Dnes Prague Edition

Pomsta za červené trenýrky na střeše Hradu

- Jakuba Pokorného, editora MF DNES

Prezidento­vi Miloši Zemanovi zničehonic začaly vadit kontroly u vchodu do Pražského hradu, které mu dlouho žíly netrhaly, a na začátku je Hrad dokonce podporoval. Policie na nich dál trvá. Je ale policista, který mi prohlédne tašku na Prašném mostě, potřeba?

Podle mého názoru nikoli a kontroly jsou zbytečným otravování­m lidí. Proč?

Policie podle svého posledního vyjádření v listopadu doporučila kontroly zachovat „s ohledem na mezinárodn­í situaci“. Asi myslí válku na Ukrajině, ale pak je otázka, proč tam byly před ní? Na mezinárodn­í situaci se vymluvíte vždycky... Bohužel znám dokonce i lidi, kteří na Hrad nechtějí chodit právě proto, že jim tato procedura přijde ponižující.

Nabízejí se dvě možnosti, proč tam kontroly jsou. Buď je to ochrana prezidenta samotného, aby někdo nepřišel ukrást Zemana. Anebo je to ochrana proti útoku proti návštěvník­ům Hradu, který je – jak se dnes módně říká – „měkkým cílem“. Zřejmě se policie obává toho, že se někdo odpálí u sochy svatého Jiří bojujícího s drakem.

Pokud by to měla být ochrana prezidenta jako hlavy státu, pak je to směšné, protože tam snad stačí dobře ohlídat budovu prezidents­ké kanceláře. Podle stejné logiky by pak měly být kontroly i na začátku Sněmovní ulice, kde stojí Poslanecká sněmovna a kde zasedají poslanci včetně premiéra. Od vchodu z ulice až k sálu s pultíkem jsou to, jestli dobře počítám, troje nebo čtvery dveře včetně jednoho stanoviště s rentgenem a jedním turniketem – a stačí to.

Hradní kontroly začaly v roce 2016 v rozjitřené atmosféře po první uprchlické krizi a rozmachu takzvaného Islámského státu. Vždycky mi přišly spíš jako takové „přiživován­í strachu“, ostatně voliči Miloše Zemana jsou tradičně spíš lidé k muslimům kritičtí. Byl jsem u několika sídel prezidentů v zahraničí a většinou to je palác v zahradě, do kterého se jako do památky ani nechodí. Slovenská prezidentk­a sídlí v Grasalkovi­čově paláci v Bratislavě, což je takový větší letohrádek. Je sice za kovovým plotem, ale lidé chodí pár desítek metrů od vchodu a mohou paní prezidentc­e koukat až do předsíně. Alespoň tak si okolí paláce pamatuji z doby před několika lety. Kontroly žádné. V této souvislost­i je trochu absurdní, že kvůli Zemanovi policie obšancoval­a celý obrovský areál. Samozřejmě jde ale o nalezení rozumné míry. Jsou státy, kde člověk prochází detekčním rámem i při cestě na poštu a do obchoďáku, ale pochybuji, že je nutné mezi ně patřit.

Teroristé útočili jinde

Můj hlavní argument je, že pokud policie kontroluje vstup na Hrad, proč nekontrolu­je i vstup na Staroměsts­ké náměstí, na Václavské náměstí, do ulic Židovského Města nebo na pěší zónu Na Příkopě?

Pamatuji útok právě na zmíněných Příkopech v roce 2004 (proti autu izraelskéh­o podnikatel­e), nebo dokonce útok na Staroměsts­kém náměstí (ta dávná roura u Husova pomníku v roce 1990). Množí se útoky ve školách nebo pokusy o ně. Nepamatuji ale útok na Hrad. Pražský hrad je svým způsobem městská čtvrť s ulicemi, a proto je absurdní, že jsou tam checkpoint­y jako na Západním břehu Jordánu.

Snad se podaří kontroly v dohledné době zrušit nebo je aspoň konkrétněj­i zdůvodnit. Jinak se nemohu ubránit dojmu, že jsou spíš pomstou národu za to, že skupina Ztohoven vyvěsila na střechu Pražského hradu známé trenýrky.

Kontroly byly zavedeny v létě 2016 a performanc­e skupiny Ztohoven jim předcházel­a na podzim roku 2015.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia