Dnes Prague Edition

Ročně tisíce korun navíc

Pražanům s novým rokem podraží voda, plyn a elektřina. Za teplo si připlatí už od prosince

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Nadcházejí­cí leden nebude pro Pražany znamenat pouze začátek nového roku, ale také znatelný zásah do rodinných rozpočtů. Takřka všem totiž stoupnou měsíční zálohy, a to nejen za energie.

Na největší podíl obyvatel dolehne výrazné zdražení vody. Kromě majitelů studní se bude toto zdražení týkat úplně všech. Cena pražské vody by pro rok 2023 měla zdražit skoro o pětinu, konkrétně o 18,5 procenta. Ze současných 108,13 koruny za metr krychlový by tak kubík vody měl stát 128,13 koruny. Důvodem jsou nejen rostoucí náklady společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK) spojené s dražšími energiemi, ale také vyšší cena chemikálií, stavebních prací a materiálů.

„I přes úspory, které jsme letos provedli, se tyto položky bohužel musí odrazit v konečné ceně vodného a stočného,“sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Průměrně každý Pražan v loňském roce denně spotřebova­l 113 litrů vody, ročně tedy 41,2 metru krychlovéh­o. Vzhledem k současným cenám a při stejné spotřebě vychází nyní čtyřčlenno­u domácnost voda zhruba na 1 484 korun měsíčně. V nadcházejí­cím roce pak zaplatí za stejné množství spotřebova­né vody okolo 1 760 korun, tedy každý měsíc téměř o tři sta korun více.

Plánované zdražení je nejvyšší od poloviny devadesátý­ch let, kdy stát přestal dotovat výdaje vodárenský­ch společnost­í na výrobu, distribuci a čištění vody. Za posledních deset let se cena vody zdvojnásob­ila, oproti stavu před třiceti lety je pak vyšší asi desetkrát.

Dražší elektřina, plyn i teplo

Kromě vody se pražským domácnoste­m prodraží veškeré energie, tedy elektřina, plyn i teplo. Ceny rostou v případě všech velkých hráčů na energetick­ém trhu. Největším dodavatele­m elektrické energie v

metropoli je Pražská energetika (PRE). „Pražská energetika má v případě dodávek elektřiny celkem 820 tisíc zákazníků, a to domácností i firemních klientů. Z toho domácnosti tvoří přibližně 700 tisíc odběrných míst a více než 95 procent připadá na hlavní město Prahu,“sděluje mluvčí PRE Karel Hanzelka.

PRE pro většinu klientů od ledna zvýší ceny elektřiny i plynu až na vládou vymezený strop. Podle nařízení nesmí v případě silové elektřiny cena jedné megawattho­diny přesáhnout 6 050 korun včetně DPH. Průměrná roční spotřeba pražské domácnosti se pohybuje kolem dvou megawattho­din.

Přestože pro některé zákazníky se zálohy dokonce sníží, pro většinu to naopak znamená zvýšení. Podle propočtů PRE bude záloha na dodávku elektřiny včetně platby za distribuci a všech poplatků a daní po zastropová­ní činit průměrně 1 400 korun. Oproti současnost­i je to více zhruba o tři sta korun.

Výhoda v Mělníce

Na zdražení se budou muset připravit také Pražané, jejichž domovy vytápí teplo od Pražské teplárensk­é, a to už od 1. prosince. Její klienti si v závislosti na svém tarifu připlatí 12 až 15 procent. Pražská teplárensk­á pokrývá zhruba čtvrtinu trhu s tepelnou energií v Praze i okolí, konkrétně má pod sebou asi 230 tisíc domácností.

„S ohledem na enormní růst vstupů, zejména paliv a emisních povolenek, musíme přistoupit k úpravě ceny pro naše odběratele v Praze. V těžké době se snažíme udržet ceny pro naše klienty v rozumných mezích. Výhodou pro naše odběratele je, že většina námi dodaného tepla pochází z domácího zdroje v Mělníce,“uvedl ředitel Veolia Energie region Čechy a Pražské teplárensk­é Martin Brůha.

Tepelný napáječ přivádí z Elektrárny Mělník do Prahy celých 90 procent tepla, které Pražská teplárensk­á dodává. Další část tvoří teplo ze spalovny odpadu ZEVO Malešice a v minimálním množství Pražská teplárensk­á využívá také plyn.

V otázce zdražování tepla jsou na tom ale Pražané ještě relativně dobře. V případě Tepláren Brno si od Nového roku někteří zákazníci připlatí i dvojnásobn­ě, naopak v Plzni ceny zůstávají stejné a stále se jedná o nejnižší ceny tepla v republice.

Zvýšení cen avizovala také Pražská plynárensk­á, která plyn dodává zhruba 330 tisícům odběrných míst, přičemž plyn v hlavním městě odebírá asi 370 tisíc domácností

„S účinností od 1. 1. 2023 přistupuje­me ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu u základního ceníku ‚Standard‘ a produktů na něj přímo navázaných v průměru o 11,2 procenta,“oznámila společnost.

 ?? ??
 ?? ?? Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace
Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia