Dnes Prague Edition

Mimochodem, víte, že se v Kataru teď také hraje fotbal?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Západní svět má v posledních letech novou zálibu. Nedočkavě čeká, až se nějaký velký sportovní podnik bude konat v jakékoli zemi, která úplně nesplňuje jeho vysoké nároky a standardy. Politické, demokratic­ké, lidskopráv­ní, genderové, sociální, multikultu­rní, LGBT a kdovíjaké další. No a pak po celou dobu onoho podniku, ať šampionátu či olympiády, kálí a kálí na pořadatels­kou zemi, protože co si to vůbec ti barbaři dovolují něco pořádat, když mají tolik másla na hlavě!

A tak zatímco se fotbalový šampionát v Kataru teprve rozbíhá, tedy pokud jde o čutání do meruny, přichází z Perského zálivu tolik jiných zajímavých a pohříchu varovných zpráv. V muslimské zemi se na stadionech nesmí čepovat pivo! Ženy by neměly odhalovat poprsí! Projevy homosexual­ity mohou být trestány! Fotbalistů­m hrozí žlutá karta za duhovou pásku na ruce! Na dresech nesmějí být žádná politická či náboženská hesla! O hrozných podmínkách dělníků při stavbě stadionů ani nemluvě. Na nějaké zprávy o fotbale skoro nezbývá čas a místo...

Jako přes kopírák, když si vzpomeneme na únorovou zimní olympiádu v Pekingu. Tedy rejstřík hrůz tam byl nepatrně odlišný: lidská práva, represe, Ujgurové, Tibet, Hongkong, cenzura, špionáž, dopad na životní prostředí... Skončilo to diplomatic­kým bojkotem všech správných, bezchybnýc­h západních zemí a popliváním tohoto sportovníh­o svátku.

Samozřejmě, pořádat fotbalové mistrovstv­í světa uprostřed pouště, na prahu zimy, ve státečku velikosti jednoho českého kraje, kde navíc dá každý před fotbalem přednost velbloudím zápasům nebo sokolnictv­í, je úplný nesmysl. Když už se to ale – asi i dílem korupce – stalo, nezbývá než to respektova­t včetně místních reálií. Protože chceme-li po migrantech či i jen turistech přicházejí­cích k nám, aby respektova­li naše zvyky, nemůžeme my na návštěvě mistrovat zase své hostitele.

Představil si někdo z těch, kdo pohoršeně kroutí hlavou nad pravidly autoritářs­ké muslimské země, jaký šok asi prožívá muslim, který přijede na šampionát do Francie, Německa nebo do USA? Obchody plné chlastu, místní barbaři žvýkající vepřové, prostovlas­é ženy s výstřihy až do pasu, na ulici se líbající dvojice mužů...

Vše se hrotí o to víc, oč se vrcholní sportovci stali globálními celebritam­i. Jim už nestačí hrát fotbal nebo házet oštěpem, ale mají potřebu být i politiky nebo minimálně aktivisty. Poklekat a omlouvat se za zločiny bílé rasy, bojovat za práva gayů a lesbiček...

A v pozici novodobých conquistad­orů vyvážet tyto hodnoty i mezi barbary. Jaký div, že jim v mozku ještě pár závitů zbývá na to dopravit ten kulatý nesmysl mezi tři tyče.

Přijdeme-li o toleranci k tomu, že se sportovní podniky konají i jinde než v Evropě nebo v USA, nezbude, než si pořádat vlastní, západní, pokroková mistrovstv­í světa a olympiády. Přísně bez barbarů, ti ať si doma dělají vlastní! A konkrétně ve fotbale to nebude tak strašný problém – beztak z deseti posledních šampionátů sedm vyhrály týmy z Evropy. Takže zatím dobrý!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia