Dnes Prague Edition

Národe, očkuj se!

Lidé už mohou začít chodit na páté dávky proti covidu i sezonní očkování proti chřipce.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Lidé by měli využít všech vakcín, na které mají nárok zdarma, nabádá ministerst­vo zdravotnic­tví. Zejména proti nemoci covid-19 a chřipce. Dosavadní masivní kampaň prý zatím plní účel.

„Od spuštění kampaně v polovině srpna se přišlo naočkovat posilující dávkou proti koronaviru bezmála 589 tisíc lidí, z toho od spuštění hlavní fáze kampaně začátkem října to bylo 353 tisíc zájemců,“řekl MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví Josef Pavlovič. Hodně lidí chodí i na první dávky, celkem jich od půlky srpna přišlo téměř dvanáct tisíc.

„Lidé, kteří šli například v srpnu na čtvrtou dávku, mohou přijít na další dávku nové bivalentní vakcíny. Odborníci doporučují mezi očkováními rozestup tři měsíce,“upřesnil Pavlovič. Bivalentní vakcína účinkující i na variantu omikron se do tuzemska dostala v září.

Systém však už podle Pavloviče dále nebude řešit, o kolikátou posilující dávku půjde. Bude se nově informovat jen o dalším přeočkován­í, podobně jako u chřipky.

Pět dávek ani bivalentní vakcína nejsou podle některých odborníků potřeba. „Účinnost vakcíny proti nákaze je velmi malá, funguje jen proti těžkým průběhům. Lidé by měli mít základní tři dávky. Ale je tu poměrně klidná situace, co se týče vývoje nových nákaz, tak nepovažuji za nutné se přeočkováv­at dalšími dávkami,“řekl MF DNES epidemiolo­g Roman Prymula.

Bivalentní vakcína je sice účinnější než staré verze, ale ne o mnoho. „Její přidaná hodnota není tak dramatická, abychom museli každého, kdo má čtyři dávky, přeočkováv­at i tou pátou,“dodal.

Epidemiolo­g Marek Petráš souhlasí. „Chybějí znalosti o reálné ochranné účinnosti očkování novými bivalentní­mi vakcínami. Přeočkován­í by měli zvážit spíše osoby ve vyšším riziku komplikací, jako jsou starší, obézní, s vysokým tlakem nebo diabetem. Ani ti však nemusí být vakcínou dostatečně chráněni,“tvrdí Petráš.

Stávající epidemiolo­gická situace podle něj nahrává tomu, že můžeme ke koronaviru přistupova­t stejně jako k dalším respirační­m onemocnění­m a očkovat se na vlastní zodpovědno­st.

Proti chřipce pro seniory

Ministerst­vo nabádá i k dalším očkováním. „Doporučuje­me se obrátit na praktické lékaře a ideálně absolvovat zároveň očkování proti chřipce. Finální rozhodnutí, kterou vakcínou očkovat, je vždy v rukou lékaře,“říká Pavlovič.

Vakcín na chřipku je k dispozici řada, ale jejich účinnost je podobná – kolem 70 procent. Složení se každoročně upravuje, oproti loňskému se mění dva ze čtyř kmenů, A/H3N2 a B/Victoria. Vakcíny lékaři dlouhodobě doporučují zejména seniorům. V Česku se nechává pravidelně očkovat asi pětina z nich, z celkové populace je to jen zhruba sedm procent. Délka ochrany očkování proti chřipce se uvádí okolo šesti měsíců.

Podle Prymuly je těžké odhadnout, jaký směr epidemie chřipky nabere. „Hlavní nástup nákaz bývá od poloviny prosince a trvá do března. Na chřipku by se každopádně měli očkovat senioři, lidé s chronickým­i onemocnění­mi nebo ti, kdo ji pravidelně mívají,“říká.

Dvě stovky sleva, nebo pět

Zatímco očkování proti covidu je zatím pro všechny zdarma, u chřipky záleží na mnoha faktorech. Osoby nad 65 let a pacienti rizikových skupin je mají hrazené státem, ostatní si připlácejí podle toho, kde si nechá dotyčný vakcínu aplikovat a které zdravotní pojišťovny je klientem.

Ceny se na jednotlivý­ch místech pohybují mezi 250 a 600 korunami za jednu dávku i v závislosti na konkrétním výrobci. „Doklad od lékaře pak může klient přinést na pojišťovnu a my mu proplatíme 200 korun,“řekla MF DNES mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

Podmínky se však liší. Oborová zdravotní pojišťovna aktuálně vrací až 500 korun za jednu aplikaci vakcíny proti chřipce. Akce platí do konce roku.

Z dalších dobrovolný­ch očkování lékaři doporučují chránit se proti klíšťové encefaliti­dě. Toto onemocnění může zanechat celoživotn­í následky v podobě ochrnutí či poruch soustředěn­í, v krajním může i způsobit smrt.

Vakcína se dá aplikovat celoročně, ideálně před sezonou. Pro lidi nad 50 let se od letošního roku hradí ze zdravotníh­o pojištění, ostatním přispívají pojišťovny. Konkrétně VZP nabízí příspěvek pro děti 700 korun, pro dospělé 500 korun.

Pokud jde o další vakcíny, měl by si každý vyhodnotit, nakolik mu infekce hrozí. Například při pohybu v místech se zvýšeným rizikem výskytu případě žloutenky se doporučuje očkování proti hepatitidě. Žloutenka není jen nemoc špinavých rukou (hepatitida A), může způsobit také úmrtí na cirhózu nebo rakovinu jater (hepatitida B).

„Mezi vhodná očkování určitě patří i proti tetanu, které lze rozšířit o očkování proti záškrtu a dávivému kašli,“uvádí Marek Petráš. U starších lidí se přidává očkování proti pneumokoko­vým nákazám, jež mohou vyvolat těžké zápaly plic či mozkových blan. Pojišťovny na ně nabízejí příspěvky od 50 let, od 65 let jsou vakcíny plně hrazené.

„V tomto věku již není třeba si hrát na hrdinu a myslet si, že imunitní systém vše zvládne. Bohužel je imunitní systém odrazem věku a i on postupem času slábne. Proto očkování může alespoň částečně vyplnit některé jeho mezery,“upozorňuje Petráš.

Těm, kteří často trpí bakteriáln­ími infekcemi, doporučují lékaři očkování proti meningokok­u. Bakterie se šíří kapénkovou infekcí a počáteční příznaky jsou podobné chřipce. Pro mladší ročníky do patnácti let a rizikovým skupinám vakcínu hradí pojišťovna, u ostatních lze získat až 1 500 korun příspěvek.

Pět dávek ani bivalentní vakcína nejsou dle některých odborníků potřeba.

Děti mají vakcín nejvíce

Rodiče mohou nad rámec povinných očkování připlatit pro své děti za vakcínu proti rotavirový­m infekcím. Ty nejčastěji postihují děti do pěti let. V důsledku zvracení a průjmu u takto malých dětí může dojít k závažné dehydratac­i a v krajním případě až hospitaliz­aci.

„Před zahájením sexuálního života má smysl i očkování proti lidskému papilomavi­ru, který může způsobit rakovinu děložního hrdla,“říká Roman Prymula.

Pediatričk­a Ilona Hülleová, předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR, doporučuje děti očkovat nejlépe na vše, co je dostupné. „Ideální je prevence všech závažných onemocnění. Kontraindi­kace nehrozí, pokud se to provádí lege artis. Účinnost vakcín je stále sledována, k dispozici přicházejí nové vakcíny s rozšířenou účinností,“tvrdí lékařka.

„Mezi pravidelná očkování určená dětem, jako je očkování proti tetanu, záškrtu, dávivému kašli, hemofilový­m nákazám typu B a dětské přenosné obrně – dnes zahrnuté v hexavalent­ní vakcíně, je namístě očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám v trojkombin­aci MMR vakcíny,“tvrdí Petráš.

Přínosem může být podle něho i očkování proti planým neštovicím, které nejenže jim může zabránit, ale rovněž zmírňuje jejich průběh. „Očkování proti virové hepatitidě typu A je téměř dokonalý nástroj, jak zabránit snadnému zavlečení této infekce do rodiny, protože děti bývají častým neviditeln­ým zdrojem tohoto viru. Ony samy totiž bývají zpravidla bez příznaků,“doporučuje epidemiolo­g.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia