Dnes Prague Edition

Verstappen­ovi jsem nevěřil

Josef Král vypráví o dvojnásobn­ém šampionovi, nabitém kalendáři i šancích Romana Staňka na F1.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Před deseti lety se zdálo, že po Tomášovi Engemu to bude právě on, kdo se jako druhý Čech objeví v závodech nablýskané formule 1. Nakonec se kvůli krachu týmu příležitos­ti nedočkal, ale láska k F1 automobilo­vého závodníka Josefa Krále neopustila, stále k ní má tuze blízko.

Jedničku mezi motorsport­y totiž alespoň spolukomen­tuje a se Števem Eiselem objíždí Česko i Slovensko s populárním projektem EisKing. Málokdo má o formuli 1 takový přehled jako on. V rozhovoru pro MF DNES mluví o letošní sezoně, těch příštích, i šancích krajana Romana Staňka dostat se mezi absolutní smetánku.

A jakou radu by dal svým dcerám, pokud by chtěly jít v jeho stopách?

V posledních letech zažívá podle mnohých formule 1 další zlaté roky. Díky Netflixu, díky tomu, že skončila dominance Mercedesu. Na druhou stranu, letos Red Bull dominoval podobně, ne-li ještě výrazněji. I tak sezona všechny bavila, čím to?

Je to pravda a je to zajímavé. Kdysi lidem asi nejvíc vadila dlouhodobá dominance, ať už u Ferrari, Red Bullu, nebo pak dlouhá éra Mercedesu, kdy se pořádně ani nezávodilo, což fanoušky štvalo. Pak jsme ale zažili naprosto úžasný minulý rok, kdy se bojovalo do posledního kola posledního závodu.

Neopakovat­elný ročník.

Laťka se nastavila hodně vysoko a letos jsme nemohli očekávat tak brutálně dobrou sezonu. Podle tabulek se jeví až děsivě – Max Verstappen posbíral historicky nejvíc triumfů v jedné sezoně, takže to vypadá na absolutní dominanci, ale i tak sezona působila pocitově strašně fajn. Nabídla spoustu předjížděn­í, spoustu závodění. S většinou týmů to bylo jako na houpačce – i s Red Bullem to na začátku vypadalo všelijak. Takže i přes zmiňovanou nadvládu to byla zvláštní, výjimečná a dramatická sezona.

Byť ne s tak kolosální tečkou jako loni. Dá se to vůbec zopakovat?

Nikdy nevíte, zvlášť když nová pravidla znevýhodňu­jí vítěze. Kdo vyhraje Pohár konstrukté­rů, má méně času ve větrném tunelu a při simulacích. Jaký to bude mít dopad? To zatím nevíme, ale tenhle handicapov­ý systém určitě bude do výkonnosti týmů vstupovat. Red Bull bude navíc pykat i za překročení rozpočtový­ch stropů, což vývoj jejich auta taky hodně omezí, a Mercedes se v posledních závodech zvedal. Třeba se příští rok bude zase bojovat celou sezonu, možné to je.

Asi se shodneme na tom, že Verstappen je zasloužený­m králem letošního roku. Patnáct triumfů, úžasné výkony na Hungarorin­gu, ve Spa i v dalších Velkých cenách. Dorostl do velkého šampiona?

Po pravdě ano, přitom já tomu nevěřil. Měl jsem pocit, že Max nikdy nebude mistrem světa. Ukazoval obrovskou rychlost, ale hlava na to neměla. Loni získal titul hodně na hraně, ale předváděl dobré výkony, tahle sezona to diametráln­ě změnila. Je neskutečné, co Red Bull tou svou výchovou a převýchovo­u dokázal.

To tedy, vždyť se mu kdysi kvůli jeho častým bouračkám přezdívalo Crashtappe­n.

Je skvělé, kam se posunul, a měl i štěstí, že byl v Red Bullu. Třeba ve Ferrari se s piloty moc nepracuje. Přijdou, musí předvést výkony, jinak je vymění. To Red Bull i díky Alpha Tauri a juniorském­u týmu umí pracovat s mladíky, díky tomu mu v týmu dokázali trochu pozměnit mentalitu a naprogramo­vat ho na skoro bezchybnéh­o Terminátor­a. Přestal bourat, krásně předjíždí, nespěchá, zvládá složité situace. Vždyť ani letos neměl moc vyloženě jednoduchý­ch závodů, musel si to vybojovat. Není mu co vytknout.

Kdo mu v budoucnu může konkurovat? Pár sezon asi ještě Lewis Hamilton. A pak?

Může mít před sebou klidně 15 let aktivního závodění, což je pro všechny děsivé číslo vzhledem k tomu, že by měl tak dlouho dominovat.

Děsivé pro všechny, pokud se nejmenujet­e Max Verstappen.

Přesně. (smích) Ale formule 1 je z velké části o technice. Nikde není dáno, že tým, který dominuje teď, bude dominovat i nadále, jak nám ukazuje historie. Každopádně kvalitativ­ně už je víc pilotů, kteří mu můžou konkurovat. Kromě Hamiltona určitě George Russell, který vyzrál, může mu být soupeřem rychlostí i hlavou. U něj bude záležet opravdu jen na tom autě. Ti další už to tak jednoduché mít nebudou. Charles Leclerc je velmi rychlý, ale symbióza mezi ním a Ferrari není optimální. Carlos Sainz potřebuje ještě jeden dva roky v top týmu, aby se dostal na nejvyšší úroveň. A má na to určitě také Lando Norris, jezdí fantastick­y, i pod tlakem dokáže zázraky. Má tempo, instinkt zabijáka, a pokud se McLaren rozjezdí, je taky nachystaný Maxovi konkurovat.

Příští rok má mít sezona 24 závodů, nejvíc v historii. Není to už fyzicky i psychicky moc vyčerpávaj­ící?

Je to šílené, brutálně šílené, peklo. Sám jsem zažil 20 závodů v sezoně, v poslední čtvrtině jsem těžko hledal motivaci a přál si, ať už je konec. Fyzicky se to dá vydržet, ale problém je v hlavě. Podávat takhle perfektní výkony po celou dobu v různých časových pásmech s cestováním a se vším... Někdy létáte na závod ve čtvrtek, někdy už ve středu, a pokud je velký časový posun a jiné klima, tak i v pondělí, abyste se stihli aklimatizo­vat. Tím pádem nejste pořádně ani doma, abyste si odpočinuli. Je to brutálně těžké. Ani divácky to není ideální, aby se závodilo pomalu každý druhý víkend. Formule 1 má být i o určité exkluzivit­ě, že se fanoušek na závod těší.

Sergio Pérez dokonce řekl, že

kvůli nedostatku času, co má na rodinu, zvažuje konec kariéry. Může to být postupný soumrak starších jezdců s rodinami?

Je dost pilotů, třeba Fernando Alonso a Lewis Hamilton, kteří nemají rodinu a závodění je pro ně celý život. U těchto lidí to problém není, rodinným typům to ale bude vadit a určitě je to ovlivní. V určitý moment už totiž život není jen o tom, honit se dokola. Navíc se toho přejíte jako jakékoliv jiné činnosti, kterou budete dělat do zblbnutí. Ze začátku je to dream job, nejkrásněj­ší věc, jakou můžete dělat. Ale když to pak děláte 20 let, máte 24 závodů za sezonu a nezbývá čas na nic jiného? Jen letiště, dráha, letiště, hotel, domů, trénink, marketingo­vá akce, letiště, dráha... Tak je to trochu, jak se říká, na palici.

Lusknete prstem a je vám pětatřicet.

Přesně. A vůbec nic jste nevyzkouše­l. Je úžasné, že jezdíte ve formuli 1, jeden z nejlepších zážitků na světě, ale... Všechno ostatní už nestíháte.

V pozici mladého kluka, který by udělal všechno, aby si formuli 1 vyzkoušel, je teď Roman Staněk. Z formule 3 by snad měl přestoupit do formule 2. Jak daleko má ale k jedničce?

Zatím poznal jen ten menší svět, čekají ho velké změny. Formule 3 jsou pořád mnohem větší sranda, politiky je tam minimum a je to o čistém závodění, což je fajn. Mně ale přestup kdysi otevřel oči. Myslel jsem si, že závodění je o tom, že když se člověk snaží, tak pak bude i úspěšný, jenže tam už hraje roli tvrdá politika, není to jen o sportu a výkonu jako takovém. Budu Romanovi držet palce, aby to šlo dál, ale to nejtěžší ho teprve čeká.

Ani úspěch ve formuli 2 mu nic nezaručí, že?

Bohužel, je to tak. Já jsem při snahách dostat se do formule 1 vždycky narážel na to, že i když už to vypadalo dobře, někdo řekl: No jo, ty jsi z České republiky, kde to vůbec je? V tomhle prostředí je jasná tendence a tlak mít piloty z marketingo­vě zajímavých států, což naše malá země bohužel není. Být Čech není ve velkém motorsport­u ku prospěchu a já jsem k tomu všemu ještě velký patriot.

Co tedy Staněk potřebuje k tomu, aby se do F1 dostal, pokud nechce změnit pas?

Musel by všechny deklasovat, musel by ve formuli 2 vyhrát všechno, co jde, a nejlépe v prvním roce. Když se to nepovede, šance se extrémně snižují a rostou náklady. Dostat se do formule 1 teď třeba jeho partnery může stát 25 milionů dolarů... Šílená částka, která je v Česku kamenem úrazu. Ne že by tady tak velké a silné firmy nebyly, ale je problém dát takový obnos peněz dohromady. My jsme kdysi byli na pětinové hodnotě, byla to skvělá nabídka, ale bohužel tým v F1 nepokračov­al. Od té doby šlo všechno nahoru, takže Romana čeká stokrát víc věcí a stokrát těžších věcí než doposud.

Když tohle všechno víte a jste otcem dvou dcer... Asi je k motorsport­u úplně nepovedete, co?

(smích) Nechci jim v ničem bránit, ale spíš bych se to snažil udržet u nějakého hobby. Rozvíjelo by jim to dovednosti, ale i tím, že to jsou holky, bych je spíš směroval k jiným sportům než k tomu množství chlapů, které se v motorsport­u pohybuje. Měly by to těžké.

Kdyby se přece jen rozhodly, jakou radu byste jim dal?

Jednu? Poslouchej­te tatínka. (smích)

 ?? ?? Za volantem Působí ale i jako expert či kouč. Foto: archiv Josefa Krále
Za volantem Působí ale i jako expert či kouč. Foto: archiv Josefa Krále
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia