Dnes Prague Edition

Zboží v akci? Loni to byla normální cena

Dvě třetiny zboží Češi nakupují ve slevách, i ty se však už prodražují

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Nakupovat je dnes větší umění než kdykoliv dříve. Tedy pokud chce zákazník nakoupit levně. Třeba na jednom velkém nákupu, který by stál normálně 1 733 korun, lze ušetřit při koupi všech položek až šest stovek a ve výsledku zaplatit jen 1 159 korun. Základní podmínkou je ovšem nakupovat zboží zásadně jen v akci.

Radost z úspory však kazí fakt, že ještě loni touto dobou bychom za stejný nákup dali v běžných cenách 1 374 korun a ve slevě jen 865 korun. Ceny v akčních letácích rostou i ve srovnání s uplynulými roky. Nejmarkant­nější

je cenový rozdíl u margarínu Rama, který za poslední tři roky zdražil i ve slevách o více než 70 procent. Druhý největší cenový skok prodělala okurka hadovka, jejíž cena je v akci o 60 procent vyšší. Následují Rosické těstoviny, za které si připlatíme o 58 procent více než v roce 2019.

Češi na nákupech stále více šetří. Podle dat nákupního rádce Kupi.cz, který sleduje a porovnává akční ceny produktů, si lidé nejčastěji hlídají cenu u mléka, másla a banánů. Z položek v nákupním koši, který si nechala MF DNES exkluzivně zpracovat, vyjde v akčních cenách nejvýhodně­ji maso. Například kilo vepřové krkovice bez kosti v listopadu průměrně stálo 228,54 koruny, ve slevě vyšlo o 95 korun levněji. U některých položek, jako jsou třeba čokoládové výrobky, lze ve slevě ušetřit i více než polovinu ceny – třeba Studentská pečeť značky Orion se v běžných cenách prodává za 76,90 korun, zatímco v akčních cenách jen 29,90 korun.

Přestože se „slevy“prodražují, vyhledává je stále víc lidí. Podle dat společnost­i NielsenIQ je už více než 60 procent zboží nakupováno v akci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia