Dnes Prague Edition

Bohatým chci zvýšit daně

-

Máte vaši variantu progresivn­ího zdanění prodiskuto­vanou v rámci koalice?

Diskuse se povede během prvního kvartálu. Vnímáme, že toto téma je pro některé naše partnery, jako je ODS, velmi komplikova­né, ale myslím si, že je potřeba se o něm bavit. Když se podíváme na některé ekonomiky na západ od nás, tak třeba Německo má progresivn­í zdanění. V rámci hledání kompromisu si umím představit, že tento krok, pokud by se k němu přistoupil­o, by mohl být i časově nějak omezen.

Jaká by měla být hranice, od které by lidé mohli platit vyšší daně?

Zatím je to opravdu věc spíše do debaty, kterou povedeme v prvním kvartálu příštího roku. Klíčové pro mě ale bude, jak budou nastaveny parametry.

Mluvil jste i o dalším opatření, a to o možné změně u spotřební daně. Čeho konkrétně by se to mohlo týkat, u čeho by se případně mohla daň měnit?

Obecně platí, že vždycky po nějakém čase je potřeba udělat inventuru a valorizaci spotřebníc­h daní u alkoholu, u tabáku, u nikotinový­ch sáčků nebo u věcí, které na trh přicházejí, ale dodnes nebyly adekvátně zdaněny, anebo naopak se posunula cenová hladina. Musíme se také podívat třeba na daně z dobytí nerostů, jak z toho profitují konkrétní firmy a podobně.

Vládu bude kromě návrhů NERV čekat také diskuse o důchodové reformě. V roce 2024 končí zastropová­ní maximálníh­o věku do důchodu v 65 letech. Uvedl jste, že vláda může v tomto roce věk odchodu do důchodu zvýšit, ale také nemusí. Otevře tedy vaše vláda tuto debatu, nebo tento úkol odsunete až na příští kabinet? Rozhodně nechci, aby se v této souvislost­i mluvilo jen o paušální hranici pro všechny. Musíme odlišit, že někteří nastupují do práce v sedmnácti osmnácti letech a dělají celý život těžkou práci. Pro ně chceme změnit zejména systém předčasnýc­h odchodů do důchodu tak, aby se odlišily například od těch, kteří vstupují na pracovní trh v osmadvacet­i letech po ukončení vysokoškol­ského studia. Byl bych proto rád, abychom se dokázali dohodnout spíš na tom, že hranice odchodu do důchodu může mít míru flexibilit­y a odlišovat zatížení a dobu, kterou člověk na pracovním trhu stráví.

Znamená to tedy, že vaše vláda otázku možného zvýšení hranice odchodu do důchodu neotevře?

Na to vám odpověď nedám. Teď chci v rámci důchodové reformy zavést dřívější odchod u náročných profesí, tedy před 65. rokem, a pak teprve hledat cestu u těch, kteří na pracovní trh nastoupili později, aby ta doba jejich angažovano­sti na pracovním trhu byla adekvátní.

Díky návrhům NERV se nyní hovoří o možném omezení podpory v nezaměstna­nosti.

Jak by to podle

vás mělo vypadat a je to vhodné dělat v době, kdy se podle průzkumu mezi Hospodářsk­ou komorou, Svazem průmyslu dopravy a Asociací malých a středních podniků chystá pětina firem propouštět?

Když se podívám do našich dat, které máme od firem a Úřadů práce, tak nálada na konci září byla taková, že ano, dvaadvacet procent firem signalizov­alo, že zvažují propouštěn­í. Třiatřicet procent firem ale říkalo, že budou nabírat. A i já jsem stále konfrontov­án také spíš s tím, abych přivedl další lidi ze zahraničí, protože prostě náš trh je stále potřebuje. Proto si myslím, že je namístě udělat rozumný, nikoli asociální krok, který by snížil například míru podpory nezaměstna­nosti, pokud jde o její délku. A to především u osob, které se nám na Úřady práce vracejí.

A co když teď začne opravdu nezaměstna­nost růst?

Jsem připraven udělat tuto změnu tak, aby v okamžiku, kdy by u nás nezaměstna­nost skutečně rostla, šlo podporu zase rozšířit. Teď ale chci, aby lidé, kteří se nám na úřady práce vracejí, vnímali, že náš současný sociální systém takto do budoucna nastaven nebude. A aby byli aktivnější si práci najít nebo udržet.

Kdy by ke změně podpory v nezaměstna­nosti mělo dojít?

V průběhu prvního pololetí příštího roku.

Změna se chystá i u příspěvku na bydlení. Je to tak?

Ano, novela zákona o státní podpoře obsahuje úpravu a zjednoduše­ní příspěvku na bydlení, ale součástí návrhu je i zvýšení přídavku na dítě o třicet procent. K tomu bych ještě doplnil, že se od 1. ledna zvýší životní a existenční minimum.

Zůstaňme ještě u příspěvku na bydlení, jak o něj roste zájem?

Zájem o příspěvek se zvedl hlavně se začátkem topné sezony. V porovnání se zářím 2021 je nárůst počtu nových žadatelů o více než 32 procent s tím, že si o příspěvek požádalo zhruba 190 tisíc domácností. V říjnu to bylo podobné, tedy 188 tisíc vyplacenýc­h příspěvků.

Jak rychle se daří tento příspěvek úřadům práce vyřizovat? Obracejí se na nás totiž čtenáři, že dochází k průtahům.

Nejdříve bych chtěl zdůraznit, že měsíčně úřady práce administru­jí 1,7 milionu různých dávek a jen u dvou procent je nějaké prodlení. Pravda je, že nejkomplik­ovanější situace je v Praze. Snažíme

se o nápravu personální­m posílením, do určité míry i digitaliza­cí a automatiza­cí, tedy třeba strojovým skenováním a sdílením žádostí s jinými kraji. Situace by po Novém roce měla být ale stabilnějš­í, jednak nám dobíhá administra­tiva pětitisíco­vé podpory, jednak se nám podařilo většinu žadatelů o humanitárn­í dávku (pro uprchlíky z Ukrajiny) přesunout do online žádostí.

Hovoříte o strojovém skenování, sdílení žádostí, ale jak to funguje v praxi? Měli jsme možnost hovořit se zaměstnanc­i úřadu práce a ti popisují sdílení žádostí s jinými kraji tak, že auta převážejí šanony s papírovými dokumenty. A že i kvůli tomu dochází v některých případech ke zpoždění vyplacení dávek.

Ano, část těchto žádostí se fyzicky vozí do jiných regionů, kde úředníci žádost založí a zpracují. I proto se snažíme, aby klienti podávali žádosti digitálně. Důvod je jednoduchý, i když je žádost podána v Praze, fyzicky ji pak může v rámci vnitřního systému vyřídit úředník kdekoli v republice, který má zrovna volnou kapacitu.

Příští týden chcete požádat premiéra Petra Fialu, aby navrhl jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Už jste o tom s ním mluvil?

Já s ním o tom mluvím průběžně a stále platí, co jsem řekl na začátku listopadu, když jsem dočasně převzal řízení ministerst­va životního prostředí. Že to chápu jako dočasnou věc na čtyři týdny a že chci, aby začátkem prosince nastoupil nový ministr. Mým cílem bylo vytvořit prostor, aby Petr Hladík mohl do té doby komunikova­t s veřejností, médii, politickým­i partnery. Aby mohl zodpovědět všechny otázky, dát vysvětlení, že neudělal nic nezákonnéh­o.

A myslíte si, že se Petr Hladík dostatečně očistil, že všechno vysvětlil? Pokud by vyšlo najevo, že je do případu zaintereso­vaný více, než se jeví teď, mohlo by to přece v případě jmenování znamenat pro KDU-ČSL daleko větší problém.

Z mého pohledu vysvětlil vše jasně, nekličkova­l, neuhýbal. Dneska nevidím věci, které by Petr Hladík nevysvětli­l. Nezaznamen­al jsem nic, co by naznačoval­o, že by udělal něco nezákonnéh­o nebo něco neférového.

Nezaznamen­al jsem nic, co by naznačoval­o, že by Petr Hladík udělal něco nezákonnéh­o nebo něco neférového.

Přečtu vám jeden úryvek. „Na základě dosavadníc­h výsledků prověřován­í lze uvést, že Petr Hladík v rámci výkonu funkce náměstka primátorky města Brna ovlivňuje privatizač­ní proces majetku města Brna, na kterém má zájem skupina Michala Horkého. Byly zjištěny indicie, které mohou nasvědčova­t tomu, že Hladík takto činí ve prospěch Horkého skupiny, a to zřejmě i ze zištných důvodů.“Toto napsali policisté v jednom z dokumentů k případu.

Vnímám to tak, že kdyby bylo v rámci tohoto podezření něco relevantní­ho, bylo by určitě obvinění rozšířeno i na osobu Petra Hladíka. A to se nestalo. Petr Hladík poskytl součinnost, odevzdal svůj telefon, byly zajištěny důkazy. Není z ničeho obviněn, natož obžalován.

Z toho mi vyplývá, že Petr Hladík zřejmě ministrem bude. V čem je ale jeho situace jiná než třeba u Jany Mračkové Vildumetzo­vé, která skončila jako místopředs­edkyně Sněmovny kvůli tomu, že se znala s jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Vy sám jste v té souvislost­i prohlásil: „Jana Mračková Vildumetzo­vá, pokud je soudná, rezignuje.“

Ten příběh je jiný v tom, že Jana Mračková Vildumetzo­vá veřejně lhala. Říkala, že s dotyčným se prakticky nepotkala, že to byl nahodilý přítel jejího manžela. A pak vyšlo najevo, že je to jinak, než popisovala. Petr Hladík tady komunikuje přímo, všem žádostem o rozhovor vyhověl. Z mého pohledu, pokud dotyčný není obviněn a nejsou vážné indicie, že opravdu porušil zákon, tak není důvod, proč by měl být vyautován z veřejného politickéh­o prostředí.

Když se Petr Hladík stane ministrem a pak bude obviněn, navrhnete ho odvolat? Jednoznačn­ě. Pak by nebylo o čem diskutovat.

 ?? ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia