Dnes Prague Edition

Prodej i expanze. Pivovary čelí krizi zdatně

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Náklady rostou ve většině oborů a vaření piva není výjimkou. Existenční problémy přesto řeší jen hrstka minipivova­rů. Momentálně jich v tuzemsku funguje asi pět set.

Podle prezidenta Českomorav­ského svazu minipivova­rů Michala Voldřicha je situace mezi členy stabilní. „Počet minipivova­rů v Česku klesá, ale vznikají i nové. Převážně jde přitom o dokončovan­é projekty z doby před pandemií,“říká.

Středočesk­ý pivovar Matuška se od začátku října například pokouší v pražských Dejvicích prorazit s konceptem pivní „samoobsluh­y“. Automat Matuška nabízí deset druhů piv, pro která si hosté musí dojít od svých stolků k nerezovému výčepu. Stejně funguje výdej jídel, která si odnášejí na plastových tácech.

„V nabídce máme deset druhů piv, takže kdyby si u stolu každý objednával jiné pivo, číšník by obsluhoval celý večer jen jednu skupinu. Zatímco když ho na výčepu host dostane do ruky čerstvě načepované, je to nejlepší, co může mít,“vysvětluje spolumajit­el pivovaru Martin Matuška.

Po pěti letech Matuška také navázal spolupráci s Plzeňským Prazdrojem. Spodně kvašený ležák s názvem My se už vaří ve Velkých Popovicích a v pivovaru Matuška. „V restaurací­ch se objeví v rámci programu Volba sládků 1. ledna 2023,“dodává Tomáš Drahoňovsk­ý, manažer programu Volba sládků.

Potíže nemají ani minipivova­ry, které vaří pivo pouze pro svou restauraci. „Co se tady uvaří, to se taky v naší restauraci vypije,“říká Richard Antl z přerovské Restaurace a pivovaru Parník.

Pivovary na prodej

Pro minipivova­ry je jedním z problémů zavírání restaurací, které odebírají jejich pivo. „Pivo jsme naváželi do patnácti hospod. Pět majitelů se už ozvalo, že zavírají. Pro nás to znamená najít jiné odběratele, což v současnost­i bude velmi obtížné, nebo výrobu omezit,“uvádí spolumajit­el malého pivovaru v Náměšti na Hané na Olomoucku Luboš Jadrníček.

Některé pivovary jsou v současnost­i na prodej. Podle zjištění MF DNES je již delší dobu z těch menších stále na prodej Švihovský pivovar.

Na začátku listopadu skupina Pivovary CZ, která mimo jiné vlastní tři moravské pivní značky Holba, Litovel a Zubr, oznámila, že hledá investora, případně nového majitele.

A v úterý blížící se konec oznámil Pardubický pivovar, který se před třemi lety stal součástí skupiny Pivovary Staroprame­n. Skupina patřící americko-kanadskému koncernu Molson Coors uvedla, že ukončení vaření piva v Pardubicíc­h je reakcí na výrazný propad prodejů jeho produktů, které se z velké části vyvážely do Ruska. „Produkci vybraných piv z Pardubické­ho pivovaru by měl od dubna zajistit pivovar Ostravar spadající do skupiny Pivovary Staroprame­n,“uvedla mluvčí Denisa Mylbachrov­á.

Největší potíže ale mají hospody v menších městech a na vesnicích, které nechtěly zvedat ceny, aby nepopudily hosty. „Hospody na vesnicích a městech zdražovaly nejméně od začátku roku a na to jim teď hosté nechtějí přistoupit a přestávají chodit. Sráží je to, že žily z levného piva, a to byl ekonomický nesmysl,“vysvětluje Luboš Kastner z Asociace restauraté­rů Apron.

 ?? Foto: Automat Matuška ?? Matuškova hospoda Nerezový výčep v dejvickém Automatu Matuška nabízí až deset piv.
Foto: Automat Matuška Matuškova hospoda Nerezový výčep v dejvickém Automatu Matuška nabízí až deset piv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia