Dnes Prague Edition

Aulharsko vymírá, mladí lidé utekli

-

Prázdné chodby a jen osm miminek v postýlkách. Situace v porodnici ve městě Gabrovo přesně vypovídá o tom, jak to vypadá v celém Bulharsku. Země se potýká s drastickým poklesem porodnosti.

„Moc lidí ve věku, kdy by mohli mít děti, tady nezůstalo. Mladí odešli za prací do velkých měst nebo do ciziny,“říká 68letá dětská lékařka Bistra Kamburová. Gabrovo, které leží na úpatí balkánskýc­h hor, je symbolem úbytku počtu obyvatel v nejchudším státě Evropské unie.

Kdysi se tomuto městu přezdívalo „bulharský Manchester“s odkazem na vzkvétajíc­í průmysl. Od roku 1985 ale Gabrovo opustila polovina obyvatel.

A další města to mají podobně. Korupce, nedostatek vyhlídek do budoucna a vleklé politické krize. Bulharsko přišlo za poslední desetiletí o desetinu své populace. Žádná jiná země na světě se tak rychle nevylidňuj­e. Nyní má 6,52 milionu obyvatel, zatímco v roce 1989 to bylo téměř devět milionů. A čtvrtina populace je ve věku 65 let a starší. Průmyslové podniky v Gabrovu zaměstnáva­ly za dob komunismu tisíce lidí, pak přišly bankroty a privatizac­e a továrny se vyprázdnil­y.

„Žádná práce, žádní mladí lidé, žádné děti,“dodává porodní asistentka Mariana Varbanová. „V Gabrovu si užijete ticho a klid a čerstvý vzduch, je to ale poušť, kde potkáváte jen staré lidi,“doplňuje ji 23letá logopedka Christiana Krastevová. I její manžel, který pracuje jako tesař, se chystá odjet do Británie,

aby se tam pokusil najít pro svou rodinu lepší budoucnost.

I student střední školy Ivo Dimitrov chce odjet na Západ, aby tam získal „kvalitnějš­í vzdělání a nové vyhlídky“. „Tady je chaos,“říká.

V malebné vesnici Zaja, která leží asi 25 kilometrů od Gabrova, žije jen 35 obyvatel. Kromě místních se tam usadili důchodci z Francie, Británie, Belgie, Ruska, Itálie, ale i dalších zemí. Přilákaly je levnější životní náklady, i když tam není ani obchod. (ČTK/AFP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia