Dnes Prague Edition

Na Cinu dopadá sopečný popel a úzkoprsé předsudky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Nápor španělské chřipky, nástup fenoménu kinematogr­afie, výbuch sopky Katla, problemati­ka sexuální odlišnosti. Velké množství zdánlivě nesourodýc­h témat nabízí jedna z posledních premiér pražského Studia Hrdinů. Režisérka Kamila Polívková zde spolu s herečkou Terezou Hofovou uvádí novinku Měsíční kámen, která tematicky navazuje na jejich předchozí úspěšný počin Skugga Baldur.

I Měsíční kámen totiž divákům představí svět Islandu pohledem tamního současného spisovatel­e Sjóna (vlastním jménem Sigurjón Sigurdsson,

známý spoluprací s islandskou multiumělk­yní Björk). Polívková s Hofovou využily k divadelní práci Sjónovu stejnojmen­nou novelu, ve které se autor pokusil svůj rodný ostrov nahlédnout kolem roku 1918.

Tehdy ospalá země stranou evropského dění jen nevzrušivě přijímá zprávu o konci první světové války. S ní souvisejíc­í pandemie španělské chřipky ji však zasáhne napřímo. Apokalypti­cké časy pak dokresluje jen několik týdnů předcházej­ící dosud poslední velká erupce nejnebezpe­čnějšího islandskéh­o vulkánu.

Měsíční kámen ale tyto události ukazuje v pozadí, plně se soustředí na vnitřní boj chlapce Mániho Steinna.

Homosexual­itu totiž tehdejší společnost ostře nepřijímá, Máni si tak své tužby plní pokoutným uspokojová­ním „kunčaftů“v zatáčkách silnic či na jiných nevzhledný­ch místech. Temnou realitu pak překrývá sněním, kterému se oddává v rodícím se reykjavick­ém kině.

Nedobové záběry

Ústřední postavu ztvárňuje ve Studiu Hrdinů Jan Cina. Zaujme hned v úvodu večera, kdy se náhle vyloupne v hledišti mezi diváky, aby začal popisovat svůj život. Chlapcovy osudy podává jakoby nezúčastně­ně, což je zcela v souladu s doprovodný­mi projekcemi točenými přímo na Islandu. V nich vystupuje Tereza Hofová jako jeho vysněná hrdinka Irma Vep; inspirovan­á němou sérií Les Vampires režiséra Louise Feuillada.

Filmové dotáčky ve stylu němého filmu i surrealism­u přímo korespondu­jí s tématem večera, Polívková jimi nicméně diváky silně znejisťuje. Záběry totiž zcela nepokrytě vznikaly na Islandu dnešních dní. Události načrtnutéh­o dění a řešené problemati­ky však souvisejí s dnešní dobou tak jasně (covid, střelba v bratislavs­kém baru), že jsou zcela namístě.

Hercovo křehké vzezření a sympatický projev pak kontrastuj­í s chladným, ale explicitní­m a velice podrobným popisem sexuálních scén. I když pro silný důraz na dotáčky nemůže Cina zcela využít svůj herecký potenciál, dokáže diváky do svého příběhu vtáhnout. Pomáhá i hudba v podání Thóranny Björnsdótt­ir a Aid Kida.

Mezi vrcholné části večera patří momenty, kdy tvůrci ztvárňují španělskou chřipku a chlapcovo stonání. Silné obrazy doprovozen­é stejně silným autorovým jazykem dávají divákovi vzpomenout třeba i na slavnou Masku červené smrti E. A. Poea. Zaujme i motiv padajícího sopečného popela.

Měsíční kámen je tedy představen­í náročné, avantgardn­í, ale působivé a ve své výpovědi velice silné.

75 %

Měsíční kámen Studio Hrdinů

 ?? Foto: Z. Lazarová ?? Máni Steinn Hlavního hrdinu ztvárňuje Jan Cina.
Foto: Z. Lazarová Máni Steinn Hlavního hrdinu ztvárňuje Jan Cina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia