Dnes Prague Edition

Vánoční atmosféru ani krize neudolá

Metropole bude o nadcházejí­cím adventu zářit svátečním osvětlením, oproti minulým rokům se však zkrátí doba svícení. Některé městské části se rozhodly svou výzdobu omezit, ale ochudit Pražany o sváteční atmosféru úplně nechtějí. Stejný názor zastávají obc

- Aneta Hamerníkov­á spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Praha se začíná převlékat do vánočního mundúru. Na rozdíl od těch z minulých let ale nebude tak zářivý. „Ve srovnání s rokem 2021 jsme zaznamenal­i požadavky některých městských částí na redukci počtu vánočních dekorů,“říká Tomáš Novotný, místopředs­eda Technologi­í hlavního města Prahy (THMP), které mají na starosti svítící dekorace na sloupech veřejného osvětlení. Dle mluvčí THMP Petry Macháčkové jde například o Letňany, Prahu 8 nebo Prahu 7. „Jako každý rok, i letos rozsvítíme stromky na Strossmaye­rově a Ortenově náměstí. Upustíme ale od zdobení hlavních ulic,“komentuje tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Výzdobu na sloupech veřejného osvětlení omezí i Praha 14.

Zrušení či zredukován­í letošního vánočního osvětlení zvažovala také Praha 15, nakonec se ale rozhodla poradit se se svými občany. „Vypsali jsme anketu, ve které obyvatelé patnáctky vyjádřili přání světýlka nainstalov­at,“vysvětluje finální rozhodnutí radnice její tajemník Aleš Cejnar. „Výzdoba a osvětlení proto budou, ale v menším rozsahu než loni,“dodává.

V Praze 4 chtějí spíš než omezením už tak skromné dekorace šetřit zkrácením doby svícení. „Naše městská část se vždy zdobila úsporně. Jde de facto jen o strom před budovou úřadu a dekory na pouličních lampách v malé části Prahy 4,“říká mluvčí „čtyřky“Jiří Bigas. „Všude navíc využíváme LED žárovky, které náklady minimalizu­jí,“dodává.

Za stejné ceny jako loni

Většina městských částí i magistrát nicméně plánuje zdobit a rozsvěcova­t v obdobném rozsahu jako v minulém roce. Dodavatelé výzdoby mají totiž nasmlouvan­é ceny na několik let dopředu. „V rozpočtu bylo s navýšením cen energií počítáno a navíc se nám podařilo uzavřít výhodné nájemní smlouvy na vánoční osvětlení, které již zahrnují ceny energií,“vysvětluje starosta Prahy 12 Vojtěch Kos. Podobně to mají také v Řepích a v Praze 6. „Díky dlouhodobé rámcové dohodě se do ceny nepromítá inflace, a tak je proto od roku 2020 stejná,“říká tiskový mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Uspoříme na teple

Do obchodních center Vánoce dorazily už před dvěma týdny a vysoké ceny energií se na jejich svátečním kabátu příliš nepromítly. Centra argumentuj­í tím, že své zákazníky nechtějí připravit o sváteční atmosféru a že se na energiích snaží šetřit jinde. Omezují například běžné svícení nebo snižují teplotu.

„Třeba světelná loga na budově nyní zhasínáme ihned po ukončení provozu,“uvádí Martina Tlustá z Galerie Harfa. „Přešli jsme také na úspornější teplotní režim, vnitřní teplotu jsme snížili z dvaceti na osmnáct stupňů, což nám může na energiích ušetřit až dvacet procent,“doplňuje. Mnohá z nich zredukoval­a i venkovní instalace nebo investoval­a do LED osvětlení. Palladium nově snižuje spotřebu elektřiny také díky časovým spínačům.

 ?? ?? Už dorazil!
Na Staroměsts­kém náměstí už stojí vánoční strom. Má za sebou dlouhou cestu - přijel totiž z obce Mlýny na Děčínsku. Zdobit se bude čtyři dny a poprvé se rozsvítí o prvním adventním víkendu. Kvůli úspoře energie bude ale letos zářit vždy jen od 16 hodin do půlnoci.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA
Už dorazil! Na Staroměsts­kém náměstí už stojí vánoční strom. Má za sebou dlouhou cestu - přijel totiž z obce Mlýny na Děčínsku. Zdobit se bude čtyři dny a poprvé se rozsvítí o prvním adventním víkendu. Kvůli úspoře energie bude ale letos zářit vždy jen od 16 hodin do půlnoci. Foto: Anna Boháčová, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia