Dnes Prague Edition

Nechci slevu zadarmo? Aneb Jurečkova důchodová blamáž

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Žadatelé o předčasné důchody zavalili správy sociálního zabezpečen­í. Jsou jich desetitisí­ce, protože když si letos požádají o předčasný důchod, budou mít měsíčně o několik tisícovek více, než kdyby získali řádný důchod v roce 2023. Ale jak je to možné?

Nebude-li v politickýc­h rozhodnutí­ch zdravý selský rozum, bude tím stát finančně krvácet. Je nesmyslné, že kdo pracuje déle a podá si žádost o důchod, až na něj v řádném termínu bude mít nárok, bude na tom nakonec hůře.

Právo a spravedlno­st nejsou totéž a tento příklad to dokládá. Je to sice podle práva, ale hluboce nemravné. Je to chyba, která zatíží státní rozpočet v době, kdy vláda žije na dluh a roztáčí inflaci velkým schodkem státního rozpočtu. Předčasné důchody jsou možností, jak čerpat důchod dříve, ale očekává se, že takový důchod bude menší. Opak je ale pravdou.

Odpovědnos­t nese ministr práce a sociálních věcí lidovec Marian Jurečka. Místo aby tuto chybu řešil a slíbil, že se nebude opakovat, věnuje se raději tomu, jak snížit důchod představit­elům totalitníh­o režimu do roku 1989. Je to dost pozdní boj s totalitou po třiatřicet­i letech, asi jako kdyby v roce 1951 někdo viděl hlavní problém doby v důchodech úředníků a politiků habsburské monarchie.

Kde byli lidovci v době, kdy byl boj proti totalitě nebezpečný? V Národní frontě spolu s komunistic­kou stranou. Úroveň zákona dokazuje ustanovení, že se snižují důchody předsedům zemských národních výborů zrušených roku 1948 či předsedům Národního a Federálníh­o shromážděn­í do 17. listopadu 1989. Ti jsou totiž už všichni po smrti. A pak věřme slibům, že se budou odstraňova­t zbytečné právní regulace.

A vše korunuje Jurečkova snaha zrušit okresní správy sociálního zabezpečen­í. Ty jsou funkčním prvkem státní správy. Proč měnit něco, co je funkční? Jurečka chce provést centraliza­ci těchto správ.

Může to skončit stejně, jako když jeho předchůdce Jaromír Drábek z TOP 09 prosadil v roce 2011 zrušení okresních úřadů práce, aby zřídil jeden celostátní úřad práce s řadou poboček a detašovaný­ch pracovišť. To umožnilo snadnější manipulaci s centrálně zadávanými velkými veřejnými zakázkami, ale jinak to vedlo jen k obrovským zmatkům. Jestliže něco funguje, rozumný ministr do toho nevrtá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia