Dnes Prague Edition

Co bude do deseti let: dálnice, rychlovlak i jez

Na počátku příštího roku se vláda chystá schvalovat plán dopravní výstavby

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Česká dálniční síť bude dokončena do deseti let, slibuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v souvislost­i s desetiletý­m plánem rozvoje dopravní infrastruk­tury. Podobných prohlášení už čeští řidiči slyšeli nespočet a nebyly výjimkou ani optimistič­tější termíny.

Posledním vládním činitelem, který takto otevřeně mluvil o nejsledova­nější disciplíně dopravní výstavby, byl v roce 2018 expremiér Andrej Babiš. Ten dotažení dálniční sítě ke kýženým dvěma tisícům kilometrů slíbil během sedmi roků.

„Jsem člověk, který chce mít vše rychle. My tady vedeme nějakou debatu se šéfem Ředitelstv­í silnic a dálnic o termínech, které se mně nelíbí. Řekl jsem panu ministrovi Danu Ťokovi, že musí pana Jana Kroupu (ředitele ŘSD) donutit k tomu, aby vše postavil do roku 2025,“uvedl tehdejší premiér a šéf hnutí ANO. Ve vládním křesle už uvedení činitelé nesedí, pouze zmiňovaný rok 2025 se přiblížil takřka na dohled a do dvoutisíco­vé hranice českých dálnic zbývá dostavět něco přes 640 kilometrů. Během čtyř let se přitom podařilo manko chybějícíc­h kilometrů zkrátit o necelých 95.

„Nyní je předpoklad, že konečné datum pro dostavbu sítě dálnic by mohl být rok 2033,“řekl MF DNES ministr dopravy Martin Kupka.

V hlavní roli železnice

Kromě dostavby dálniční sítě bude chystaný dokument obsahovat i hlavní úkol na železnici. Tím je výstavba vysokorych­lostních tratí, ale i modernizac­e stávajícíc­h koridorů a výstavba některých nových konvenčníc­h úseků. Půjde především o dostavbu spojení na pražské letiště a modernizac­i tratě do Kladna, která by podle poslední aktualizac­e měla být dokončená na začátku roku 2029.

Dále pak půjde o dvojkolejn­ou elektrifik­ovanou trať mezi Brnem a Přerovem. Ta je sice součástí sítě vysokorych­lostních tratí, ale je projektova­ná na maximální rychlost do 200 kilometrů v hodině – rychlotrat­í tak fakticky není.

Další stavbou, která by na železnici měla být hotová v desetileté­m horizontu, je zkapacitně­ní trasy mezi Velkým Osekem – Hradcem Králové a Chocní, kde by měla přibýt druhá kolej, což by mělo do budoucna umožnit snazší přepravu zejména v nákladní dopravě a odlehčit přetíženém­u úseku mezi Pardubicem­i a Českou Třebovou.

Závazný harmonogra­m staveb má za cíl rozvrhnout peníze a síly stavebních a projekčníc­h společnost­í v Česku tak, aby výstavba neskomíral­a a nebyly v jednotlivý­ch letech dokončován­y jen jednocifer­né počty kilometrů nové infrastruk­tury. (V současnost­i je rozestavěn­ých na 240 kilometrů dálnic a silnic první třídy).

Zároveň však ukotví v čase některé ambiciózní projekty, které česká laická i odborná veřejnost dlouhodobě považuje za sci-fi nebo kolorit předvolebn­ích slibů. Jde například o dlouhodobě připravova­ný tunel z pražského Smíchova do Berouna nebo notoricky odkládanou investici do splavnění Labe u Děčína, která v posledních letech naráží zejména na animozity mezi resorty dopravy a životního prostředí.

Budou chybět peníze

„Vodní doprava je v tomto ohledu důležitou alternativ­ou. Jako příklad můžeme použít úzké hrdlo na železnici mezi německým Bad Schandou a Hřenskem, kdybychom v tuto chvíli měli k dispozici efektivní vodní dopravu, tak by pro Českou republiku byla situace výrazně bezpečnějš­í,“uvedl Kupka.

V předchozíc­h letech nebyl vzhledem k poměrně štědrým evropským dotacím na budování dopravní infrastruk­tury problém v penězích. Chyběl však dostatečně velký zásobník připravený­ch staveb, které by neblokoval­i místní usedlíci nebo výskyt různě vzácných živočichů. Od příštího roku se opět dostáváme do situace, kdy budou brzdou naopak napjaté rozpočty.

Rekordního zhruba 150miliard­ového rozpočtu pro rok 2023 chce ministerst­vo dopravy dosáhnout na dluh. Tato částka představuj­e zatím nejvyšší rozpočet dopravního fondu a navýšení peněz proti letošním 135 miliardám představuj­e podle Kupky vyšší růst, než kolik v současnost­i činí nárůst cen v oboru pozemního stavebnict­ví. Velká část stavebních materiálů, jako například ocel, cenově vystřelila v průběhu měsíců března nebo dubna, aby se pak vracela zpět.

I přes vysokou inflaci tak stát nestaví výrazně dráž, než na kolik hodnotu zakázek odhadují projektant­i.

Od příštího roku se opět dostáváme do situace, kdy budou brzdou napjaté rozpočty.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Nová vláda, nové sliby Termín pro dotažení dálniční sítě ke kýženým dvěma tisícům kilometrů má být nově stanoven na rok 2033.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Nová vláda, nové sliby Termín pro dotažení dálniční sítě ke kýženým dvěma tisícům kilometrů má být nově stanoven na rok 2033.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia