Dnes Prague Edition

Ta vražda byl útok na lidskou podstatu, říká Krejčík

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Supřímnost­í a humorem přistoupil herec Daniel Krejčík k psaní své knižní prvotiny Nadělení. Vypráví v ní o svém dětství, soužití s partnerem Matějem Stropnický­m na zámku v Osečanech i úskalích herecké profese. „Ta knížka se jmenuje Nadělení, ale kdyby se s odstupem času jmenovala Zázrak, tak je to vlastně v lecčems přesnější. Reakce jsou překrásné,“uvedl v Rozstřelu.

„Od začátku jsem nechtěl, aby ta knížka byla bulvární nebo aby tak na lidi působila. V době, kdy žijeme spíš na sociálních sítích než v reálném životě, je složité v sobě najít autenticit­u a upřímnost. Když ji ale ukážete, tak zjistíte, že nejste jediní, kdo po ní prahne,“přemýšlí. Jako jeden z prvních měl knihu v rukou právě Krejčíkův partner Matěj Stropnický: „Když knihu přečetl, objal mě, dal pusu a řekl, že ho dojala. A já v tu chvíli věděl, že i kdyby to ostatní mělo štvát, pro mě to mělo velký smysl.“

V říjnu Daniel Krejčík zavítal s představen­ím Kdo zabil mého otce na Slovensko. Pár týdnů poté, co útočník před barem Tepláreň zavraždil dva mladé muže a postřelil barmanku. „Hráli jsme tam v den, kdy se konalo v Bratislavě rozloučení s těmi kluky, Matoušem a Jurajem. Šel jsem se podívat na místo, kde se to stalo. Bylo tam spoustu svíček a vzkazů. Na jednom vzkazu stálo: Tvůj názor není cennější než můj život… Ať si každý myslí, co chce, ale nikoho to nemůže vést k tomu, že vezme do ruky zbraň a jde někoho zastřelit,“uvádí. „Na spoustě místech jsme pak slyšeli nebo viděli lidi, kteří vůči té vraždě nebyli úplně odmítaví. Podle nich je to výsledek toho, jak komunita provokuje lidi. Najednou jsem v té Bratislavě cítil něco, co v Čechách nebo Praze cítit není,“dodává.

A jelikož se v příběhu Kdo zabil mého otce zrcadlí i téma komplikova­ného vztahu otce se synem, který je gay, bylo emocemi naplněné i představen­í. „Lidi začali plakat, když jsem říkal první věty té hry. Opravdu nahlas plakat... A teď když tam máte masu lidí, která štká, tak mi přišlo, že nehraju divadlo, ale že je to vlastně pohřeb. Pro ty lidi to bylo asi nějak katarzní, výplach emocí,“popisuje.

„Co mi na tom celém činu přijde nejhorší a čím mě zasáhl, je, že je to útok na lidskou podstatu. Ti kluci se ničím neprovinil­i, byli někde venku na víně a přišel tam najednou člověk, který je zastřelí jen proto, jak se narodili,“uvádí.

Sní o princi

Další výraznou inscenací, v níž Krejčík hraje od roku 2019, je Dánská dívka o malířce, trans ženě, která se narodila jako Einar Wegener. „Nejdřív jsem si myslel, že je to příběh o člověku, který se narodí ve špatném těle, ale pak mi došlo, že to téma je obecnější, je to o sebelásce a sebepřijet­í,“vysvětluje.

Velkým snem Daniela Krejčíka je zahrát si prince. Sám to v knize několikrát zmiňuje. „Já mám hrozně rád pohádky a kvůli tomu, abych mohl hrát prince, jsem si dokonce pořídil zámek. Žádný jiný český herec pro to neudělal víc než já! Jen místo koně máme osla,“vtipkuje.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Herec i spisovatel S představen­ím Kdo zabil mého otce zavítal Daniel Krejčík na Slovensko nedlouho poté, co útočník zastřelil dva mladé muže před bratislavs­kým barem Tepláreň. O této zkušenosti, jakož i o své první knize vyprávěl v pořadu Rozstřel.
Foto: Petr Topič, MAFRA Herec i spisovatel S představen­ím Kdo zabil mého otce zavítal Daniel Krejčík na Slovensko nedlouho poté, co útočník zastřelil dva mladé muže před bratislavs­kým barem Tepláreň. O této zkušenosti, jakož i o své první knize vyprávěl v pořadu Rozstřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia