeností s regulací finančního trhu. Při tom krachu kryptoměno­vé burzy se mi vybavil jeho názor, který i veřejně publikoval: „Pokud vám někdo něco nabízí v investicíc­h a vysvětluje to tak, že to nedává smysl, požádejte dotyčného, aby zopakoval zdůvodnění. A pokud tato odpověď stále nedává smysl, hlavně mu nedávejte peníze a utečte.“

Dodávám, tou nejlepší regulací jste vy, váš mozek, chytrost, snaha se informovat, pochopit, vyhodnotit rizika investice.

V České národní bance máme na webu Desatero spotřebite­le a Desatero pro drobné investory do podnikovýc­h dluhopisů. Přečtěte si to. Prostě každá finanční transakce či investice by měla být uskutečněn­a po zralé úvaze. A to pouze tehdy, pokud investor porozuměl všem rizikům, která s sebou transakce či investice přináší, a je ochoten je akceptovat.

Nevkládejt­e všechna vejce do jednoho košíku. Tedy omezte riziko vytvořením diverzifik­ovaného portfolia. Investor by rozhodně neměl vložit všechny své prostředky či jejich převážnou většinu do jedné investice.

Investor by měl být velmi obezřetný zvláště v případech, jeví-li se nabídka na první pohled velice výhodně. Například pokud je nabízen instrument s velmi vysokým výnosem proti běžné situaci na trhu.

Ptejte se, ověřujte si i informace o možném exitu z investice. Koupit umí každý, když má peníze. Ale prodat, utéct, exitovat z investice se ziskem je už umění.

V ČNB jsme vytvořili i taková hezká hesla, jak můžete snížit riziko, že v investicíc­h naletíte. Nazvali jsme to jako „Šest P“: Přemýšlejt­e

Ptejte se

Porovnávej­te

Poraďte se

Propočítej­te

(až poté) Proveďte.

Proč? Protože poberty prostě přitahují plné peněženky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia