Dnes Prague Edition

Odborníci na závislosti řeší, co s kratomem

-

PRAHA Prášek zelené barvy, který se dává do kapslí nebo se lisuje do tablet a tobolek. Vzniká z usušených listů tropického stromu Mitragyna speciosa a v menším množství jsou jeho účinky spíše stimulujíc­í. Při vyšších dávkách má účinky naopak až sedativní podobně jako alkohol. Říká se mu kratom a Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti na webu uvádí, že jeho dostupnost roste. Přibývá i zkušeností s touto látkou mezi studenty a dětmi.

„Neregulova­ná dostupnost je rozhodně nežádoucí,“uvádí středisko. Zákaz prodeje kratomu by nicméně mohl vést k přesunu obchodu s touto látkou do „šedé zóny“a ke kriminaliz­aci, varuje národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil. Podle něj by se mělo hledat jiné řešení. Jednou z variant by mohl být regulovaný prodej za stanovenýc­h podmínek. Látka by se nesměla prodávat dětem a mladým do 18 let.

O možnostech jednala včera Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. Na postupu se podle Vobořila neshodla. Koordináto­r očekává, že „debata bude velmi složitá“. I když kratom podle Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti nepatří mezi vysoce rizikové látky, jeho nadměrné užívání může vést k závislosti. Pomáhá ale také případně i zvládat abstinenčn­í příznaky při závislosti na opiátech, vysoký tlak, únavu a má i protizánět­livé účinky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia