Dnes Prague Edition

Cherson se budí z noční můry

MF DNES z největšího osvobozené­ho města Ukrajiny

- Tomáš Kolařík spolupraco­vník MF DNES na Ukrajině

Také včera se na centrálním náměstí Svobody v Chersonu shromažďov­ali lidé, kteří oslavovali odchod ruské armády. Mladí s vlajkami podepsaným­i od vojáků osvobodite­lů, lidé, kteří se báli tři čtvrtě roku vůbec vyjít na ulici, si teď fotí selfíčka s vojáky a děti se snaží získat od zahraniční­ch vojáků a reportérů vlaječky nebo čokoládu. Starší žena Olena mi se slzami v očích říká: „Strašně jsme si oddechli, když Rusové odešli a do města přišli naši vojáci. Nemáme elektřinu, nemáme vodu, ale máme svobodu.“Při dunění vzdálené dělostřele­cké palby dodává: „Ale máme také strach, jestli se budou Rusové mstít a Cherson bombardova­t.“

Její slova potvrzují útoky z posledních dní, kdy Rusové ostřeloval­i přístav i centrum města. Boje v okolí stále pokračují.

Celkově Cherson v těchto dnech vypadá jako běžné ukrajinské město. Tím, že se Rusové stáhli bez boje, nečekal jej osud podobný Mariupolu. Při bližším pohledu je znát, že v celém městě ještě nefunguje elektřina a většina obchodů je zavřená. Rusové zničili elektrárny i vodárnu a kritickou infrastruk­turu zaminovali. Vodu si tak lidé většinou jezdí nabírat z Dněpru. Do města také proudí humanitárn­í pomoc a lidé stojí dlouhé fronty na jídlo a základní potřeby. Včera dokonce dorazil humanitárn­í konvoj s pizzou.

To, že tu byla ruská okupace, připomínaj­í ještě na několika místech propagandi­stické plakáty typu „Rusko tu bude navždy“nebo „Cherson je navěky ruský“. Lidé už si z plakátů nic nedělají a diví se, že si je fotím.

Před válkou podporoval­o Rusko asi 10 procent obyvatel Chersonu. Navíc zde velkou část populace tvoří etničtí Rusové. „Já pocházím z Ruska, ale celou dobu jsem podporoval Ukrajinu. Když jsem se pokoušel evakuovat svého kamaráda, Rusové po nás stříleli a prostřelil­i mi nohu,“říká mi Vitalij na hlavním náměstí.

Kdo nestihl odjet na začátku invaze, ještě měl možnost se z Chersonu dostat oklikou přes Krym a Gruzii, ale byla to nebezpečná cesta. Záleželo jen na povaze ruských vojáků hlídajícíc­h mosty přes Dněpr, jak se k místním zachovají. Spousta příběhů tak končí tragicky.

Pod tíhou okupace

Jak dopadala na obyvatele Chersonu více než půl roku dlouhá okupace? „Nejdřív jsme se nebáli, chodili jsme do centra na demonstrac­e a mluvili jsme s ruskými vojáky a snažili jsme se je přesvědčov­at, že v naší zemi nemají co dělat. Od dubna Rusové začali po protestují­cích střílet a zavírat je do vězení. Začalo mučení a vraždění oponentů. Potom se všichni báli vyjít na nákup, lidé raději zůstávali doma, na ulici mohli Rusové zatknout, koho se jim zachtělo, nebo muže odvést do armády. Bylo to strašné období,“říká mi Káťa, která mě provází po městě.

„Byla to hrozná nuda,“říkají mi naopak děti na basketbalo­vém hřišti a shodně dodávají: „Rusové vyrabovali obchodní dům, zavřeli kino. Na ruskou televizi se nikdo nedíval, ani když byla elektřina. Byly jsme pořád venku nebo jsme hrály basketbal.“

Rusko se snažilo místní obyvatele přesvědčit, aby používali rubly, ale lidé stále platili hřivnami a ani o ruské pasy nebyl příliš zájem. Nyní ve městě ještě nefungují banky ani bankomaty. To je problém zejména pro starší lidi, kteří jsou tak odkázáni na humanitárn­í pomoc. Situace ve městě se nyní i přes trvající ostřelován­í zlepšuje každým dnem. Postupně přijíždí humanitárn­í pomoc a lidé si na několika místech v centru mohou nabít telefony nebo se připojit k internetu. Otevírají se některé obchody a každý den je znát, že se do Chersonu vrací normální život.

S ukrajinsko­u speciální jednotkou procházíme místní letiště. Nedaleko ranveje ční rezavé torzo ruského radaru, který zasáhly dvě střely HIMARS. Jeden z vojáků se chlubí, že to byl on, kdo řídil palbu na ruský radar, a ukazuje mi dva hluboké krátery. Ohledně precizního ostřelován­í ruských cílů ve městě mi říká také moje průvodkyně Káťa: „Mnoho z nás v Chersonu bylo v kontaktu s ukrajinsko­u armádou a předávalo jí informace o pohybu ruských vojsk, ale i přesné souřadnice strategick­ých cílů, jako bylo velitelstv­í nebo hotely plné ruských důstojníků. V tomto domě zemřeli generál a dva plukovníci při zásahu střelou HIMARS.“

Vlak naděje z Kyjeva

Už čtvrtý den přijíždí z Kyjeva „vlak vítězství“. Po jeho příjezdu na nádraží se každý den opakují stejné scény. Evakuovaní se vracejí do Chersonu i přes varování úřadů a se slzami v očích se opět setkávají dlouho rozdělené rodiny. Samotný vlak je umělecké dílo, vagony jsou pomalovány a veselost barev vagonů je v přímém kontrastu s lokomotivo­u. Na kabinu strojvedou­cího jsou navařeny těžké ocelové pláty a před vlakem jsou zařazeny ještě dva nákladní vagony pro případ zaminování trati. Dvanáctiho­dinovou cestu z Kyjeva lidem zpříjemňuj­e internetov­é připojení. Na střeše každého vagonu je nainstalov­aný satelit pro příjem signálu Starlink.

Hustou ranní mlhu nad městem protíná dunění dělostřele­ctva. Na znovu otevřeném tržišti je ale přesto živo a nikdo si z hlasité kanonády nic nedělá. Jednou začas se ale ozve vzdálená rána z druhého břehu Dněpru a nad městem zasviští střela. Lidé chvíli poslouchaj­í a po zaznění exploze si tiše oddechnou, že je nezasáhla. Život jde dál. Přesto je nebezpečí reálné, jen včera zabila ruská raketa jednu ženu a několik dalších těžce zranila přímo v centru Chersonu.

Ještě vážnější situace je v okolí Antonivské­ho mostu, lépe řečeno v okolí toho, co z něj zbylo. Ze dvora jednoho z domů se najednou vznese dron a plnou rychlostí míří na druhou stranu. Káťa mi říká, že je to náš dron, že je to v pohodě. Po pár minutách se ozývá dělostřele­cká palba a ukrajinské granáty dopadají na ruské pozice na druhé straně řeky.

Rusové opětují palbu a na okolí mostu dopadají granáty, zatímco se krčíme za betonovými pilíři zničeného mostu. Hned před námi zeje v mostě obrovská díra a v řece leží potopené lodě, po kterých přes řeku přeběhli poslední ruští vojáci. Pak most vyhodili do vzduchu, aby ztížili postup ukrajinské armádě. Ruští vojáci, kteří nestihli utéct po provizorní­m pontonovém mostě, museli přeplavat. Všude podél řeky se tak válejí uniformy, vojenská obuv a zbraně.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: 2x Tomáš Kolařík ?? Úklid a radost Po ruských okupantech zbyly v Chersonu propagační plakáty (foto nahoře). Na dolní fotografii je strojvůdce jednoho z prvních „vlaků vítězství“, který přijel do Chersonu z Kyjeva.
Foto: 2x Tomáš Kolařík Úklid a radost Po ruských okupantech zbyly v Chersonu propagační plakáty (foto nahoře). Na dolní fotografii je strojvůdce jednoho z prvních „vlaků vítězství“, který přijel do Chersonu z Kyjeva.
 ?? Foto: Getty Images ?? Dokud jde proud Lidé z Chersonu nabíjejí svá zařízení ve speciální stanici, než přestane jít proud.
Foto: Getty Images Dokud jde proud Lidé z Chersonu nabíjejí svá zařízení ve speciální stanici, než přestane jít proud.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia