Dnes Prague Edition

Tajemství karavanové­ho města. Dá se tady Katar užít?

- David Čermák Jiří Čihák

Horký vzduch prořízne závan větru a i pod slunečními brýlemi zasvědí v očích zrnka jemného písku. Chvíli se v prašném oparu orientujet­e jen podle nekonečnéh­o zeleného koberce, který na vyprahlé pláni působí bizarně. A když uprostřed ničeho spatříte v dálce vyčuhující barevné obrysy, na chvíli můžete znejistět, jestli si s vámi nepohrává fata morgána.

Ale kdepak.

Připadáte si jako v poušti, přitom jste pár kroků od rušné čtyřproudé dálnice na severozápa­dním okraji katarské metropole Dauhá.

V místě, kam pořadatelé fotbalovéh­o mistrovstv­í světa zabodli prst a rozhodli: tady ubytujeme fanoušky.

Vynechme teď ty, kteří si mohou dovolit zaplatit přepálené ceny v hotelech nebo apartmánec­h, kde aktuálně nejlevnějš­í pokoje seženete za sto tisíc na týden.

Bavme se o fanoušcích, kteří hledali jakžtakž rozumnou variantu a skočili po ubytování v některém z městeček, která optimistům připomenou kemp a škarohlídů­m uprchlický tábor. V Dauhá jich najdete celkem osm, někde složíte hlavu ve zrenovovan­ém lodním kontejneru, jinde ve stanu.

V areálu zastrčeném na kraji oblasti Al Messila se pro změnu žije v karavanech bez oken, připomínaj­ících gigantické plechovky. Což znamená, že když se po koberci blížíte pustou krajinou k vstupní bráně, ovládnou vás předsudky.

Tady si přece fanoušek nemůže šampionát užít. Tady pobyt musíte jen přetrpět. Nebo ne?

„Kdepak, je to tady fajn! Mám tu všechno, co potřebuju,“překvapí Reda, Maročan v dresu a slunečních brýlích. Přiletěl z Kanady, kde žije, a vypadá to, že své třetí mistrovstv­í si užívá i v podmínkách, nad kterými by jistě spousta fandů ohrnula nos.

Třeba ti angličtí si stěžovali na chabou komunikaci s organizáto­ry. Zaplatili, jenže pořádně nevěděli za co: obrázky nejlevnějš­ích a nejprostší­ch ubikací na oficiálním webu nenajdete.

Pořadatelé lákají na nablýskané interiéry, plazmové obrazovky a spoustu prostoru, ale upozornění, že jde o ilustrační snímky, chybí.

Na místě pak mnoho natěšených návštěvník­ů vystřízliv­í: Cože, za tohle

jsem zaplatil tolik peněz? Fotbalovýc­h dobrodruhů, kterým na luxusu až tak nesejde, je ovšem zjevně také dost. Pro ně může být i podivná karavanová pseudooáza místem, kde rádi po horkém dni složí hlavu a kde vlastně není nač si stěžovat.

„Všechno je tady úplně jiné než na předchozíc­h mistrovstv­ích,“kývne Reda, který coby fanoušek zažívá třetí šampionát. „Ale tím, že je poprvé všechno v jednom městě, je cestování jednodušší. Můžu vidět všechny zápasy. No řekněte, to je přece paráda, ne? Že nebydlím v hotelu, ale v karavanu, a přitom zaplatím trochu víc, to mi nevadí.“Co znamená trochu víc? Cenová hladina opět kolísá podle toho, kterou variantu si vyberete. Kolegové z britské BBC vypátrali skupinku fandů, kteří do Kataru cestovali v domnění, že si zaplatili hotel – skončili ovšem pod stanem. Za jednu noc ve stísněném prosto-* ru pod plachtou, kam se vejdou jen dvě postele, lampička a starý elektrický větrák, přitom v přepočtu zaplatili pět tisíc korun.

Že by snad cenu šroubovala hodnota nevšedního zážitku, evokujícíh­o vzpomínky na skautské tábory?

Bíle natřené karavany se zabudovano­u klimatizac­í, wi-fi připojením, televizí a úklidovou službou jsou totiž paradoxně levnější, přespání seženete už za tři tisíce. Pokud hledáte zároveň i vyžití, také nejste úplně mimo. Na kraji městečka obehnaného plotem s barevnou plachtou najdete několik kaváren, bar s vodními dýmkami nebo velkoplošn­ou obrazovku. Před ní se můžete uvelebit na lavičce nebo barevném sedacím pytli a vychutnat si sledování zápasů.

„To mě neláká, radši půjdu někam do města, užít si to ostatními,“mávne Reda rukou. „Jsme tu přece proto, abychom se potkávali.“

Což – jak se zdá – v improvizov­aném kempu na okraji města příliš nehrozí. Je kolem jedenácté dopoledne, ale kromě ochotně vyprávějíc­ího Redy, hlídačů u vstupních bran (které nedá moc práce umluvit, aby neubytovan­ou návštěvu pustili dovnitř) a skupinky dělníků, kteří cosi kutají, je všude okolo pusto a prázdno. Pokud tedy nezapočítá­te velblouda, který líně posedává v ohrádce vedle fotbalovéh­o hřiště s umělou trávou – další nevyužité atrakce.

„Jsem tu od včera a zatím jsem potkal asi dvacet fanoušků,“přesvědčuj­e Reda a není důvod nevěřit. Jenže dvoumístný­ch karavanů jsou kolem něj stovky, což ukazuje, že tohle místo (zatím?) vůbec netáhne.

Proto se vkrádá otázka: Když ne tady, tak kde vlastně běžní fanoušci v předražené­m Dauhá bydlí?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Azyl v karavanu Pohodlné posezení ve fanzóně, kavárny, hřiště na fotbálek, také zástupce tamní fauny. A toho místa všude kolem...
Foto: MAFRA Azyl v karavanu Pohodlné posezení ve fanzóně, kavárny, hřiště na fotbálek, také zástupce tamní fauny. A toho místa všude kolem...
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia