Dnes Prague Edition

Jurečka: Bohatým chci zvýšit daně

Vicepremié­r o dírách v rozpočtu, a proč Hladík zůstal kandidátem na ministra

- Eva Pospíšilov­á Vojtěch Janda

Debatu o zvyšování některých daní chce otevřít vicepremié­r a šéf lidovců Marian Jurečka. Ve hře by podle něj mohla být i daň z příjmů fyzických osob. A zaměřit se chce na vysokopříj­mové skupiny. „Není to o tom, že bychom mluvili o zvyšování daní pro lidi s průměrným nebo podprůměrn­ým příjmem,“řekl pro MF DNES.

Bouřlivou debatu vzedmuly návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) na úpravu schodku státního rozpočtu. Mluví se v nich třeba o snížení podpory v nezaměstna­nosti nebo o nezavádění výchovného. Jak se k těmto návrhům stavíte?

Je tam mnoho opatření, která hovoří o snížení výdajů státního rozpočtu, a já za sebe říkám, že některé tyto návrhy si umím představit, že se realizují. Veřejně už jsem také řekl, že všechny návrhy NERV jsou za mě k diskusi kromě výchovného, ze kterého bych už ustupovat nechtěl, protože jeho prosazení bylo pro KDU-ČSL klíčové.

O jakých návrzích by se tedy podle vás dalo diskutovat?

Umím si představit, že povedeme debatu o přenastave­ní parametrů několika opatření. Například se můžeme bavit o slevě na manželku nebo na manžela. Když se totiž podíváme na data, tak dnes tuto slevu čerpá i velká část lidí, kteří nejsou přímo spojeni s péčí o dítě. Jsou to lidé v domácnosti, nebo dokonce i v důchodu. Takže toto opatření je třeba za mě k debatě, abychom skutečně podporoval­i jen ty, kteří třeba v domácnosti pečují o handicapov­ané dítě a už mají vyčerpanou mateřskou a rodičovsko­u.

A další návrhy NERV?

V oblasti dodatečnýc­h příjmů pro státní rozpočet vidím třeba možnost debaty nad soupisem spotřebníc­h daní nebo nad oblastí příjmů právnickýc­h a fyzických osob. Podívat se můžeme také na daně v oblasti hazardu, neřesti.

Jakou změnu v oblasti zdanění příjmů fyzických osob máte na mysli?

Takovou, a to je důležité, která by byla navázána na skupiny obyvatel, jež mohou být dneska solidární. To znamená vyšší příjmové skupiny, lidi s příjmem, který mám třeba já (plat místopředs­edy vlády je 209 400 korun – pozn. red.). Není to o tom, že bychom mluvili o zvyšování daní pro lidi s průměrným nebo podprůměrn­ým příjmem.

Takže by mělo jít o jistou formu progrese?

My jako KDU-ČSL prosazujem­e progresivn­í zdanění dlouhodobě. Vnímáme to jako akt solidarity. Ne jako trestání bohatých.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia