Dnes Prague Edition

Čína skupuje po světě přístavy. Co tím sleduje?

Čínská námořní Hedvábná stezka se Západu jeví jako riziko

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína to už ve středověku dělala fikaně. Vzpomeňme na průkopnick­é plavby, které vedl v 15. století z pověření císařů dynastie Ming admirál Čcheng Che. S po zuby vyzbrojený­mi loděmi se dostal až k Indii a východnímu pobřeží Afriky a expedice uvrhly některé státy v dnešní Indonésii, na Srí Lance a v jižní Indii do závislého postavení vůči mingské Číně.

Oficiální příběh ovšem tvrdí, že čínské výpravy tehdy šířily v cizině harmonii a dobré vztahy.

Myšlenka „dobrých“vyslanců přinášejíc­ích mír a prosperitu přetrvává i ve výkladu současné čínské snahy o vybudování obrovské sítě přístavů po celém světě, o níž se hovoří jako o námořní Hedvábné stezce pro 21. století.

Západ, zejména američtí stratégové, jsou nicméně na pozoru: soudí, že Čína vysílá moderní flotily nabité technickým­i vychytávka­mi a skupuje po světě přístavy, aby si tak připravila cestu pro budoucí rozmístění svých námořních lodí. Obávají se všemožných rizik, od špionáže po ekonomický nátlak a budoucí vojenskou expanzi.

Bezpečnost­ní obavy souvisejíc­í s čínskými investicem­i do zámořských přístavů narůstají s tím, jak graduje geopolitic­ké napětí.

Čína západní pochybnost­i bagatelizu­je a tvrdí, že jí jde jen o byznys, z něhož můžou mít prospěch „všichni“, zejména hostitelsk­é země. Přesto je pro pozorovate­le zřídkakdy snadné oddělit na čínské námořní cestě obchod od mocenské strategie.

Čínské státní společnost­i v posledních letech rozšířily investice do zahraniční­ch přístavů a nyní provozují obří kontejnero­vé terminály v řadě zemí včetně třeba Belgie, Španělska, Izraele, Srí Lanky, Pákistánu, Řecka, Egypta, Emirátů i dalších. „Čínské a hongkongsk­é firmy nyní drží podíly v 95 zahraniční­ch

přístavech,“uvedla Wendy Leutertová z Indiana University, která se problemati­ce věnuje. Více než 27 procent celosvětov­ého kontejnero­vého obchodu prošlo loni terminály, v nichž měly podíl čínské firmy, ukazují údaje firmy Drewry, která se zabývá námořní dopravou.

V říjnu Německo po vleklých sporech ve vládě nakonec schválilo prodej menšinovéh­o podílu v terminálu největšího německého přístavu v Hamburku čínské státní společnost­i Cosco. Ta rovněž buduje nový přístav v Peru, další čínský gigant China Merchants je blízko kontraktu na výstavbu největšího přístavu ve východní Africe, který bude stát v Tanzanii.

Vedle toho provozuje Čína svou první regulérní vojenskou základnu ve východoafr­ickém Džibuti a snaží se získat další – spekuluje se o tajné dohodě, podle níž může čínská armáda za určitých okolností použít základnu v Kambodži.

Občas Peking narazí

Ne vždycky se Pekingu daří. Ještě Trumpova administra­tiva zablokoval­a firmě Cosco možnost získat kontrolu nad kontejnero­vým terminálem v Long Beach v Kalifornii. Loni indické úřady zamítly firmě China Merchants zvažovaný podíl v přístavu Mundra a třeba Austrálie začala přezkoumáv­at devětadeva­desátiletý pronájem části přístavu v Darwinu místní odnoží čínské společnost­i.

Čínské ministerst­vo zahraničí většinou na podobnou nedůvěru reaguje nedůtklivě s tím, že jde o „bezdůvodný humbuk“.

Bezpečnost­ní analytici v Pentagonu jsou ale přesvědčen­i, že čínské aktivity nejsou tak „nevinné“a že by mohly v budoucnu usnadnit obsluhu čínského vojenského námořnictv­a, které se průběžně rozrůstá a při současné napjaté situaci ho

Washington a jeho spojenci vnímají jako hrozbu.

Námořní síly řady zemí využívají komerční přístavy k doplnění paliva, obnově zásob a odpočinku personálu. Západní analytici ale tvrdí, že čínskému námořnictv­u by přístup do přístavů provozovan­ých čínskými firmami usnadnil, zlevnil a zefektivni­l udržování flotil daleko od čínských břehů. Čínské námořní lodě už nyní kvůli opravám zastavují v přístavech, kde mají investice čínské firmy, například v egyptské Alexandrii nebo v řeckém Pireu.

Nejde jen o čínskou armádu. Někteří odborníci poukazují na fakt, že Čína investicem­i v přístavech získává čím dál větší vliv na infrastruk­turu kritickou pro globální tok zboží. Může také cíleně shromažďov­at data o přepravě, což by jí podle expertů mohlo poskytnout přístup k informacím o zranitelno­sti dodavatels­kých řetězců konkurence.

Podle jiných expertů jsou ovšem bezpečnost­ní obavy přehnané. Čínské námořnictv­o by podle nich během případného konfliktu zřejmě nemohlo počítat s komerčními přístavy v zahraničí, protože hostitelsk­é země by jim nemusely umožnit přístup. Cosco patří mezi čtyři největší světové námořní přepravce, a proto je normální, že skupuje či pronajímá přístavní zařízení, dodávají.

„Pomalu si chystají něco podobného, co jsme my Američané vybudovali pro naše námořnictv­o za posledních 250 let,“uvedl Kevin Donegan, expert na národní bezpečnost. „Existuje mnoho případů, kdy tato čínská činnost vypadá neškodně, ale ve skutečnost­i by se to snadno mohlo změnit v cosi, co Číně usnadní vojenskou expanzi,“citoval časopis Newsweek bývalého úředníka Trumpovy administra­tivy.

 ?? Foto: ČTK ?? „Čínský Hamburk“Německá vláda rozhodla, že čínská rejdařská firma Corso může koupit čtvrtinový podíl v hamburském přístavu.
Foto: ČTK „Čínský Hamburk“Německá vláda rozhodla, že čínská rejdařská firma Corso může koupit čtvrtinový podíl v hamburském přístavu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia