Dnes Prague Edition

Pavlova omluva za chválu sovětských přátel

„Byla to chyba, kterou už nezměním.“

- Eva Pospíšilov­á

Prezidents­ký kandidát Petr Pavel se pro MF DNES poprvé omluvil za vlastnoruč­ně psaný životopis z roku 1987, ve kterém mimo jiné líčil, jak jeho názor na srpnovou okupaci formovali „přátelé ze Sovětského svazu“.

„Životopis jsem psal jako mladý voják, který politiku a režim bral jako danou věc a nutné zlo... Byla to chyba, kterou už nezměním. Invazi z roku 1968 samozřejmě odsuzuji,“uznal včera.

Zmíněný životopis sepsal Pavel v roce 1987, tedy rok předtím, než byl přijat do elitního zpravodajs­kého kurzu. Kromě rodinných poměrů v něm popisoval svůj postoj k okupaci Českoslove­nska i to, proč žádal o členství v KSČ.

„Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovět­skými náladami na druhé mi otec srozumitel­ně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo to účinnější než cokoli jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru tenkrát pouze utvrdil,“uvedl tehdy Pavel. V létě 1968 mu bylo šest let.

Nyní se za svá slova omluvil. Životopis je podle něj nutné vnímat v kontextu doby, ve které vznikal. „Chtěl jsem hlavně dělat svou práci, která mě bavila. Do stovek hlášení jsem psal ty stejné fráze, jejichž smyslem bylo jen splnit formální povinnost,“vysvětluje jeden z favoritů lednových voleb.

Pavel se již dříve omluvil za své členství v KSČ. Byl prý naivní, ale odmítá, že by tím někomu ublížil. „Mám velký respekt ke všem, kteří na pokrytectv­í tehdejšího režimu nepřistoup­ili,“doplnil.

Životopis již před časem zveřejnil na svých webových stránkách spolu s dalšími dokumenty o své minulosti.

 ?? ??
 ?? Jiří Vachtl ??
Jiří Vachtl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia