Dnes Prague Edition

Zahoďte zbraně, nabádá Neil Young

-

Může hudba změnit svět? Jako taková asi jen těžko, nicméně může apelovat na posluchače, aby se alespoň na chvíli zastavil, rozhlédl se kolem sebe a zapřemýšle­l. Netřeba k tomu složitých metafor a zašmodrcha­ných sdělení.

„Pojďte se mnou, bratři a sestry budoucnost­i/ke světu, jak ho známe a k Zemi, jak jsme ji znali. Ruku v ruce, pěst v pěst/už žádné zbraně, žádnou válku/jen lásku,“zpívá Neil Young v písničce Walkin’ On The Road (To The Future) na novém albu World Record, natočeném společně s doprovodno­u skupinou Crazy Horse. V dalších skladbách vyzývá k míru, pochopení, toleranci a varuje před hrozbami, jako jsou dezinforma­ce všeho druhu.

Kořeny rockové hudby

Z Youngových úst to nezní jako plané moralizová­ní, je v tom upřímná snaha něco sdělit, podpořená jednak bohatými životními zkušenostm­i, jednak samozřejmě muzikantsk­ým fortelem a skladatels­kým umem. World Record je ryzí album. Zní tu country, folk, country blues a zaslechnem­e i typické youngovské „pre-grungeové“drásavé kytarové riffy. Začátek I Walk With You (Earth Ringtone) připomene jeho slavný soundtrack k Jarmuschov­ě filmu Mrtvý muž.

V The Wonder Won’t Wait máme dojem, že jsme přímo ve studiu mezi muzikanty, nelze si při ní nevzpomeno­ut na nedávno vydanou desku Díl druhý od Roberta Křesťana a Druhé trávy. A nutno podotknout, že v posledních letech nevyzpytat­elný producent Rick Rubin měl při práci na tomto albu jednu ze svých šťastnější­ch chvilek. O Neilu Youngovi se pak dá říct, že odvedl svůj tradičně silný (nad)standard.

— Jindřich Göth

 ?? Foto: Supraphon ?? Vyzývá k toleranci Neil Young to umí bez moralizová­ní.
Foto: Supraphon Vyzývá k toleranci Neil Young to umí bez moralizová­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia