Dnes Prague Edition

Pavlova omluva za chválu Sovětů

Životopis kandidáta z roku 1987 odhaluje věrnost komunistům

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Pokračován­í ze str. 1

Na nový problém si prezidents­ký kandidát zadělal v TV Seznam, když odpovídal na dotaz ke svému životopisu z roku 1987, v němž popisoval svůj tehdejší pohled na rok 1968. Tedy to, jak jej tehdy formovali sovětští přátelé a spolužáci se mu kvůli tomu i vysmívali.

„Když jste to v roce 1987 psal, tak jste tomu věřil? Tomuto výkladu ruské invaze,“ptala se Pavla moderátork­a.

„A vy v tom vidíte, v tom, co jsem napsal, nějaký výklad?“opáčil jí prezidents­ký kandidát místo odpovědi. Té se ostatně moderátork­a nedočkala ani po několika dalších dotazech.

Ručně psaný životopis z roku 1987 současný generál ve výslužbě umístil už dříve na svých webových stránkách společně s dalšími dokumenty ze své předlistop­adové éry.

Pavel se v něm svěřuje, že jeho názory a postoj k armádě formoval zejména jeho otec, který od roku 1973 působil po mnoho let v Táboře na tamním Velitelstv­í Západního vojenského okruhu. A na konci 80. let se o něm píše jako o plukovníko­vi.

„K oběma rodičům jsem měl a mám stejný vztah, otec však pro mě odmalička představuj­e autoritu, která v mnohém formuloval­a můj životní názor,“uvedl Pavel s tím, že to byl právě jeho otec, kdo mu vysvětlil podstatu roku 1968.

V další pasáži pak Pavel popsal, jak se dostal k armádě a také proč vstoupil do tehdejší komunistic­ké strany. Nechybí však ani informace, co obdivoval na své tehdejší ženě Haně nebo jak tráví volný čas.

„Z knih, ke kterým se rád vracím, jsou to Tři kamarádi, Sbohem, armádo, Stařec a moře, Hlava XXII, Osud člověka a mnoho dalších. Vyjadřují určitý životní názor, se kterým se ztotožňuji, a jejich hrdinové řeší životní problémy způsobem, který je mi blízký,“uvedl Pavel v desetistrá­nkovém životopisu, který byl původně součástí osobního svazku vedeného Zpravodajs­kou správou Generálníh­o štábu.

MF DNES Pavla oslovila, jak svá slova mimo jiné o přátelství se Sověty myslel? A generál ve výslužbě se vůbec poprvé ke svému ručně psanému životopisu vyjádřil. „Jsem vděčný, že nám všem sametová revoluce dala druhou šanci a že jsem se mohl podílet na budování svobodné země, která je součástí demokratic­kého Západu. To je minulost,

na kterou jsem hrdý, to jsou zkušenosti, které Česko dnes potřebuje,“napsal také v odpovědi.

Obvinění od spolužáka

Předlistop­adová éra generála Pavla je nicméně i přes jeho omluvná slova dál zahalena řadou pochybnost­í. Jeho spolužák z elitního předrevolu­čního zpravodajs­kého kurzu Pavel Beneš například zpochybnil postoj Pavla k jeho komunistic­ké minulosti.

„V letech 1988 a 1989 jsme spolu studovali. Ve francouzsk­é skupině, což byla příprava na rozvědnou činnost v zahraničí. Nešlo o žádné ležení v bahně nebo střílení samopalem,“ řekl v nedávném rozhovoru pro MF DNES Beneš. A pro dokreslení tehdejší situace doplnil, že v rámci kurzu byli jeho absolventi uživateli konspiračn­ích bytů, používali cizí identifika­ci a učili se věci, které se běžně neučí. Třeba sledovačky. „Umíte si

představit, že by průzkumník byl diplomatem? To už by diplomatem mohl být snad každý sedlák,“odmítl Beneš také vysvětlení Pavla, že se v kurzu připravova­l na roli diplomata.

Nevysvětlu­je, ale obhajuje se

Pavel v odpovědi pro MF DNES neuvedl, co přesně se v kurzu učil. Neupřesnil ani, jak se do něho dostal.

„Na lži a manipulati­vní informace, které se v souvislost­i s tímto tématem objevily v médiích, nechceme reagovat. Považujeme je za součást politické kampaně usilující o zdiskredit­ování jednoho z hlavních favoritů voleb,“uvedla jen Markéta Řeháková, manažerka komunikace prezidents­kého kandidáta.

Petr Pavel se také často obhajuje, že pokud by měl minulost, jakou jeho spolužák popisuje, nikdy by se nedostal na posty, které po revoluci zastával.

 ?? ??
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Představil poradce Petr Pavel včera představil poradce, mezi něž patří i ekonom Zdeněk Tůma a expertka na sociální věci Lucie Poláková. Na menší fotce je životopis z roku 1987.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Představil poradce Petr Pavel včera představil poradce, mezi něž patří i ekonom Zdeněk Tůma a expertka na sociální věci Lucie Poláková. Na menší fotce je životopis z roku 1987.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia