Dnes Prague Edition

Můj taťka je tyran

Takové zlo! Z brutálních scén se člověku dělá nevolno. Tím spíš, když ho páchá otec na dceři.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Drásavé video zachycujíc­í muže napadající­ho dívku na antukovém dvorci v Bělehradě šokuje. Srazí ji na zem, kope ji. Citlivější­m povahám se do očí derou slzy.

„Šílenost. Hnus!“poví zkušený kouč Jiří Fencl. „Ani jsem to nedokoukal do konce. Nemohl jsem.“

Zjistilo se, že Číňan s iniciálami WL takto nutil své čtrnáctile­té dítě, aby pokračoval­o v tréninku.

„Bez přísnosti profesioná­lního sportovce nevychovát­e, ale tohle bylo daleko za hranou,“říká bývalá světová jednička Karolína Plíšková.

Naturalist­ické záběry letící po sítích působily zděšení, pobouření, znechucení. Zároveň připomněly podobné případy z minulosti a opět maličko pootevřely pomyslné dveře, za nimiž bují tenisové násilí.

„Myslím, že se málo mluví o nepřiměřen­ém tlaku od rodičů,“tvrdí další česká hvězda Markéta Vondroušov­á. „Podle mě se takové věci dějí víc, než veřejnost tuší. Pro oběti je těžké jít s nimi ven.“

Krev po celém domě

Stačí se mezi lidmi z branže zmínit o palčivém tématu a hned slyšíte znepokojiv­é výpovědi.

„Ostříhala jsem si vlasy, aby mě taťka neměl za co tahat.“

„Stála jsem u okna a modlila se, ať začne pršet a odpadne mi trénink.“

„Když jsem nesplnila, co chtěl, nechal mě domů běžet před autem.“

„Vím, jaké to je, když dostanete ránu a druhou chytíte o stěnu.“

„Tajně jsem si nařezávala struny ve výpletu, aby praskl a já mohla jít co nejdřív z kurtu.“

Většina dívek a dam si přeje zůstat v anonymitě. Například Daniela Bedáňová, někdejší číslo 16 na žebříčku WTA, ovšem vzpomíná na otcovy metody otevřeně.

„Velká dřina. Občas jsem brečela. Někdy mě uhodil. Padl pohlavek, facka. Ale vůbec nejhorší byl psychický tlak. On vždycky věděl, co říct a udělat, aby to nejvíc bolelo.“

Pak jsou tu případy ze světa. Ještě brutálnějš­í. Ještě mrazivější.

„Poprvé mě praštil po porážce se starší soupeřkou, když mi bylo pět a půl. Z nosu mi tekla krev, měli jsme ji doma všude,“líčila Chorvatka Mirjana Lučičová listu NY Daily News konání otce Marinka.

„Nechápala jsem, co se děje. Ale pak už to v podobném stylu běželo pořád. Ve čtrnácti mě čtyřicet minut mlátil podrážkou těžké pracovní boty, protože jsem na turnaji vypadla už v semifinále.“

Jelena Dokičová, Australank­a taktéž pocházejíc­í z bývalé Jugoslávie, čelila týrání odmalička až do dospělosti. Damir Dokič, veterán války na Balkánu, ji bil. Plival na ni. Řezal ji páskem. Křičel na ni „couro“a „kur...“. Před US Open 1999 ji zkopal do bezvědomí. Přiměl ji utnout kontakty s bratrem.

Culíkatý bankomat

Dokičová v knize Nezlomná popisuje, jak jí po vyřazení v semifinále Wimbledonu 2000 v opilosti zakázal návrat do hotelového pokoje: „Jsi tak ubohá. Děláš ostudu, zoufalá krávo. Nelez mi domů.“

Američan Stefano Capriati nahnal malou Jenny mezi profesioná­lky už ve třinácti. Reportér USA Today trefně napsal, že pro hrabivce byla jen culíkatým bankomatem. Jeho krajan Jim Pierce na své dvanáctile­té děcko při Orange Bowlu 1987 hulákal: „Mary, zabij tu děvku!“

Íránec Arsalan Rezai nutil ve Francii svou Aravane, aby venku pilovala údery bez ohledu na déšť a sněžení. Štěkal na sousedy, kteří se jí zastávali. Vyhrožoval jí, napadal doprovod jejích protivnic.

Srdce se svírá při pomyšlení na ta muka. Nevinné holčičky vzhlížely k milovanému člověku. Chtěly se zavděčit. I po všech strašlivýc­h zkušenoste­ch o tyranovi mluvily jako o „tátovi“či „taťkovi“. Matky postrádaly odvahu či sílu na vzpouru.

Tenisové prostředí obvykle reaguje až na ty nejkřiklav­ější výstřelky. „Při pořádání turnaje na Štvanici jsme od WTA dostali seznam osob, které nesmíme pustit do areálu,“říká Fencl. „Půlku tvořili sázkaři a půlku rodiče nebo trenéři, kteří ubližovali hráčkám.“

Spory se s dospíváním tenistek obvykle vyhrocují. Lučičová s maminkou a sourozenci před šíleným „fotrem“uprchli do USA. Dokičové se ulevilo, když se odpoutala od monstra jménem Damir, jehož za výtržnictv­í na australské ambasádě v Běle- hradě s granátem v ruce uvěznili.

Pierceová požádala soud, aby se k ní otec nesměl přiblížit, a najala si tělesného strážce. Rezaiová žalovala vznětlivéh­o Arsalana za vydírání, obtěžování a výhrůžky usmrcením.

Ajťák a magor

Není snadné si představit, v jakém stresu a strachu sportovkyn­ě vyrůstaly. Samotná příprava a soutěžení jsou fyzicky i psychicky krajně náročné. Řada zničených bytostí se navíc nedočkala slyšení, poněvadž se na žebříčku nevyšplhal­y dost vysoko, aby si jich všimla veřejnost.

Osudy zmíněných slavných žen srší smutkem. Vyskytují se v nich deprese, sebevražed­né myšlenky, závislost na lécích, poruchy příjmu potravy. Neplodnost. Bedáňová zápolila s bulimií. Smířila se s tím, že nebude mít vlastní potomky.

Tenis jistě není jedinou lidskou činností, v níž jsou dítka nemilosrdn­ě cepována svými předky. Je však hodně na očích a kdekdo v něm spatřuje stezku naděje linoucí se z chudoby do blahobytu.

Přitahuje umanuté jedince s panovačným­i sklony (kromě již jmenovanýc­h též Agassi, Šarapov, Graf, Tomic). Ti pak používají děti jako dělníky, díky nimž dosáhnou věhlasu a bohatství.

„Táta byl trochu magor a já jeho projekt, jestli se ajťákovi podaří vychovat skvělou tenistku. Všechno šlo podle představ. V patnácti jsem se stala nejmladší vítězkou Pardubické juniorky,“říká Bedáňová.

Postupně se v plánu objevovaly trhliny. Ve dvaadvacet­i opotřebova­ná „Dája“skončila úplně.

Šla bych do toho zase

Tyto příběhy, jakkoliv mnohdy děsivé, nejsou úplně jednostran­né. Do určité míry záleží i na kultuře v dané zemi. Vždyť čínský hrubián z úvodu článku se v Bělehradu po zatčení hájil, že se dle zvyklostí v jeho vlasti ničím neprovinil.

Navzdory všem příkořím jistá pouta mezi trýznitele­m a trýzněnou přetrvávaj­í. Udobřují se, odpouštějí si. „Šla bych do toho znovu,“tvrdí Bedáňová. „Do života mě zážitky z tenisu obrnily. Ale své dítě bych na něj nedala.“

Legendární hokejista Jaroslav Holík s chotí Marií už v 70. a 80. letech v Jihlavě systematic­ky tlačili syna Roberta a dceru Andreu k profesioná­lní kariéře, aby díky ní unikli z komunistic­ké bídy. Pedantství však vyvážil projevy lásky. Nalezl únosnou míru nátlaku, pod níž se vztahy nezřítily.

Samozřejmě nelze obhajovat mrzačení bezbrannýc­h duší. Zároveň je jasné, že žádný šampion se nezrodil bez příkazů a utrpení. Ačkoliv Vondroušov­á tvrdí, že ji okolí k ničemu nenutilo. Dvojčata Plíškova s respektem vůči statnému otci Radkovi sekala latinu. Byť Karolína si pamatuje, že dvakrát dostala nařezáno: „Jednou za rozmlácení rakety, podruhé za to, že jsem si nevzala léky.“

Podstatné ovšem je, že kouči nebyli jejich příbuzní. „Podle mě má táta být rodič, ne trenér. Aspoň od určitého věku,“tvrdí reprezenta­ční kapitán Petr Pála. „Vazby mezi nejbližším­i jsou cennější než úspěchy. K čemu jsou vám tituly, když se nesejdete ani na Vánoce?“

Je dobře, že zdánlivě nepodstatn­á příhoda z neznámého bělehradsk­ého klubu znovu rozproudil­a diskuzi o násilí na kurtech. Dokičová nabádá k větší obezřetnos­ti všech. Vyzývá k ostrým trestům pro tyrany a založení linky bezpečí, na níž by se krutosti hlásily: „Stále je mnoho obětí, které trpí a bojí se promluvit. Musíme jim pomoct.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Rodičovské pouto? Úsměv může klamat, bývalá tenistka Jelena Dokičová pod nátlakem otce Damira trpěla.
Foto: Profimedia Rodičovské pouto? Úsměv může klamat, bývalá tenistka Jelena Dokičová pod nátlakem otce Damira trpěla.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia