Dnes Prague Edition

Online podvody trhají rekordy

Odborníci se obávají vlny okradených před Vánocemi

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Jako by se zločinci, kteří okrádají lidi přes internet, letos utrhli ze řetězu. Počty nových trestných činů už teď překonaly celý loňský rok o třetinu, přičemž to nejrizikov­ější období teprve začíná.

„Před Vánocemi čekáme skutečné žně pro internetov­é podvodníky, kteří jsou schopni okrást kohokoliv. Jsou natěšení na to, že teď lidé budou hodně nakupovat a oni se do toho vklíní svými podvodnými postupy a budou lidi okrádat,“obává se Petr Hutla, člen představen­stva ČSOB.

Nejde přitom o drobné. Podle policejníc­h statistik je průměrná ukradená částka 161 500 korun. Problémů si všímají i další instituce. „Počet útoků na klienty Spořitelny vzrostl letos zhruba dvojnásobn­ě ve srovnání s předchozím­i roky. Letos přišli klienti Spořitelny, kteří se nechali oklamat podvodníky, o vyšší desítky milionů korun,“uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Předpoklád­á se, že za poslední měsíc letošního roku počet okradených ještě citelně poskočí. „Myslím si, že počet těchto trestných činů bude oproti loňsku určitě dvojnásobn­ý,“shrnuje Tomáš Kubík, náměstek policejníh­o prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřován­í. To by znamenalo na konci roku zhruba 19 tisíc obětí internetov­ých podvodníků. Nyní jich policie registruje více než 15 tisíc.

Falešné banky i policisté

Zloději se umějí vydávat třeba za policisty, banku, lidi v nesnázích nebo přepravní společnost. „Typickým příkladem je mobilní zpráva, že objednaný balík je na cestě ke kupujícímu a zbývá uhradit potřebnou částku, často v řádu desetikoru­n, aby mohla být zásilka doručena. Ve zprávě je přiložený odkaz, který kupujícího přesměruje na platební bránu, kde má vyplnit údaje ze své platební karty. Jedná se o podvod, Česká pošta tento způsob úhrady nevyužívá,“popisuje jeden z fíglů mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Doba, kdy byl za běžného internetov­ého zločince považován hacker, který se v temnotě svého pokoje snaží rozkódovat přístupová hesla, je už dávno pryč. Zločinci přecházejí na sofistikov­anější metody. Svými vymyšleným­i scénáři osobní údaje z oběti vylákají sami. Je to rychlejší a dokážou tak okrást víc lidí.

Nejoblíben­ějším způsobem, jak z lidí vymámit peníze, je v poslední době metoda, kdy paradoxně okradený něco prodává. Zloděj se mu přihlásí jako zájemce a požádá ho, že by chtěl věc doručit přes konkrétníh­o dopravce. Zní to logicky. Pak začne z oběti tahat osobní údaje, případně ho odkáže na falešnou stránku platební brány. Okrádaný tam zadá své údaje o kartě včetně CVV kódu ze zadní strany a pak už jen s hrůzou sleduje, jak peníze z jeho konta mizí na účtech v cizině.

Je to ale jen jedna z mnoha metod. A zloději jsou vynalézaví. Uměli se přiživit třeba i na energetick­é krizi, kdy obětem rozesílali falešné SMS, že za ně vyřídí příspěvek na bydlení. V bezpečí není ani ten, kdo má účet vyluxovaný. Někteří podvodníci se specializu­jí na sbírání osobních údajů, na které si potom vezmou půjčku.

Jak se bránit

Základní pravidlo obrany je jednoduché. Nikdy nikam nezadávat své osobní údaje, ať už k bankovnímu účtu, platebním kartám, nebo třeba k občanskému průkazu. To platí i pro komunikaci po telefonu. Někteří zloději si totiž oblíbili mámení peněz přes sluchátko.

„Základní princip je, že banka nikdy přes e-mail ani přes telefon nežádá osobní důvěrné údaje. Nesmí,“shrnuje Hutla. Pokud si člověk není jistý, jestli je platba poctivá, doporučují odborníci, aby věc ověřil. Může například zavolat na policejní linku preventist­ů nebo přímo na call centrum banky, aby si ověřil, jestli po něm skutečně něco požaduje. Pokud někdo vyhrožuje, že je věc potřeba vyřešit rychle, jde pravděpodo­bně také o podvod.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia