Dnes Prague Edition

Jakpak se rozhodne paní Bidenová?

Posílený prezident USA dumá, zda bude za dva roky obhajovat

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Demokraté měli nečekaně dobré volby do Kongresu, ale za ten úspěch teď musí nést následky. Je možné, že povzbuzený Joe Biden bude chtít opravdu za dva roky znovu kandidovat na prezidenta. Z toho nejsou zrovna šťastní.

Svým způsobem by bylo jednodušší, kdyby teď ve volbách demokraté těžce prohráli, jak se čekalo. Přeložilo by se to tak, že za to nese odpovědnos­t prezident a progresivn­í křídlo. Tak to podle médií špičky demokratů i plánovaly. Jenže teď zamýšlené oběti vypadají jako ti, kdo neprohru zařídili. Věci se zašmodrcha­ly.

Na Joea Bidena úspěch kongresový­ch voleb zapůsobil jako elixír mládí. Už se nemluví o tom, že kdysi naznačoval, jak po čtyřech letech skončí. Biden řekl, že si rozhodnutí přes svátky rozmyslí a poradí se s rodinou, tedy s manželkou Jill. Podle médií bude mít velké slovo. Očekává se, že by mohl říct, jak to bude, až po lednovém poselství o stavu Unie.

Kromě toho teď dostal ještě jednu mocnou pobídku. Když oznámil Donald Trump, že do toho půjde, musela to pro Bidena být obrovská motivace.

Ti dva jsou jako intimní nepřátelé, je to osobní. Takže by pro jeho ego bylo nepříjemné, kdyby měl vycouvat z boje, když Trump už leze na žíněnku.

Demokraté teď mají rébus. Před volbami, když si zdánlivě kráčeli pro těžký nářez, byl svět paradoxně jednodušší. Biden byl neoblíbený prezident s historicko­u inflací, drahým jídlem i benzinem. Zdálo se, že je smířen s tím, že za dva roky odletí prezidents­kou helikoptér­ou do důchodu. A demokraté budou rádi, protože na sebe vezme všechny jejich hříchy.

Teď jsou republikán­i na ústupu, a dokonce se malinko vylepšila inflace. Biden je zase nahoře, ale ani strana z toho není úplně šťastná.

Jindy tak loajální americká média už zrádcovsky tisknou žebříčky demokratů, kteří by mohli kandidovat, „kdyby Joe Biden už nechtěl“, anebo seznamy lidí, kteří by ho mohli vyzvat v demokratic­kých primárkách. Na to by měli právo, ale kdyby to někdo opravdu udělal, byla by to rána do týla. Jasný vzkaz: i ve vlastní straně si lidé myslí, že prezident za nic nestojí.

Do toho New York Times diplomatic­ky píše, že „Biden stojí před tvrdou volbou o vlastní budoucnost­i“, a další média vyzývají prezidents­ká siamská dvojčata Bidena a Trumpa, aby to už zabalili.

Čerstvý průzkum Quinnipiac také moc nepomáhá. O Bidenovi v něm má příznivé mínění jen o procento víc Američanů než o Trumpovi.

Tohle povinné vítězství je stejně bída, protože dosáhl jen 38 procent. Na otázku, jestli lidé chtějí, aby Biden za dva roky opět kandidoval, řeklo 68 procent lidí, že ne, a jen 25 procent ano. To odpovídá měření CNN, kde proti kandidatuř­e Bidena bylo 67 procent.

Dokonce ani doma u demokratů to není žádná sláva. Aby do toho Biden šel, jich chce jen 51 procent.

Biden má ale zásadní plus, je vnímán jako hlavní trumpobije­c. Washington Post to vystihl také: „Je to jediný demokrat, který je schopen porazit Trumpa.“Trump přišel jako dárek shůry, protože demokratům nabídl šanci, jak v roce 2024 vyhrát, neboť lidé mu těžko dají víc. K tomu je potřeba Biden.

Ale je tady jeden háček. Představte si, jak demokraté vyšlou Bidena proti Trumpovi, jenže ten prohraje republikán­ské primárky s DeSantisem. A Bidena najednou bude čekat souboj s energickou, bystrou, tvrdou, ale slušnou a prezidents­ky se chovající mladou šelmou.

Takže Bidenovo slabé místo zní: těžko porazí jiného, normálního republikán­a.

A pak je tady věk. Bidenovi bylo právě osmdesát. Ani neoslavova­l, aby to ještě víc nevypíchl. Vynechme jeho přeřeky (naposledy teď v Kambodži řekl, že je v Kolumbii). To se mu stávalo vždy. Ale v „Kolumbii“hned poté dobře vyřešil zásadní krizi s „ruskou“raketou v Polsku, přestože ho do ní doslova probudili. Jenže ani to, ani fakt, že jeho strana vzdorovala v kongresový­ch volbách historii, neudělá Bidena mladším. Času neuteče.

Ale karty teď drží on. Před volbami neměl v ruce jediný trumf. Jenže po nich vypadá jako někdo, komu se podařilo přežít jatka u Little Big Hornu, bitvy, kterou nikdo nepřežil. Takže teď se čeká, jak se o svátcích rozhodne paní Bidenová.

 ?? Foto: ČTK ?? Těžká volba Bidenovi bylo osmdesát a čeká ho rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat.
Foto: ČTK Těžká volba Bidenovi bylo osmdesát a čeká ho rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia