Dnes Prague Edition

Stát přestane platit za střílení divočáků

„Zástřelné skončí, nálezné ne,“říká šéf veterinárn­í správy

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Přestože tuzemské chovy nadále ohrožuje africký mor prasat, stát z ekonomický­ch důvodů nejspíš přestane vyplácet dva tisíce korun za zastřelené­ho divočáka v honitbách na severu republiky, říká ústřední ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád. Nálezné ve výši tří tisíc korun za divočáka se však vyplácet nadále bude.

Správu nyní řídí na vycházkách, a přitom je v pracovní neschopnos­ti. Před čtyřmi měsíci měl po pádu z kola vážný úraz, poškodil si páteř a čeká ho další operace.

Jak zvládáte řídit Státní veterinárn­í správu?

Na většinu věcí mám zástupce. Ekonomicko­u náměstkyni na neveteriná­rní věci, jako jsou právní, ekonomické nebo personální záležitost­i. A přes veterinárn­í věci je tu doktor Šatrán. Jinak řeším koresponde­nci, když mám volno mezi rehabilita­čním cvičením. Problém není zátěž, ale naopak uvolňování svalů kvůli těm křečím. Chodím také do kryosauny, kde je minus 146 °C. Ale záležitost­i, které můžu podepisova­t jenom já, například přijímání zaměstnanc­ů, se jinak řešit nedají. Takže za mnou i do nemocnice chodili s papíry. No a jinak věci řeším o vycházkách, podobně jako teď s vámi.

Jedním z problémů, se kterými se potýkáte, je africký mor prasat. Začal v okolí českých hranic poslední dobou oslabovat?

Není to úplně tak, že by oslaboval, ale vzdaluje se od hranic. V minulých měsících byl čtyři až šest kilometrů od „čáry“, jak v Německu, tak v Polsku, teď jsou ty nálezy více posunuté na sever a nepřibližu­je se k nám. Každých 14 dní situaci vyhodnocuj­eme a připravuje­me se na to, že by se do Česka vrátil.

Máme světový unikát. Jako prvním se nám povedlo tuto chorobu v krátkém čase vymýtit a potom tytéž principy zavedli v Belgii a stát ozdravili také. Neznamená to, že by se jinak nepodařilo chorobu z některého státu dostat, ale trvalo to třeba deset a více let, nikdy tak rychle.

Použití pachových a elektrický­ch ohradníků, stejně jako využití profesioná­lních odstřelova­čů k lovu, to také předtím nikdo nedělal. Dnes by to ale už nejspíš vypadalo trochu jinak, protože od toho roku 2017 se více začaly používat drony a termovize, takže by to snad bylo jednodušší. Měli jsme i unikátní systém sběru

vzorků od divokých prasat díky placení vysokého zástřelnéh­o.

Třítisícov­é nálezné se platí doposud po celém Česku a dvoutisíco­vé zástřelné na severu republiky v oblasti intenzivní­ho odlovu divokých prasat?

Předpoklád­áme, že nejpozději od příštího roku bude z ekonomický­ch důvodů pouze nálezné. Budou se muset zrušit mimořádná veterinárn­í opatření pro oblast s intenzivní­m odlovem.

Doopravdy si ho stát nemůže dovolit?

To není na mém soudu. Jde o jednotky milionů korun. Za celou dobu, co se zástřelné v oblasti s intenzivní­m odlovem vyplácí, šlo o cca 36 milionů korun. Jsou tady i další náklady na odběr vzorků a jejich laboratorn­í vyšetření.

Pokud by se k nám ale choroba dostala, tak to dopadne na všechny – na obchod se zvěřinou i na chovy prasat. A nastala by obrovská omezení nejen pro myslivce, ale třeba

i pro provozovat­ele jatek. K tomu budou povinná vyšetření, i pokud se nemoc nedostane do chovů. Má to pak také dopad na přeshranič­ní obchod, a to vůbec nemluvím o exportu do států mimo Evropskou unii. V tu chvíli by se nejspíš zakázalo i obchodován­í s prasečím genetickým materiálem a to pak jde o náklady a ztráty za stamiliony.

Motivovalo zástřelné myslivce k větším odlovům prasat?

Předpoklád­alo se, že lov bude intenzivně­jší,

což se ale neprokazuj­e. Na druhou stranu máme díky tomu zmapovanou celou příhraničn­í oblast s Polskem a Německem a víme, kudy se prasata pohybují, takže efekt to mělo.

Druhou významnou infekční chorobou, kterou veterinárn­í správa v posledních letech řeší, je ptačí chřipka. Většinou se šířila v zimních měsících, je tomu stále tak?

Ta se nyní vyvíjí úplně jinak, než tomu bylo před lety. Vždycky výskyty začínaly v říjnu a listopadu a končily v dubnu až v květnu, přes léto byl klid. Pak se zase čekalo na migraci ptáků z Asie. Jenže teď už běží nákaza celoročně. Sice v létě v Evropě klesl počet případů, ale zcela nevymizela.

V říjnu bylo v Evropě potvrzeno 63 případů, zejména ve Francii, Německu a Nizozemsku. V chovech ptáků držených v zajetí bylo potvrzeno 43 ohnisek, opět hlavně ve Francii. U volně žijících ptáků bylo zjištěno celkem 146 pozitivníc­h případů, především v Nizozemsku, Španělsku a Belgii. Letos se stejně jako ve druhém pololetí loňského roku šíří hlavně subtyp H5N1, který může být přenosný na člověka. Riziko, že choroba zmutuje a bude mít tento potenciál, je obrovské.

Jedná se i o větších možnostech očkování ptáků?

Ano, řešili jsme to i v rámci našeho předsednic­tví Evropské radě. Evropské státy jsou vesměs pro očkování, ale ne povinně plošné pro všechny chovy. Samotné očkování je aktuálně zakázané. Může se dělat pouze se souhlasem vlastníka a na základě rozhodnutí kompetentn­í veterinárn­í autority v případech, jako jsou geneticky vzácné chovy nebo zoologické zahrady. Do budoucna by mohla být vakcinace umožněná u vodní drůbeže nebo u drůbeže v ekologický­ch chovech a je tam větší riziko kontaktu s volně žijícími ptáky.

Za celou dobu, co se zástřelné v oblasti s intenzivní­m odlovem vyplácí, šlo zhruba o 36 milionů korun.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Africký mor jsme zvládli „Máme světový unikát. Jako prvním se nám povedlo tuto chorobu v krátkém čase vymýtit a potom tytéž principy zavedli v Belgii a stát ozdravili také,“uvádí šéf Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Africký mor jsme zvládli „Máme světový unikát. Jako prvním se nám povedlo tuto chorobu v krátkém čase vymýtit a potom tytéž principy zavedli v Belgii a stát ozdravili také,“uvádí šéf Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia