Dnes Prague Edition

Užívají léčebné konopí, ale řídí. Výzkum ukázal, kdy mohou jet

-

BRNO Když si onkologick­y nemocná žena z Moravy vzala v úterý večer konopí předepsané lékařem, měla strach ve středu brzy ráno sednout za volant. Zvažovala, že objednané vyšetření v nemocnici přeloží, ale nakonec jela autobusem.

„Lékařka z ambulance léčby bolesti mě ujistila, že i když budu na noc používat konopí s omamnou látkou THC, mohu řídit auto. Ale až po dvanácti hodinách od užití léku. Tak to dodržuji,“vysvětlila žena.

Pro ni i tisíce dalších lidí, kteří užívají léčebné konopí, mají odborníci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dobrou zprávu. „Náš výzkum ukázal, že kdo léčebné konopí s THC užívá v malých dávkách, může řídit auto už po šesti až osmi hodinách, pokud nepociťuje příznaky požití návykové látky,“řekl včera Václav Trojan z Mezinárodn­ího centra klinického výzkumu v Brně.

K závěru dovedly odborníky výsledky studie, které se zúčastnilo 20 pacientů ambulance léčby bolesti užívajícíc­h konopí ve formě léků podávaných do úst. U všech lékaři sledovali před i po podání léčby množství THC ve slinách a krvi. „Ve slinách byly hladiny THC nulové. V krvi klesala hladina THC pod hodnotu 2 ng/ml, kdy je z pohledu zákona řízení legální, nejdéle po osmi hodinách,“dodal Trojan.

Léčebné konopí předepisuj­e 210 lékařů. Od ledna do konce října je užilo přes 5 300 pacientů. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia