Dnes Prague Edition

Konec toxického vztahu. Ronaldo se loučí s United

- Vojtěch Povejšil fotbalový reportér MF DNES

Jinak si to představov­ali fanoušci, obě strany i fotbalová veřejnost. Vždyť návrat Cristiana Ronalda na Old Trafford byl v létě 2021 jako z říše snů. Jenže o rok a půl později se v Manchester­u United stal nežádoucím číslo jedna.

Po výbušném interview, v němž Portugalec zkritizova­l vše od trenéra po zastaralé zázemí, s ním vedení rozvázalo kontrakt.

„Cristiano Ronaldo po vzájemné dohodě opouští Manchester United, a to s okamžitou platností,“napsal včera večer klub ve strohém prohlášení na svých stránkách.

„Klub mu děkuje za obrovský přínos během jeho dvou angažmá, během kterých nastřílel 145 gólů ve 346 zápasech, a přeje mu i jeho rodině vše dobré do budoucna. Všichni

v Manchester­u United se i nadále soustředí na pokračován­í v pokroku, který tým pod vedením Erika ten Haga prokazuje, a na společnou práci, jejímž cílem je dosáhnout úspěchů na hřišti.“

Ronaldo, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob, se poprvé v kariéře stal volným hráčem. Uprostřed sezony, dva dny před tím, než s Portugalsk­em proti Ghaně vstoupí do mistrovstv­í světa. Jiné východisko neexistova­lo. Nespokojen­ý fenomén minulý týden šokoval otevřeným rozhovorem s Piersem Morganem, v němž se do svého zaměstnava­tele opřel.

Když zástupci klubu pořad zhlédli, začali hledat způsob, jak Ronaldovi za porušení podmínek vypovědět smlouvu.

A věci nabraly rychlý spád.

Legendární sedmička totiž mimo jiné prohlásila:

„Nejen trenér, ale i další dva nebo tři lidé z klubu se mě snažili vyštípat. Cítil jsem se zrazený.“„Nechovám k trenéru ten Hagovi žádný respekt, protože on nerespektu­je mě.“„Nic se nezměnilo, chápete? Bazén, vířivky, dokonce i posilovna zůstala stejná podobně jako některé technologi­e. Měl jsem za to, že uvidím nový Manchester United, novou infrastruk­turu, nové věci. Ale připadal jsem si, jako by mi bylo znovu dvacet.“

Zkritizova­l také bývalého sportovníh­o ředitele a dočasného kouče Ralfa Rangnicka nebo fakt, že si ten Hag dovolil od něj chtít nastoupit na pár minut v závěru zápasu s Tottenhame­m.

Ne, tohle loučení se vskutku nepovedlo. Ronaldo přitom sršel nadšením, když loni v létě opět přetáhl přes hlavu rudý dres. Zpátky přicházel jako legenda.

Během první sezony nastřílel 24 gólů, ale klubu se nedařilo. K symbióze nedošlo, Ronaldo nezapadl do systému, týmu škodilo, že se mu musí přizpůsobo­vat. United v půlce ročníku vyhodili trenéra Solskjaera a na jeho místo najali Rangnicka.

Skončili šestí, tudíž se nedostali do Ligy mistrů, a Ronaldo zuřil.

Nejdřív požádal o přestup, pak čekal na nabídku, která nepřišla, následně nenastoupi­l do úvodu přípravy, oficiálně z rodinných důvodů. V létě opustil předčasně stadion, když ho ten Hag vystřídal během přáteláku s Vallecanem, a něco podobného zopakoval, když měl v duelu s Tottenhame­m nastoupit na závěrečné minuty.

I na trávníku prožíval Ronaldo nejhorší období v kariéře. Když dostal šanci, nezářil. V deseti startech v domácí soutěži se prosadil jenom jednou, v šesti zápasech Evropské ligy dal jen dva góly Tiraspolu...

Toxický vztah mezitím v zákulisí přerostl do neúnosné míry. Bylo jednoznačn­é, že Ronaldo chce pryč a United chtějí pryč Ronalda.

„Po jednání jsme se dohodli na ukončení smlouvy. Miluju Manchester United i fanoušky, to se nezmění. Cítím však, že je načase hledat novou výzvu. Přeju klubu jen to nejlepší,“vzkázal na rozloučeno­u.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia