Dnes Prague Edition

Největší armáda EU: Polsko

Země vytrvale rozšiřuje svou pozici nejsilnějš­í nejaderné síly v Evropě

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Když polský ministr obrany Mariusz Blaszczak letos v červenci slíbil, že jeho 38milionov­á země bude brzy mít „nejmocnějš­í pozemní síly v celé Evropě“, působilo to skoro až velikášsky. Teď už ale nikoli. Je patrné, že Polsko je na dobré cestě k vytčenému cíli.

Německý deník Tagesspieg­el k tomu nabídl cifry. Polská armáda má nyní 110 000 vojáků a 30 000 členů pomocných sil. V blízké době hodlá tyto počty výrazně znásobit. Na plných 300 000 profesioná­lů a 50 000 dalších vojáků do roku 2035.

A srovnání? Více než dvojnásobn­ě lidnaté Německo disponuje 184 000 vojáky, nejpočetně­jší unijní armáda – francouzsk­á – má něco přes 200 000 aktivních vojáků.

Už nyní má přitom Polsko víc tanků i houfnic než Německo nebo Francie.

Rozdíl je také ve výdajích. Polsko nyní věnuje na obranu 2,4 procenta svého hrubého domácího produktu, chce je ale zvýšit až na pět procent. Německo loni do armády investoval­o pouze 1,5 procenta HDP.

Poláci jsou přesvědčen­i, že tak silná armáda je pro ně nutností. Považují se vzhledem ke konfliktu na Ukrajině, se kterou sdílejí 500 kilometrů dlouhou hranici, za zemi „v první linii“. Podle ministra Blaszczaka Varšava potřebuje vojsko budící respekt, aby už dopředu odradilo jakéhokoli útočníka.

Obdobně se vyjádřil i polský premiér

Mateusz Morawiecki. „Polská armáda musí být tak silná, aby nemusela díky své síle vůbec bojovat,“řekl Morawiecki.

Nejde přitom jen o počty vojáků. Polské síly se také modernizuj­í. Už na jaře podepsala Varšava kontrakt na nákup 250 amerických tanků Abrams v hodnotě bezmála pěti miliard eur. To byla náhrada za sovětské

tanky odeslané na Ukrajinu. Již dříve přitom schválila dodávku 32 stíhaček F-15 za 4,6 miliardy dolarů. Apetit země po dalších zbraních ale neslábne. Plánuje dovézt ze Spojených států další raketové systémy Himars.

Jižní Korea by pak měla dodat podle Mariusze Cielmy, redaktora armádního webu Nowa Technika

Wojskowa, zbraně v hodnotě až 12 miliard dolarů. Za ně dostanou 180 tanků K2 Black Panther i 200 houfnic K9 Thunder. Ale to je jen začátek. Do konce dekády by mělo Polsko dostat celkem tisíc tanků K2 a 600 houfnic K9.

S vyzbrojová­ním Polákům pomáhají i Němci, kteří jim čerstvě přislíbili dodat systémy protivzduš­né obrany Patriot, které by mohly být umístěny u východních hranic země s Ukrajinou.

Takové posílení vlastních sil dodává Polsku sebevědomí a klid. Patrné to bylo uplynulý týden, kdy východ Polska u hranic zasáhla zbloudilá raketa, patrně vypálená Ukrajinci. Polští představit­elé reagovali na nepříjemný incident s ledovým klidem, který kontrastov­al s emotivní reakcí Kyjeva, který trval na své verzi o „ruské raketě“.

Bruselský web Politico si všímá, že Varšava „neztratila nervy“a uvedla své síly do bojové pohotovost­i, současně se ale neunáhlila v nějakých předčasnýc­h závěrech. Tím získala u partnerů respekt.

„Polsko se stalo naším nejdůležit­ějším partnerem v kontinentá­lní Evropě,“řekl pro Politico vysoký představit­el americké armády, který ocenil klíčovou roli Varšavy při podpoře Ukrajiny i při posilování obranných sil Severoatla­ntické aliance v pobaltskýc­h zemích.

Otázkou zůstává, nakolik je Polsko schopno takové robustní vojenské výdaje financovat vzhledem k ochablým vyhlídkám ekonomik celé unijní sedmadvací­tky.

Polští vládní politici říkají, že posilování bezpečnost­i je otázkou života a smrti. Připomínaj­í dávná slova bývalého prezidenta Lecha Kaczynskéh­o, který zahynul před více než 12 lety při leteckém neštěstí u ruského Smolenska. „Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, pozítří pobaltské státy a pak možná přijde na řadu Polsko,“prohlásil kdysi Kaczynski.

A podobné obavy rezonují mezi polskými představit­eli i dnes. Ti se zaměřují i na nejmladší: od příštího roku bude součástí školních osnov povinně i výcvik střelby.

 ?? Foto: Profimedia ?? Sebevědomá armáda Vojenská přehlídka před třemi lety v jihopolský­ch Katowicích. Od té doby polská armáda ještě posílila a přikoupila zbraně. Už nyní má víc tanků i houfnic než Německo nebo Francie.
Foto: Profimedia Sebevědomá armáda Vojenská přehlídka před třemi lety v jihopolský­ch Katowicích. Od té doby polská armáda ještě posílila a přikoupila zbraně. Už nyní má víc tanků i houfnic než Německo nebo Francie.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia