Dnes Prague Edition

První senzace turnaje. Přihnalo se saúdské tornádo

Saúdská Arábie skolila na fotbalovém mistrovstv­í světa obra, král na dnešek vyhlásil svátek. Hrdina rozhodl úchvatným gólem

- Jiří Čihák reportér MF DNES na MS v Kataru Sálim Davsárí

Místo snadného rozjezdu pro argentinsk­ou desítku, zdaleka nejobletov­anější hvězdu katarského fotbalovéh­o šampionátu, velká párty pro tu saúdskou.

Taky jste si museli včera po poledni vyťukat do vyhledávač­e jméno Sálim Davsárí?

To on zařídil úžasným gólem první opravdový šok mistrovstv­í světa.

A protentokr­át zastínil i samotného Lionela Messiho.

Když si pozorně prohlédnet­e opakovaný záběr jeho mimořádné střely z úvodu druhého poločasu, před kterou se elegantně propletl mezi čtyřmi Argentinci, uvidíte, jak se mu na tváři rozzářil úsměv ještě dřív, než balon doplachtil do sítě.

Nejšťastně­jší chvíle jeho fotbalovéh­o života.

A to přitom jako jeden z mála Sa-* údů může říct, že si zahrál proti Realu Madrid.

Na jaře 2018 se na půl roku objevil ve Villarreal­u, kde hostoval v rámci spolupráce obou národních asociací. Španělé na základě obsáhlé dohody přislíbili, že pomohou s rozvojem celého saúdskoara­bského fotbalu.

A soudě podle včerejšího výsledku to vypadá jako úspěšná mise.

Vždyť až dosud platilo, že reprezenta­nti největšího arabského království porazili na mistrovstv­í světa pouze Maroko, Belgii a Egypt, a tak je skalp Argentiny s kapitánem Messim, který si do Kataru přijel pro zlato, zdaleka největší a nejpozoruh­odnější výsledek jejich fotbalové historie.

I proto se na začátku tiskové konference nesl sálem hlasitý aplaus saúdských novinářů.

„Porazili jsme mužstvo, které neprohrálo šestatřice­t utkání v řadě. Jsou mistry Jižní Ameriky, mají úžasné hráče, ale ve fotbale se někdy zkrátka dějí naprosto šílené, neskutečné věci. Děkuju hráčům za to, co předvedli,“řekl francouzsk­ý kouč Saúdů Hervé Renard, chlapík s vizáží filmového milovníka.

Jako trenér slavil triumfy na africkém šampionátu se Zambií i s Pobřežím slonoviny, ale vítězství nad Argentinou před zraky desetitisí­ců saúdských fanoušků v úchvatné aréně Lusail zařadí možná ještě výš.

Jistě, Saúdové měli štěstí, když rozhodčí kvůli ofsajdům v první půli neuznali hned tři argentinsk­é góly. Ale nikdo nemůže namítnout, že si za výkon na hraně sebeobětov­ání, který ve druhém poločase ozdobil gól Davsárího a korunoval úžasný brankář Muhammad Uvaís, muž zápasu, vítězství nezaslouži­li.

Jaký kontrast proti čtyři roky staré depresi.

Tehdy Saúdové v zahajovací­m duelu proti Rusku i před zraky korunního prince Muhammada bin Salmána propadli a prohráli 0:5.

Nyní se vznášejí v oblacích. Tohle je vítězství celého Blízkého východu.

Pro rozvoj fotbalu udělali v zemi, která by ráda spolupořád­ala mistrovstv­í světa 2030, za poslední roky mnoho.

Po dlouhých tahanicích a vytrvalé kritice ze strany řady lidskopráv­ních organizací Saúdové prostředni­ctvím Veřejného investiční­ho fondu například odkoupili anglický Newcastle United, který se rychle dostal z chvostu Premier League na špičku.

V Rijádu a v Džiddě se v rámci dobrých vztahů už třikrát uskutečnil španělský Superpohár.

A i díky tomu Sálim Davsárí, jeden ze současných saúdských hrdinů, poznal nový svět. V průběhu celého půlroku sice ve Villarreal­u naskočil jen jednou, ale proti Realu coby střídající hráč hned pomohl k remíze 2:2.

Doma zůstává věrný klubu Al Hilál. Nezlákalo ho ani luxusní bentley, které mu prý kdysi nabízeli u konkurence. Říkají mu Tornádo a jeho bývalý parťák Bafétimbi Gomis, jenž nastupoval v Lyonu či Swansea, ho označil za nejlepšího asijského hráče vůbec.

Vy už teď víte proč.

Utkání s Argentinou rozsekl gólem, který se na celém šampionátu zařadí mezi nejkrásněj­ší. Podobně zaujal i divokou oslavou, při které vystřihl hvězdu a po ní působivé salto. Kvůli operaci slepého střeva přitom nebylo vůbec jisté, jestli začátek turnaje stihne...

Teď narušil očekávanou vítěznou jízdu favorita, který má v Kataru ohromnou podporu.

Pruhované dresy s číslem deset a jmenovkou Messi zaplavily Dauhá už o víkendu. Když Argentinci ve stanicích metra učili místní fanoušky vlastní pokřiky, sálal z nich optimismus.

Ani v nejhorším snu je nenapadlo, že první zápas na turnaji skončí takhle.

 ?? Foto: ČTK ?? Postavené na hlavu Saúdský hrdina Sálim Davsárí sestřelil Argentinu a akrobatick­y slavil.
Foto: ČTK Postavené na hlavu Saúdský hrdina Sálim Davsárí sestřelil Argentinu a akrobatick­y slavil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia