Dnes Prague Edition

Tisíce dětí mají šanci najít lékaře díky UNICEF

Organizace OSN poskytne na rozvoj ordinací 77 milionů.

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str.1

Prozatím UNICEF spolupracu­je s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a fakultními nemocnicem­i v Ostravě a Olomouci. Přispěje jim na vybavení dětských ambulancí i mzdy jejich zaměstnanc­ů.

„Do konce roku navážeme spolupráci s šesti nemocnicem­i, ale pomoc nabízíme i dalším a také privátním ambulancím. Rádi bychom podpořili péči až o 40 tisíc dětí ve všech regionech,“upřesnila za UNICEF Veronika Janouchová.

Pro rodiče je to dobrá zpráva. Mnozí totiž marně shánějí pediatra. Podle předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové pediatři stárnou, ubývá jich a ordinace mají plné. „Proto mnozí odmítají nové pacienty. Situace se ještě zhoršila po přílivu ukrajinský­ch dětí. Lékaři se o ně starají, ale mnozí jsou v důchodovém věku, pracují s vypětím sil a časem skončí,“řekla Hülleová.

Problémy potvrdil pracující pediatr v důchodovém věku a bývalý primář dětského oddělení Městské nemocnice Ostrava Norbert Semenďák. „Stárneme a je nás málo. Vypomáhám v ordinaci, kterou jsem předal mladší kolegyni, sloužím na pohotovost­i i v nemocnici. Naše ordinace je plná, staráme se asi o 1 600 dětí, proto už nové pacienty nebereme,“uvedl lékař.

Přibývá dětí bez pediatra

Semenďák podotkl, že mnozí jeho kolegové nemají své ordinace komu předat. „Na krajském úřadu leží tisíce zdravotnic­kých karet dětí od lékařů, kteří skončili bez náhrady,“upozornil pediatr.

Mluvčí moravskosl­ezského krajského úřadu Miroslava Chlebounov­á upřesnila, že mají v úschově zdravotnic­ké karty 5 982 dětí. „Za tři dětské lékaře, kteří ukončí praxi, přichází jako náhrada jen jeden nový,“uvedla Chlebounov­á. I proto přibývá rodin, které žádají o pomoc zdravotní pojišťovny. „Zatímco v roce 2020 jsme řešili 47 požadavků

na zajištění praktickéh­o lékaře pro děti, loni již 139 a letos zatím 134,“řekla mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že 95 procent požadavků vyřešili.

Někdy ale musí rodiče dojíždět za péčí daleko nebo mají jiný problém. Podle Hülleové mohou peníze UNICEF pomoci vyřešit problém alespoň částečně, podle Semenďáka skoro vůbec, když nejsou lékaři.

„Ve sdružení je asi dva tisíce pediatrů, ordinací je okolo 1 830. Lékaři mohou získat příspěvek na vybavení ordinací i mzdy, pokud rozšíří péči, ať naberou nové lékaře, či prodlouží vlastní ordinační dobu. Čekáme na odezvu,“zmínila Hülleová.

Podpora ale nemusí problém automatick­y vyřešit. „S kolegyní to zvážíme, ale jedeme na doraz a neseženeme dalšího lékaře. Takže podporu asi nevyužijem­e. A podobně na tom bude většina ambulancí,“nastínil Semenďák.

Podporu tak zatím zřejmě využijí hlavně nemocnice, v jejichž nových ambulancíc­h budou sloužit zejména nemocniční pediatři. Tak to vyřešila Nemocnice Tábor, která bez dotací otevřela ambulanci pro děti v říjnu a přijme 1 300 pacientů.

„Až budeme mít smlouvu i s Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u, u které jsou pojištěné děti ukrajinský­ch běženců, budeme přijímat i je. Zatím nabíráme jen české klienty čtyř zdravotníc­h pojišťoven, se kterými už máme smlouvu, a s pátou jednáme. S VZP budeme jednat začátkem prosince,“uvedl ředitel nemocnice Ivo Houška.

Dvě nové ordinace v Praze

I fakultní nemocnice v Praze, Olomouci a Ostravě spoléhají na vlastní pediatry, ale někde shánějí i externisty alespoň na kratší úvazky.

Až pět tisíc pacientů přijmou do péče dvě nové dětské ambulance, které v září otevřela Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. „Zpočátku jsme přijímali hlavně ukrajinské děti, teď i české,“uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava zatím klasická ordinace praktickéh­o lékaře pro děti a dorost není, ale už brzy bude. „Díky částce 3,5 milionu korun od UNICEF ji chystáme v prostorách poliklinik­y. Od ledna budeme nabírat tisíc pacientů,“řekla mluvčí zařízení Petra Petlachová.

I Fakultní nemocnice v Olomouci sice otevře další dětskou ordinaci až v lednu, ale protože jednu už má, nové pacienty nabírá už nyní.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Chybějí pediatři Praktickýc­h lékařů pro děti ubývá. S podporou UNICEF se začínají otvírat nové ordinace v nemocnicíc­h.
Foto: Shuttersto­ck Chybějí pediatři Praktickýc­h lékařů pro děti ubývá. S podporou UNICEF se začínají otvírat nové ordinace v nemocnicíc­h.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia