Dnes Prague Edition

PG Roxette znovu nahazují popové dynamo

Se snaží křísit ducha slavné dvojice

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Když v roce 2019 prohrála zpěvačka Marie Fredriksso­n boj s rakovinou, znamenalo to konec dua Roxette. Zároveň bylo celkem jasné, že její pozůstalý parťák, skladatel a rovněž zpěvák Per Gessle, na skládání hudby nezanevře. Bylo by to škoda, protože mezinárodn­í úspěch švédského dua zapříčinil jeho dar psát chytlavé, a přitom ne okatě vlezlé melodie. Roxette díky tomu patřili mezi kapely, na nichž se dalo demonstrov­at, jak má vypadat vkusný rádiový pop. Po Mariině odchodu Per Gessle nejprve uvažoval o tom, že se vydá na šňůru koncertů, na nichž by se setkával s fanoušky a připomínal klasické hity Roxette.

Pandemie však jeho plány zhatila, takže se místo živého hraní soustředil na psaní nového materiálu. Na podzim 2019 dostal nabídku, zda by nechtěl složit píseň do chystaného snímku Top Gun: Maverick. Souhlasil a napsal Walking on Air, na níž si podle vlastních slov chtěl vyzkoušet, jak by to znělo, kdyby se pokusil přijít s typickou skladbou Roxette, která by se náladou vracela do dob alb Look Sharp! a Joyride. Skladba nakonec ve filmovém trháku s Tomem Cruisem nezazněla, nicméně svým způsobem nastartova­la práce na albu Pop-Up Dynamo!

Zamávejte Pet Shop Boys

Osmdesátá a raná devadesátá jsou v kurzu a Per Gessle pod hlavičkou PG Roxette si to velmi dobře uvědomuje. Deska je vyloženě nostalgick­á záležitost, která zní jako sumář typických Gessleovýc­h skladatels­kých postupů v syntezátor­ovém aranžmá a s několika překvapení­mi. Ne ovšem zcela příjemnými, například The Craziest Thing je vyložená vykrádačka Pet Shop Boys a skladby The Loneliest Girl In TheWorld či Headphones On v urputné snaze znít co nejpozitiv­něji sklouzávaj­í k poněkud křečovitém­u diskotékov­ému kolovrátku.

Zmíněná Walking On Air celé album otevírá a je jakousi jeho vlajkovou lodí. Zpěvná melodie, Gessleův zpěv podpořený v refrénu dívčími sbory, retro aranžmá. Vše na svém místě, na albu se v rámci zachování autenticit­y podíleli doprovodní muzikanti z „původních“Roxette. Zvuku nicméně dominují syntezátor­y. Gessle sice na obalu alba třímá kytaru, ale ta se ke slovu dostane jen sporadicky.

Spíš vzpomínka než hit

Per Gessle je příliš zkušený muzikant a skladatel na to, aby se spolehl na okatý Roxette revival, a i když se od minulosti nechce a nemůže odpoutat, hledá nové barvy a nálady. Jako třeba v baladické You Hurt The One You Love The Most, což je krásný, zasmušilý kousek.

Je jasné, že chemii mezi Perem a Marií, která poháněla jejich nejznámějš­í hity, ničím nahradit nelze. I z toho důvodu je deska nejsilnějš­í ve spíše zadumanějš­ích polohách – kromě výše zmíněné balady třeba v elegické Watch Me Come Undone.

Celosvětov­ý hit nejspíš tohle album nevygeneru­je, jde o album hlavně pro skalní fanoušky Roxette. Ti by jím ale v žádném případě neměli být pohoršeni.

Pop-Up Dynamo! PG Roxette

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Pokračuje sám Snímek je z roku 2018, kdy tehdejší duo Roxette koncertova­lo v pražském Fóru Karlín.
Foto: František Vlček, MAFRA Pokračuje sám Snímek je z roku 2018, kdy tehdejší duo Roxette koncertova­lo v pražském Fóru Karlín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia